Werkervaring is voor opdrachtgevers veruit het belangrijkste criterium om een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) in te huren. Dat blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder ruim zeshonderd Nederlandse ict-professionals. Opvallend is dat opdrachtgevers veel minder kijken naar relevante certificaten of een juist diploma.
Dit laatste denkt RulersGroup wel te kunnen verklaren. Intermediairs en opdrachtgevers doen vaak een papieren voorselectie waarin juist meer wordt gekeken naar diploma's en certificaten en minder naar aanwezige kennis en ervaring.
Grote gunfactor
Uit het onderzoek van RulersGroup komt relevante werkervaring dus als belangrijkste criterium naar voren om voor een zzp'er te kiezen. Op de tweede plaats eindigde een scherp uurtarief. Daarna volgen een flexibele werkhouding en goede persoonlijke vaardigheden. De top vijf wordt afgesloten met een opvallend criterium: de grote gunfactor. Zzp'ers zijn dus van mening dat ‘gunnen' een grote rol speelt bij het selecteren van een ict-professional.
Naast diploma's en certificaten werden meer criteria als minder belangrijk bestempeld. Zo spelen referenties een kleinere rol en is een objectief beeld van de competenties ook van ondergeschikt belang. Een goed geschreven en duidelijk cv leidt niet sneller tot opdrachten en ook wordt zelden rekening gehouden met de reisafstand tussen woning en werk.
Werkervaring werkt naar mijn ervaring vaak juist tegen. Er lopen een hoop managers met opgeblazen egos rond die iedereen van ‘buiten’, ongeacht ervaring en talent, als een beginner willen behandelen. De ICT begint een knap bizarre tak van sport te worden.
Dit onderzoek is uitgevoerd onder de ZZP-ers zelf. Dus wat is het waarheidsgehalte van het onderzoek? Mijn ervaring met ZZP-ers is juist gebrek aan relevante ervaring, veel meer beloven dan ze kunnen en elke opdracht proberen, ook al weten ze zelf dat ze het niet kunnen.
zzp’ers maken de markt kapot met hun dumpprijzen en baggerkwaliteit, want verkopen kunnen ze zichzelf wel, maar doen wat ze beloven al stukken minder. En als ze ziek worden is de klant de klos. Weg met de zzp’ers!
Lekker ongenuanceerde reacties…
@Kees: ZZP’ers “dumpprijzen en baggerkwaliteit”? De dumpprijzen zijn vaak afkomstig van de zogenaamde brokers of bemiddelaars, hoe vaak ik niet de opmerking bij een aanvraag tegenkom “scherp tarief vereist” dat wil je niet weten. In de opmerking “baggerkwaliteit” herken ik mijzelf in ieder geval niet, juist in tegendeel het is immers mijn eigen bedrijf dus ik kijk wel uit om mijn naam te beschadigen. Het ziek worden van een ZZP’er is natuurlijk een risico, maar dat geldt ook voor een gedetacheerde of eigen medewerker, ook dan zal er iemand gevonden moeten worden die de werkzaamheden gaat overnemen.
@Frank: Ik zelf neem geen klussen aan die ik niet aan zou kunnen, dus ook niet herkenbaar.
Mijn eigen ervaring (ruim 30 jaar) heeft mij wel geleerd dat mijn nuchtere noordnederlandse aanpak alom gewaardeerd wordt, en dat zie ik dan maar als een groot voordeel.
Uuhh Kees, toevallig aan de kant gezet omdat je als werknemer van een “veel te duur en kwalitatief niet zo hoogwaardig” detacheringsbureau minder presteerde dan de klant had verwacht gezien hun hoge tarieven en torenhoge beloftes? Ik ken genoeg zzp-ers met meer kwaliteit dan de gemiddelde gedetacheerde, en tegen hetzelfde of lagere tarief.
@frank: dit geldt ook voor een heleboel detacheerders is mijn ervaring. Accountmanager met vlotte babbel verkoopt desnoods zijn grootmoeder als renpaard.
De “gunfactor” staat wat mij betreft op nummer 1 in deze marktcultuur. Zij/ hij (zpp-er) die “de juiste vriendjes en connectes” heeft, (bij the elite few) hoeft zich niet zorgen te maken dat hij ooit zonder werk komt te zitten. Ze dekken elkaar allemaal 😉
Wat ik zie is dat er – als jaren geleden – een kloof in de maatschappij aan het ontstaan is, die totaal niets meer met leeftijd, certificering, kwaliteiten en/of opgedande werkervaring te maken heeft.
De afgelopen kredietcrisis heeft deze kloof alleen maar verder helpen te vergroten naar het volgende toekomst beeld:
Een klein eliteclubje heeft (via hun selecte en voor buitenstaander onzichtbare netwerkjes) toegang tot
– Kapitaal
– Kennis
– Klanten (en dus)
– werkzaamheden (te gunnen aan derden)
Als je het geluk hebt dat je (tijdelijk) tot deze club mag! behoren, (en zit je braaf op en geef je op commando de juiste pootjes) dan ziet je goed.
Zo niet kun je je bron van inkomsten / carriere wel vaarwel kussen in de branche(s) waar zij het voor het zeggen hebben…. globally!
Goh Kees,
Jaloers en gefrustreerd? Meestal hebben de personen die zo reageren namelijk niet het lef ZZP’er te worden!
Ik huur ICT-ers in, en raak steeds meer gecharmeerd van ZZP-ers boven gedacheerden. Reden: meer ervaring en voelen zich meer verantwoordelijk voor een goed resultaat.
ZZP-ers krijgen langzaam maar zeker steeds meer acceptatie in de IT-markt. Uiteindelijk gaat het bij de meeste projecten niet om de kwaliteit of het imago van het bedrijf wat je inhuurt, maar om de mensen die ze weten te leveren. Bovenstaande reaktie van ‘mario’ ligt in de lijn van wat ik op meerdere plekken heb gehoord bij inhurende organisaties.
Ook de grootste namen in de IT branche hebben een behoorlijk probleem om ervaren consultants vast te houden. Als ik de geluiden van werknemers in de branche hoor, komt door het gevoel een “nummertje” te zijn binnen een groot bedrijf, het gemis aan invloed op de richting van de zaak en natuurlijk de nogal dure overhead waardoor senioriteit niet altijd passend wordt beloond.
Wat is dan de propositie van een ZZP-er in de markt: iemand met meer ervaring dan de softwarehuizen vaak kunnen aanbieden, tegen een tarief wat voor de klant een stukje aantrekkelijker is. Daarnaast iemand die de extra meter loopt omdat hij weet dat klanttevredenheid aanzienlijke financiele gevolgen kan hebben.
Ik ben zelf ZZP’er dus ben bevooroordeeld. Maarrrrr …
als klant zou ik de zzp’er altijd boven de detacheerder verkiezen en wel om de volgende redenen:
– zit je om tafel met een zzp’er dan zit je om tafel met hij die het werk gaat doen.
vs zit je om tafel met sales van een detacheerder dan weet je niet wat je krijgt.
– een zzp’er is bovenal bezig met zijn vak
vs een detacheerder is bovenal bezig geld te verdienen
– een zzp’er probeert meer te verdienen door zelf beter te worden
vs een detacheerder probeert meer te verdienen door marges op werknemers te vergroten en meer werknemers weg te zetten.