Het maken van back-ups is een noodzakelijk kwaad. Het lijkt misschien werk en moeite voor niks, zeker als er lange tijd niets misgaat. Het belang van goede back-ups blijkt pas na een calamiteit. Dan is een herstelbare back-up bijna letterlijk goud waard. Hardware kun je vervangen en ook verzekeren, maar data niet. We testen vier werkstationback-upprogramma's voor MKB: Windows 7 Backup & Restore, Acronis Backup & Recovery Workstation Edition, Symantec Backup Exec System Recovery Desktop Edition en Altaro Oops!Backup.
De belangrijkste opslagruimte in de meeste computers is de interne harde schijf. De data bestaat uit systeemdata en gebruiksdata. De gebruiksdata zijn de bestanden en configuraties die je zelf aanmaakt of wijzigt. Dat zijn meestal losse bestanden die vlot gekopieerd kunnen worden naar een back-upopslagvolume. Dat is wat we traditioneel onder back-uppen verstaan.
Maar daarmee krijg je het besturingssysteem en de geïnstalleerde software natuurlijk niet terug in het geval je de toegang tot je harde schijf verliest. Het systeem back-uppen is echter minder eenvoudig. Veel systeembestanden zijn constant in gebruik en kunnen daarom niet zomaar geback-upt worden. Bovendien bevat de harde schijf van een computer administratieve informatie waardoor het systeem kan starten en draaien. Die informatie staat niet op de harde schijf in de vorm van bestanden en dus kun je die ook niet zomaar kopiëren.
Beeldkopieën
Om een Windows-systeem te back-uppen kopiëren we dus geen bestanden, maar maken we een letterlijke kopie van het volledige startvolume van Windows op de harde schijf. Zoiets heet een beeldkopie of image.Zo'n beeldkopie bevat alle administratieve informatie van het opslagsysteem. Als we de beeldkopie terugzetten,? ?kan de daarin opgeslagen Windows meteen starten. Dat veronderstelt dan wel dat je de beeldkopie herstelt op dezelfde hardware als waarop dat beeld oorspronkelijk gemaakt werd. Om de kopie op andere hardware te kunnen herstellen, is ondersteuning voor HAL-loskoppeling nodig. (Loskoppelen van een onderdeel van Windows dat informatie bijhoudt over de hardware in een pc en die hardware niet opnieuw detecteert tijdens systeemherstarts.) Back-upsoftware die zo'n HAL-loskoppeling ondersteunt, heeft meestal een functie of optie die 'Restore Anywhere' of 'Universal Restore' heet. Die laat toe een beeldkopie te herstellen onafhankelijk van de gebruikte hardware.
Back-upmedia
Harde schijven in onze desktop- en notebooksystemen zijn vaak tientallen en zelfs honderden gigabytes groot. Het systeem neemt gewoonlijk zelf enkele GB in beslag en al de rest zijn gebruiksdata. Niet alles daarvan is dus cruciaal, dus als je bepaalt wat je wel en niet dagelijks geback-upt wil zien, kun je het back-upwerk beperken. De meest populaire bestemming voor back-ups binnen kleinere organisaties is tegenwoordig de externe usb- of eSATA-harddisk. De externe harde schijf kan net zoals de harde schijf in een computer kapot gaan. Je gokt er dus op, dat beide schijven niet tegelijk de geest zullen geven en dat als één schijf stuk gaat de ander goed blijft totdat je de eerste vervangen en de back-up teruggezet hebt. Back-uppen naar een usb-schijf is beter dan niets. Je zorgt immers voor redundantie en verkleint daardoor de kans op échte calamiteiten. In een netwerk maak je bij voorkeur gebruik van een NAS. En dan kan er ook naar die NAS toe geback-upt worden. De NAS zelf moet je uiteraard ook back-uppen. Dat kan naar usb-schijven of naar een tweede NAS.
Geteste producten
In deze testserie bekijken we vier producten: Windows 7 Backup & Restore, dat met Windows 7 meegeleverd wordt; Acronis Backup & Recovery Workstation Edition; Symantec Backup Exec System Recovery Desktop Edition en Altaro Oops!Backup.
Testmethode
We onderzoeken de functionaliteit en de prestatie van elk pakket. Daartoe installeren we de back-upsoftware op een werkstation met Windows 7 Enterprise en back-uppen naar een supersnelle NAS. Op het Windows 7 werkstation maken we een testboom met back-uptestdata en -mappen, in totaal 1,3 GiB groot. De schijf van dat Windows 7 systeem is 20 GB groot. We maken een systeemkopie bedoeld voor noodherstel en back-uppen de testboom. Van beide processen meten we de snelheid. Dan herstellen we de testboom in zijn geheel en ook één testbestand. Ook van deze processen bepalen we de snelheid.
Algemene conclusie
De oplossingen van Acronis en Symantec zijn erg aan elkaar gewaagd. Een verschil is wel dat Symantec standaard meer biedt, zoals herstel naar ongelijke hardware en een centrale beheerconsole. Acronis biedt deze functies ook, maar dan moet er extra voor betaald worden. Daar staat tegenover dat zelfs deze uitgebreide variant van Acronis in zijn totaliteit goedkoper is dan die van Symantec. Het allergoedkoopst en bovendien het snelst is het product van Altaro, maar dat biedt dan weer geen systeemimages. Maar het heeft wel een erg interessante ‘Time Machine'-achtige oplossing om alle gebruiksdata veilig te bewaren. De ingebouwde back-up van Windows 7 vinden we geen concurrent voor de drie andere. Die heeft teveel problemen, biedt te weinig functies en is op koop toe weinig gebruikvriendelijk. Kortom, deze voldoet niet in een professionele omgeving.
De Serie
Deel 1: Standaard Windows back-up volstaat niet|
Deel 2: Windows 7 Backup & Restore
Deel 3: Acronis Backup & Recovery Workstation Edition
Deel 4: Symantec Backup Exec System Recovery Desktop Edition
Deel 5: Altaro Oops!Backup
Ik ben elk jaar weer blij als in volkomen zinloos voor mijn brandverzekering betaald heb, dit geldt trouwens voor wel meer verzekeringen. Het blijft een risico afweging.
Het stuk tekst onder het tussenkopje “Beeldkopieën” is exact hetzelfde als het stuk tekst erboven. Over backup gesproken 😉
Wat ik in dit artikel mis, is de beschrijving van de setting. Als je ergens eisen aan stelt, dan moet je eerst beschrijven waarvoor de gewenste functionaliteit bedoeld is.
Windows backup is vooral bedoeld voor systeem- en vooral databackup bij de thuisgebruiker en de kleine zakelijke gebruiker.
Het kunnen omgaan met de Hardware Abtraction Layer speelt toch meer bij grotere tot zeer grote bedrijven. Bij die bedrijven is systeem en databackup een onderdeel van het totale beheer en zal wegens de orde van grootte de backup van Windows niet zo gauw gebruikt worden.
@ICT-er, de ‘setting’ staat in de inleiding: “We testen vier werkstationback-upprogramma’s voor MKB.” Back-upprogramma’s voor grotere bedrijven hebben we in het verleden al een keer behandeld.
@Jozef Schildermans, het MKB telt tot 250 werknemers (definitie Europese Commissie 2005). De orde van grootte van de ICT kan bij die bedrijven nogal verschillend zijn.
Bij microbedrijven tot 10 mensen / geautomatiseerde werkplekken kunnen de door jullie geteste Windows backup-tool zinvol zijn, ook al zou ik voor een andere tool kiezen, net als jullie.
Het omslagpunt zit al bij een kleinbedrijf met enkele tientallen medewerkers/werkplekken. Dan ga je softwarematig al een ander kant op.
Bij een middenbedrijf met 50-250 werknemers / werkplekken ga je beslist andere backup-tools gebruiken en ook andere opslagmiddelen gebruiken.