Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de ict-sector is de afgelopen jaren gestaag door blijven groeien. Maar liefst 31 procent van de totale populatie van zzp'ers in de ict-sector is daar de afgelopen twee jaar mee begonnen. 34 procent van de ict-freelancers heeft twee tot vijf jaar geleden de beslissing genomen om zelfstandige ict-professional te worden. Dit blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder bijna zeshonderd ict-zzp'ers.
De cijfers van RulersGroup geven geen reden voor de gestage groei in de Nederlandse ict-markt voor zzp'ers. Wel is opvallend dat veel ict'ers die zelfstandig worden, zelfstandig blijven. Maar liefst 21 procent is al vijf tot tien jaar zzp'er, 14 procent is dit zelfs meer dan tien jaar.
Voordelen en nadelen
RulersGroup onderzocht ook waarom zzp'ers zelfstandig willen worden of blijven. Het onderzoeksbureau dacht zelf dat dit vooral een financiële kwestie zou zijn, maar meer geld verdienen blijkt pas als vijfde criteria genoemd te worden. Het gevoel van vrijheid staat ruim bovenaan, gevolgd door de verantwoordelijkheid voor eigen succes. Als derde reden om zzp'er te worden of te blijven wordt onafhankelijk opereren genoemd. De mogelijk om zelf opdrachten te kiezen eindige op plek vier.
Uiteraard zien zzp'ers ook nadelen aan hun bestaan. Grootste struikelblok is zelf acquisitie plegen. Als tweede nadeel komt het gevoel van onzekerheid uit de bus. Zzp'ers blijken ook niet echt gecharmeerd te zijn van alle administratieve verplichtingen. Bovendien kosten verzekeringen en pensioen hen veel tijd en geld. Als laatste nadeel van de zzp'er in de Nederlandse ict-markt komt een eenzaam bestaan naar voren.
Marges intermediair
Uit het onderzoek van RulersGroup bleek ook al dat Nederlandse zzp'ers niet blij zijn met de rol die intermediairs spelen in de Nederlandse ict-markt. Over het algemeen vindt men dat de marges te hoog zijn voor de inspanning die geleverd wordt in de richting van zzp'er of klant.
Bekijk dit ook eens:
http://www.ted.com/talks/nigel_marsh_how_to_make_work_life_balance_work.html
Typische quote:
“And the reality of the society that we’re in is that there are thousands and thousands of people out there leading lives of quiet, screaming desperation where they work long, hard hours at jobs they hate to enable them to buy things they don’t need to impress people they don’t like.”
De ZZP’er probeert zijn/haar eigen leven vorm te geven, zodat een of ander autistisch/sociopathisch bedrijf dat niet voor hem/haar doet. Zo wordt onderdrukking en uitzuiging in loondienst getransformeerd tot wederzijdse afhankelijkheid en vertrouwen in een klant/leverancier relatie.
Dat is wat er echt achter een antwoord als ‘het gevoel van vrijheid’ schuilt.
Amen!
Volgens mij is de enige echte reden dat vele ICT’ers ontslagen zijn omdat zij door gevolg van de economische crisis en het behalen van de 45 jarige grens niet de facturabele uren konden maken in verhouding tot de kosten die de markt wil betalen. De rest is flauwekul! Uit onderzoek???
Boven de 45 jr krijg je geen baan meer. Dus je hebt geen andere keus als je niet dakloos wilt worden. Als ZZP-er heb je minder te maken met leeftijdsdiscriminatie. Vooralsnog ligt de verborgen werkloosheid en armoe achter de gordijnen bij de freelance markt. Uitzonderingen daar gelaten.
John, spreek je uit ervaring? Ben je zelf ICT freelancer, of niet? Ik vermoed van niet.
Ik ben zelf twee jaar geleden begonnen als freelancer en heb er absoluut geen spijt van. Ik zou niet meer zo snel terug willen naar een werkgever. Ik herken de voordelen die genoemd worden in het verhaal en ben het ermee eens.
In mijn ervaring is er meer dan genoeg werk voor freelance software ontwikkelaars; ik ben begonnen in een slechte tijd (financiële crisis, najaar 2008) maar ik heb desondanks geen dag zonder werk gezeten.
Financieel gezien is het erg lucratief; ik verdien nu meer dan twee keer zoveel als wat ik verdiende toen ik in dienst was. Ik ken veel collega-freelancers en van verborgen werkloosheid en armoe in deze branch heb ik nog nooit iets gezien.
Vooral voor ervaren mensen is het zeer aantrekkelijk om als freelancer aan de slag te gaan.
@Jesper
Sluit je alsjeblieft wel een arbeidsongeschikheidsverzekering af? En wellicht is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook wel nuttig. Evenals een pensioenregeling en de juiste verklaringen.
@ikke
Maar je maar geen zorgen, ik heb al die dingen netjes geregeld.