Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de Nederlandse ict-markt zijn niet te spreken over de marges die intermediairs opstrijken voor het koppelen aan opdrachtgevers. De rol van de intermediairs wordt niet positief beoordeeld, al is men vaak wel afhankelijk van dergelijke partijen om aan opdrachten te komen. Dit blijkt uit het marktonderzoek 'ZZP in ICT' dat bemiddelaar RulersGroup eind 2010 uitvoerde onder ruim zeshonderd Nederlandse ict-professionals.
In algemene zin zijn Nederlandse ict'ers die zelfstandig opereren niet blij met tussenpersonen. Zij zijn er helemaal niet over te spreken als er meerdere tussenpersonen in de contractketen zittenn en dus ook provisie opstrijken. Zzp'ers vinden dat intermediairs geen belangrijkere rol spelen tijdens opdrachten en ook vinden ze dat de marges te hoog zijn voor de moeite die zij steken in een zzp'er.
Kosten inschatten
Ondanks de negatieve rol die zzp'ers in de Nederlandrse ict-markt toedichten aan intermediairs, zijn zij wel redelijk tevreden over hun eigen uurloon, zo blijkt uit het RulersGroup-onderzoek. Omdat zij ook vaak goed op de hoogte zijn van het aantal tussenpersonen die in de keten zitten tussen hem/haar en de opdrachtgever, kunnen zij ook goed de kosten voor de eindklant inschatten. Om beter aan opdrachten te komen schroomt de gemiddelde zzp'er ook samenwerking met andere zzp'ers niet.
Om succesvol te zijn schakelt een zelfstandige ict'er vaak een actief netwerk in. Internet en social media spelen dan ook steeds vaker een belangrijke rol bij bemiddeling. Om concurrerend te blijven is een zzp'er graag bereid om tijd en geld te steken in persoonlijke ontwikkeling. De RulersGroup concludeert dat goede ict'ers steeds schaarser worden en dat organisaties daardoor steeds vaker met externe ict-professionals gaan werken. De keuze voor zzp'ers is daarom logisch in de ogen van de bemiddelaar.
Ik vraag me oprecht af, met al dit soortige berichten, wanneer er een aantal ZPP-ers de koppen bij elkaar steken en initiatieven en actie gaan ondernemen om deze overbodige tussenlaag voorgoed uit de markt te persen?
Onze bouwkundige en klussende collega’s hebben al zoiets. de website http:/www.werkspot.nl.
Hier kunnen eindklanten rechtstreek hun eigen klussen online zetten en professionals rechtstreek erop reageren (zonder een onnodige dure laag cv en menskrachtenhandelaren ertussen als overhead)
Als zpp-ers kunnen we blijven klagen over die dure tarieven, maar we kunnen er ook actief iets aan gaan doen. Met al onze gezamelijke kennis kunnen we toch wel iets mooiers fabriceren dan de bestaande bagger-cv-upload-websites van de huidige mens-kracht-handelaren?
“Become the change you want to see in this world”
(c) Ghandi
Inderdaad, zeer hinderlijk als er meerdere tussenpersonen in de contractketen zitten! Dit soort opdrachten weiger ik dan ook. Als ik gebeld wordt door een intermediair, vraag ik altijd of deze partij direct bij de eindklant aanbiedt. Meestal is met wat speurwerk wel te achterhalen wie de intermediair is die rechtstreeks aanbiedt.
Gelukkig is het tij kerende, en bieden steeds meer grotere opdrachtgevers hun opdrachten aan via een eigen marktplaats. Helaas hebben met name de semi overheidsinstellingen nog steeds beleid om met preferred suppliers te werken, maar dat is een kwestie van tijd denk ik totdat zij ook tot een open marktplaats over gaan.
Verder zou ik aan kleinere opdrachtgevers de tip willen geven: plaats je opdracht eens op een site voor freelance opdrachten, of zoek zelf eens op internet naar een ZZP-er bij je in de buurt. En…ZZP-ers: zorg dat je goed vindbaar ben en zorg voor een professionele website.
Niet alleen maar tussenpersonen strijken een flink deel van de taart op, maar ook intermediar die rechtstreekse relatie met de eindklant hebben hanteren soms hoge marges (tot wel 30% !)
wat is er eigenlijk mis met bureaus die zzp’rs helpen aan een opdrachten komen. Niemand die de zzp er dwing om met hen in zee te gaan. Maar realiseer je goed hoeveel inspanningen het kost om opdrachten te vinden en de bijpassende juiste kandidaten. Uiteraard moet dit gebeuren tegen faire tarieven en marges. Is gewoon een dienstverlening zoals alle anderen. En ja ze kosten geld…wake up alle bedrijven proberen geld te verdienen aan jou. Echt zo heerlijk IT-nerd achtig gedrag om wel te zeuren over dit soort bureaus maar er toch gebruik van te maken. Ben je instaat je eigen opdracht te regelen..ook prima.
Helaas ontkom je hier als ZZPer niet aan als je bij sommige bedrijven zou willen werken.
Deze bedrijven werken alleen met zogeheten prefered suppliers.
Enkele van die bedrijven hebben vervolgens ook nog het hele inkoop/inhuurtraject uitbesteed aan een derde partij.
Wil je daar dus als ZZPer werken, dan ben je dus per definitie gebonden aan een tweetal strijkstokken…..
Dit is toch niets nieuws en zie je overal? Ook in de detachering waarbij je eigen werkgever natuurlijk wel meer kosten aan jou heeft.
Om mijzelf als voorbeeld te nemen, de opdrachtgever zet mij voor minimaal 2x de prijs weg dan wat mijn werkgever voor mij vangt. Afhankelijk van de werkzaamheden die ik uitvoer.
Hier ontkom je vaak niet aan door: Outsource partijen, Verzekerraars, Banken en overheid. Dit omdat deze bedrijfen veelal met, zoals reeds gezegd, met prefered suppliers werken.
Ik heb er niets tegen als een tussenpersoon betaald krijgt voor extra werk… tenslotte wordt deze gevraagd om te zoeken naar een kandidaat. maar marges van 30% en ik kwam zelfs er onlangs zelfs achter dat er bij een van mijn tussenpersonen zelfs 60% marge overheen gaat!!! (zonder tussenpersonen dus he?) ik vind dat buitenproportioneel, vooral omdat er ook diensten worden verwacht overeenkomstig dat tarief. Mogen tps ook wel eens over nadenken.
wat mij betreft vind ik vooral eerlijkheid belangrijk: als jij mij uit kunt leggen waarom je per se zoveel marge moet vragen kan ik daar zelf al dan niet mee akkoord gaan. En om jullie maar even uit de droom te helpen tps: jullie mensen komen daar vaak o zo makkelijk achter. Als je geen gezeur achteraf wilt is het niet meer dan redelijk om open te zijn op voorhand. Maar rulersgroup: jullie hebben faire tarieven maar me nog nooit aan een opdracht geholpen… 🙂
@theoA:
“wat is er eigenlijk mis met bureaus die zzp’rs helpen aan een opdrachten komen. Niemand die de zzp er dwing om met hen in zee te gaan.”
Wat er mis mee is – is de (verborgen) kartelwerking en selectieve toelating van zpp-ers tot mogelijkheden van kunnen werken..
Zoals velen hierboven al vermeld hebben, is het – mijn inziens – een kompleet overbodige tussenlaag die:
– geld verdient, parasiteert over de ruggen van zpp-ers
– toegang kan blokkeren van een zpper naar een klus
– selectief mensen wel/geen werk gunt.
M.a.w. het “preferred supplier” mechanisme is by default – discriminatie en schept geen eerlijke en gelijkwaardige kans voor zpp-ers (en andere werkzoekenden) om een kans te krijgen op een leuke klus bij een bedrijf.. Het werkt eerder als een storend filter, dan een gelijkwaardige bevordering en promotie van kansen op de arbeidsmarkt
Breek me dan helemaal niet de “it-nerdgiechel” open over allerhande totaal inefficiente prive-database formatjes waarin ZIJ willen dat JIJ (hun werk voor hen doet) en je cv-informatie aanlevert, en dito ondoorzichtige (en totaal on-transparante) werkwijzes waarmee sommige rotte appels te werk gaan.
Als het een compleet overbodige laag zou zijn dan hadden ze geen werk. Het feit dat deze laag er is betekent dat ze een toegevoegde waarde hebben. Dat mensen klagen over de ‘strijkstok’ bevestigt dit alleen maar.
Deze laag wordt alleen overbodig bij transparantie over de werkelijke klant en de mogelijkheid om direct bij de werkelijke klant aan te kunnen bieden. De eerste zal niet gebeuren en de laatste betekent dat je een erg goed netwerk moet hebben. Val je niet in de laatste groep dan ben je volgens mij automatisch aangewezen op de toch niet overbodige tussenlaag. Hier zit het nodige kaf tussen maar ook zeker wel koren en dat is dan de sport.
Gelukkig is er een kentering in de markt merkbaar. Steeds meer opdrachtgevers gaan rechtstreeks met de markt communiceren. Zie bijvoorbeeld http://inhuur.ns.nl
Er zijn ook steeds meer software oplossingen beschikbaar waarmee klanten in staat zijn om vragen op hun eigen of gedeelde marktplaats te plaatsen.