De Amerikaanse firma Acronis heeft de omgekeerde weg gevolgd in vergelijking met andere producenten van back-upsoftware. Waar alle anderen begonnen met back-upsoftware en naderhand de mogelijkheid tot het maken van een beeldkopie toevoegden, deed Acronis het omgekeerd. Acronis startte met beeldkopiesoftware en pas een paar jaar geleden werd daar een gewone bestandenback-up aan toegevoegd.
De bedoeling van de software van Acronis is een gebruiker in staat te stellen zijn systeem zo snel mogelijk te herstellen, wat de omstandigheden ook zijn. Een bestand weg? Een directory weg? Of je volledige harde schijf weg? Acronis wil dat allemaal met een minimum aan interactie verhelpen. Acronis heeft verschillende licenties en productcategorieën beschikbaar, maar het draait steeds rond systeemback-up en -herstel. Voor de hier besproken Workstation Edition is er een probeerperiode van 15 dagen beschikbaar.
Functionaliteit
Acronis probeert de totale back-up- en herstelfunctionaliteit zo eenvoudig mogelijk te houden, zodat eindgebruikers alles zelf kunnen zonder handleidingen te moeten raadplegen of een opleiding te volgen. Daarom gebruikt het bedrijf in zijn software grote en duidelijke pictogrammen. Verder is de gebruikersinterface keurig onderverdeeld in acties, gereedschappen, navigatie en instellingen. Deze hoofdrubrieken overlappen elkaar soms. Zo omvat navigatie zowel acties als gereedschappen. Er is links een navigatieboom zichtbaar die vertrekt vanuit het werkstation. Standaard is er maar één, maar Acronis biedt de mogelijkheid vanuit een centrale locatie meerdere werkstations te bedienen. Dan betaal je wel een meerprijs.
Op het gebied van herstel heeft Acronis nog een optie waarvoor je bij moet betalen: Universal Restore. Wat ons betreft zou dat standaard aanwezig moeten zijn. Het dient namelijk om een gemaakte systeemkopie te herstellen op een fysieke computer met andere hardware dan degene waarop de kopie gemaakt werd. Met de optie Universal Restore koppelt Acronis de onderliggende Windows los van de originele hardware, zodat na een systeemherstel op andere hardware Windows volautomatisch alle hardware herdetecteert. Normaal houdt Windows informatie over de computerhardware bij zodat het besturingssysteem niet iedere keer bij het starten alles moet detecteren en zo nodeloos tijd verliezen. Maar zoiets sluit normaal uit dat je een harde schijf met geïnstalleerde Windows van pc A naar pc B kunt verhuizen, tenminste als de hardware verschilt. Met de Universal Restore optie kan dat dus wel.
De werkstationversie ondersteunt uiteraard ook automatisering. Dat kan in het kader van een policybeheer: een bedrijfsreglement dat aangeeft wat vanwaar naar waar geback-upt moet worden en hoe vaak.
Praktijk
Acronis' gebruikersinterface voert je met eenvoudige pictogrammen door de uit te voeren taken. Heb je bepaalde taken nog niet uitgevoerd, dan wijst het systeem je daarop. Zo zul je willen starten met het aanmaken van een back-upschema dat herhaaldelijk uitgevoerd moet worden. Hierbij biedt Acronis je de mogelijkheid om voor bron en doelwit zowel lokale als netwerkbronnen te kiezen. Bij de netwerkbronnen kun je reeds gedefinieerde driveletteraanhechtingen gebruiken. Ook is het mogelijk te werken met andere protocollen, zoals ftp. Acronis kan daarnaast een zogenaamde veilige zone aanmaken op de harde schijf van je werkstation, zodat je bij calamiteiten en voor zover de harde schijf zelf niet stuk is, snel kunt herstellen vanaf deze veilige zone.
Acronis heeft ook aan gebruikers zonder cd- of dvd-brander gedacht en ondersteunt verschillende andere opties voor het aanmaken van een noodherstelschijf. Er is keuze tussen Acronis back-up- en reddingsservers, diskettestations voor een piepkleine noodfloppy en – wat ons bijzonder charmeert – een ISO-bestand dat je dan op een andere pc of notebook kunt branden.
Ook als je een bestandenback-up opgeeft, maakt Acronis toch een beeldkopiebestand aan. Acronis behandelt zo'n beeldbestand als een archief van bestanden, directory's en systeeminformatie. Acronis maakt hierbij een onderscheid tussen schijf- en bestandsarchieven.
Het archiefprocedé vertraagt wel de back-up, want voor het back-uppen van onze testboom had Acronis iets meer dan 11 minuten nodig. Het herstellen van die boom ging met ongeveer 3,5 minuten flink wat sneller. Het herstellen van één enkel bestand was met 9 seconden vrij traag. Acronis kon wel probleemloos en zonder netwerkstoringen een beeldkopie van het hele systeem aanmaken naar een netwerkshare op exact dezelfde hardware en netwerkverbinding, waar Windows Back-up dit niet kon. Dat duurde ongeveer drie kwartier voor een 20 GB schijfpartitie.
Conclusie
Acronis Backup & Recovery Workstation Edition is erg gebruikersvriendelijk en functioneel rijk. De backup- en snelle-hersteloptie zou van ons wat sneller mogen, maar in het licht van de grondigheid van de hele aanpak vinden we dat minder erg.
Productinfo
Product: Backup & Recovery Workstation Edition
Producent: Acronis, www.acronis.nl/backup-recovery/workstation/
Leverancier: zie www.acronis.nl/partners/distributors/
Adviesprijs (excl. BTW): 67 euro (81 euro inclusief Universal Restore) per licentie
Systeemvereisten: Windows XP of hoger
De serie
Deel 1: Standaard Windows back-up volstaat niet|
Deel 2: Windows 7 Backup & Restore
Deel 3: Acronis Backup & Recovery Workstation Edition
Deel 4: Symantec Backup Exec System Recovery Desktop Edition
Deel 5: Altaro Oops!Backup
Ziet er goed uit en werkt ook vriendelijk en eenvoudig.
Wat mij niet geheel duidelijk is of de home versie gebruikt kan worden op een laptop en een desktop zonder dat hiervoor 2 licenties behoeven te worden aangeschaft. De laptop gaat mee op reis en komt daarna terug. Van beide wil ik de backup en systeembackup kunnen maken. Graag hierop het antwoord.
Voor de home versie geldt dat er een licentie nodig is voor iedere machine.