De internetcensuur is het afgelopen jaar schrikbarend toegenomen. Dat zegt Michiel Leenaars, directeur strategie van internetonderzoek-fonds NLNet. 'Overheden hebben ondertussen verdomd goed door hoe internettechnologie in elkaar steekt.' Zo dwong de Amerikaanse douane de beheerder van het .org-domein om een Spaanse sportwebsite uit de lucht te halen.
Volgens Leenaars is de inbreuk die overheden doen op de internet het afgelopen jaar opvallend toegenomen. Hij is erg geschrokken van de recente actie van de Immigration and Customs Enforcement (ICE). Deze Amerikaanse douanedienst haalde op 1 en 2 februari 2011 een aantal .com, .net en .org websites uit de lucht die linken naar gratis sportstreams.
'Die actie is niet proportioneel. Het is te vergelijken met een agent die met een machinegeweer een fiets doorzeeft van iemand die met een kapot achterlicht voorbijfietst.'
Amerika haalt Spaanse website uit de lucht
Bijzonder is dat zich in het lijstje sportsites dat ICE offline dwong ook een Spaanse website bevindt: rojadirecta.org. De eigenaren van de uiterst populaire site zijn in Spanje in de afgelopen jaren twee keer voor de rechter gedaagd, maar hebben beide rechtszaken gewonnen. 'Naar onze mening hebben de Amerikaanse autoriteiten volledig lak aan het Spaanse rechtssysteem en de souvereiniteit', vertelde site-eigenaar Igor Seoane aan de website Torrentfreak.
Bijzonder is ook de manier waarop de website uit de lucht is gehaald. 'Het hostingbedrijf is gepasseerd', vertelt Leenaars. 'Men heeft de site niet gewoon afgesloten, maar via de registry die het .org domein beheert (Public Interest Registry ofwel PIR) overgenomen. PIR is met een bevel van de rechter gedwongen om per direct de IP-nummers die verwijzen naar de betreffende domeinnaam uit hun DNS-server te halen en te vervangen door een IP-adres van douane-dienst ICE.' Het resultaat: wie rojadirecta.es bezoekt, krijgt een melding van ICE voor zijn neus dat de site is overgenomen omdat er illegale inhoud mee zou worden verspreid.
ICE heeft de zelfde procedure gevolgd bij vijf sportsites binnen het -.com domein en vier binnen het .net domein. Ook de registry die deze domeinen beheert, Verisign, heeft het dwangbevel opgevolgd.
Uitwijken naar Zwitserland
Volgens Leenaars gaat het om een 'zeer zorgwekkende ontwikkeling'. 'Er zijn een heleboel mensen die ongelukkig worden van allerlei websites.' Van de actie van ICE zou volgens hem dan ook een 'gevaarlijke precedent-werking' kunnen uitgaan. 'Het lijkt erop dat je in de toekomst zeer zorgvuldig moet zijn in het kiezen van je domeinnaam. Op het web worden al handleidingen verspreid hoe je dit moet doen.'
De internetdeskundige wijst erop dat er nog veel meer internetdomeinen zijn die onder de Amerikaanse rechtspraak vallen, waarvan de belangrijkste .com en .net zijn. 'Moet je dan straks naar IJsland of Zwitserland uitwijken als je er zeker van wilt zijn dat je website over een jaar nog bestaat, net als WikiLeaks heeft gedaan?'
Tunesië en Egypte
De actie van Amerikaanse douanedienst ICE is niet het enige recente censuurincident. In januari 2011 werd bekend dat Tunesische internetproviders Facebook- en Gmailberichten van hun klanten wissen en wijzigen, na eerst inlognamen en wachtwoorden gestolen te hebben, dit alles waarschijnlijk in opdracht van de autoriteiten. Op 4 februari nam de Italiaanse regering een door Silvio Berlusconi ingediend wetsvoorstel aan, die Italianen die regelmatig video's op YouTube uploaden, verplicht daarvoor een toelating van het Ministerie van Communicatie aan te vragen. En tijdens de recente volksopstand in Egypte heeft de regering internetproviders eind januari gedwongen om het hele internet af te koppelen.
Hoe ingrijpend dit soort internationale conflicten voor burgers kunnen zijn bewijst het Antenna-incident uit 2007. In dat jaar eiste een Indiase rechter niet alleen de arrestatie van de eigenaren van twee Nederlandse mensenrechtsites, maar ook de arrestatie van de Nederlandse internetproviders die hen hostten: Antenna en xs4all. 'Die mensen zouden zijn uitgeleverd, als oud-premier Ruud Lubbers er niet via bemiddeling op hoog niveau een stokje voor had gestoken.'
'Internet wordt steeds meer een open jachtterrein', concludeert Leenaars.
Criminal warrant
De eigenaren van rojadirecta.org gaan onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om rojadirecta.org weer in de lucht te krijgen. Daarnaast is de site nog wel bereikbaar via andere domeinen: rojadirecta.es, rojadirecta.me, rojadirecta.in. Ook andere neergehaalde sportsites hebben er voor gekozen hun inhoud vanaf een ander domein te verspreiden.
Registry PIR ziet weinig mogelijkheden om rojedirecta.org weer in de lucht te krijgen. 'Hoe frustrerend dit ook is, PIR kon natuurlijk geen kant uit. Met een criminal warrant kun je als in de VS gevestigd bedrijf niets anders doen dan die opvolgen', zegt Erik Huizer. Hij is vice voorzitter van de Raad van Commissarissen van PIR.
PIR verhuizen is geen optie
Ook Huizer vindt de recente actie van de Amerikaanse douane-dienst ICE zorgwekkend. Volgens hem gebeurt het wel vaker dat PIR wordt gevraagd sites offline te halen, maar 'nagenoeg altijd gaat het om bijvoorbeeld kinderporno-sites. In dit geval ligt het natuulijk veel moeilijker. En met name de weg die de entertainment-industrie van de VS hier bewandelt is niet fris.'
Huizer vindt dat ICE een halt moet worden toegeroepen: 'We hebben de Internet Society gevraagd om over dit probleem een maatschappelijke discussie te starten en daar onder meer Amerikaanse senatoren in te betrekken. Dat zal geen korte termijn oplossing bieden, maar hopelijk wordt de VS dan wel wakker en gaat wellicht het probleem eens beter bekijken vanuit een ander perspectief.'
'PIR naar een ander land verhuizen zou natuurlijk ook kunnen, maar lijkt geen reële optie. Dan heb je weer met de wetten van dat land te maken. Bovendien kan de VS dan een criminal warrant tegen IANA in gaan zetten om op root-niveau de zaak te blokkeren.'
‘Amerikaans recht in sommige gevallen voordeel’
Dat het .ORG domein is onderworpen aan het Amerikaanse recht kan in andere gevallen ook een voordeel zijn, zegt ad-interim directeur Maarten Botterman van PIR.
'PIR houdt zich aan de wet en heeft dit dwangbevel dan ook opgevolgd. Maar dan doen we alleen bij criminal warrants van de Federale overheid, of vorderingen door de rechter van de staat Virginia. Verzoeken van Chinese, Egyptische, of inderdaad zelfs Spaanse overheden worden niet opgevolgd, tenzij bekrachtigd door het Hof van Virginia of het Federale Hof. Waar websites van Amerikaanse bedrijven, zoals .COM, .NET en .ORG, dus onderworpen worden aan het Amerikaanse recht, en dus het nadeel hebben op bevel van de Amerikaanse rechter te kunnen worden gesloten, hebben ze het voordeel dat andere overheden dit niet kunnen doen.'
Titel vind ik niet helemaal passend. Alle genoemde landen zijn landen waarvan wel duidelijk is dat het recht van vrije meningsuiting (incl. VS) niet altijd even nauw wordt genomen.
Verder is het niet raar dat de autoriteiten in de VS een spaanse hoster passeren omdat ze daar geen jurisdictie hebben en het dus oplossen met het laten aanpassen van een DNS die wel onder hun recht valt.
Was er niet ergens op in of door het internet een initiatief om te komen tot een distributed DNS service? Als DNS maar over honderden locaties in de wereld verdeeld is dan kun je wel in de VS wat uit te lucht halen, maar dan is het gewoon weer via een andere service beschikbaar.
We kunnen toch ook uitwijken aar Sealand? Dat platform 10 km uit de kust van gr. Brittannie? Wordt wel/niet als een aparte staat gezien en kan dus leuke gevolgen hebben 🙂 Thepiratebay overwoog ook al eens om het te kopen.
Het zorgelijke is niet zozeer dat ze het kunnen, maar het zorgelijk is de achterliggende mentaliteit. De Amerikanen kunnen en willen niet accepteren dat sommige dingen die in de VS niet mogen, in andere landen wel mogen. Ze willen koste wat kost hun normen en waarden aan de rest van de wereld opdringen. Niet dat ze het kunnen is het zorgelijke, maar dat ze het willen, en dus ook doen.
En ergerlijk is dat hetnatuurlijk weer eenrichtingsverkeer is. Stel je voor dat wij zouden proberen een Amerikaanse website waar handvuurwapens worden aangeprezen uit de lucht te halen…
Censuur vindt op veel grotere schaal plaats, ook hier bij Computable worden reacties gewist of veranderd die niet in de ‘ideologie’ passen. Hier een citaat:
“Opmerking van de redactie:
Inderdaad. En om duidelijk te zijn: deze reactie is ook gecensureerd, omdat het tweede deel een zinspeling inhield die niet terecht is. Redactie Computable”
Dat in Polen voor 1989 gecensureerd werd wil de redactie toch niet ontkennen hoop ik…
Op deze site http://yuxiyou.net/open/ is te zien in welke opzichten gecensureerd wordt.
***De rest van de reactie is verwijderd omdat het reclame bevatte voor een eigen website. Redactie Computable***
Helaas voor de lezers heeft u ook een waardevolle link verwijderd.
@Jan van Leeuwen
Ik was heel benieuwd naar je opmerkingen, wilde helpen tegen “het censuur”, maar ik vind dit:
4.5 Indien de Redactie vaststelt dat bepaalde Content van Geregistreerden niet aan deze Algemene Voorwaarden voldoet, kan de Redactie dit onderzoeken en waar nodig de inhoud of vormgeving van deze Content naar eigen goeddunken wijzigen of verwijderen. De Redactie mag de inhoud of de vormgeving van de Content ook wijzigen om de leesbaarheid of de algemene kwaliteit van Computable.nl te waarborgen. De Redactie zijn niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor het al dan niet uitvoeren van de in dit artikellid genoemde activiteiten.
Read more: https://www.computable.nl/overzicht/service/2888766/algemene-voorwaarden.html#ixzz1DI3cTYE5
“waar nodig de inhoud of vormgeving van deze Content naar eigen goeddunken wijzigen of verwijderen. ”
Jammer dat het in hun voorwaarden staat. Of het rechtsgeldig is, is een ander verhaal (en een andere strijd).
Staat mij iets van bij dat ik 10 jaar geleden een raar stukje software tegenkwam dat zichzelf installeerde.
Iets met New.net en het was slecht geschreven, want veel programma’s crashte lelijk nadat het zonder census geïnstalleerd was.
Het principe van dit programma was dat er een extra set van domeinen doorzocht werd. Ik zie hier best mogelijkheden in. Zeker als dit soort praktijken zich vaker voordoen. Waarom zijn we afhankelijk van de root DNS-en in Amerika?
@ tester
Natuurlijk heeft Computable het recht dat te doen, maar op mijn site kan ik schrijven wat ik wil, en die link was natuurlijk meteen gewist. Ik maak daar geen reclame maar geef informatie en mijn reacties zonder censuur.
Nou het wordt dan nu hoog tijd om alle americaanse te isoleren van de rest van de hele wereld, kijken hoe ze dat vinden over censuur, wij kunnen .com hier ook buiten sluiten, en daar zullen ze dan niet blij mee zijn!