Ict-dienstverlener Peak-IT heeft speciaal voor freelance ict-specialisten een nieuwe divisie opgezet. Peak-IT Freelance zoekt daarom voor 2011 minimaal honderd freelancers die onder andere als senior systeembeheerder, Oracle DBA'er, projectmanager, informatieanalist of it-architect aan de slag willen gaan.
De nieuwe freelancedivisie is in december 2010 opgezet en momenteel werken er al dertig mensen voor de dienstverlener. ‘Doelstelling is om op 1 januari 2012 honderd gefactureerde freelancers aan het werk te hebben', zegt directeur Maarten Cobelens. ‘Wij hebben ons altijd gericht op helpdesk, werkplek- en systeembeheer, maar vooral onze grotere klanten vroegen om meer gespecialiseerde functies. Dat hebben we altijd afgehouden, maar gaan we nu toch verzorgen met freelancers.'
Duidelijke marge
Om genoeg freelancers te vinden die via Peak-IT willen gaan werken, heeft de dienstverlener extra gunstige voorwaarden opgesteld. Zo worden facturen binnen acht dagen betaald, kunnen trainingen kosteloos worden gevolgd en wordt, zowel naar klant als freelancer, open over tarieven gecommuniceerd. Cobelens: ‘We moeten wel, want we kunnen het ons niet permitteren om de relatie met de klant of de freelancer op het spel te zetten. We zullen dus onze marge duidelijk communiceren, zodat iedereen weet wat aan wie wordt betaald en het geen scheve gezichten geeft.'
Ook wat betreft trainingen denkt Peak-IT meerwaarde voor de freelance ict-specialisten te creëren. Freelancers kunnen elke gewenste training volgen en de dienstverlener neemt de kosten van de training en het examen voor zijn rekening. Hij of zij krijgt onbeperkt toegang om te studeren. Wel moet de freelancers officieel bij Peak-IT staan ingeschreven en in een opdracht of tussen opdrachten in zitten.
Detachering of vast contract
Peak-IT geeft aangesloten freelance ict-specialisten ook de mogelijkheid om via detachering of op vast contract werkzaam te zijn bij de dienstverlener. ‘Soms komen we freelancers tegen die wat zenuwachtig worden als ze tussen opdrachten in zitten', vervolgt Cobelens. ‘Ook hebben ze wel eens te maken met een veranderende thuissituatie, waardoor ze liever voor zekerheid gaan. Die optie willen wij dan ook bieden. Wij nemen hierin wat meer risico, maar als we zeker zijn van opdrachten, dan is dat zeker bespreekbaar.'
Prima ontwikkeling die zich komende jaren steeds sterker zal manifesteren. Mijn inziens is dit een wezenlijke ontwikkeling binnen het begrip “het nieuwe werken”. Kwaliteitsbewaking en continuering worden geborgd door de dienstverlener en uitgevoerd door gepassioneerde freelancers. Eerlijke tarieven door openheid en een goede work-life-balance voor de freelancer zelf.
Wel benieuwd hoe de belastingdienst kijkt tegen deze ontwikkeling. Het lijkt zo wel meer op een verkapt dienstverband.
Nog minder meerwaarde leveren als ICT dienstverlener is het begin van het eind.
@ Ippe
Kan je je opmerking verder verklaren met argumenten. Ik heb namelijk nog geen mening hierover. Waar gaat het heen naar jouw mening?
Lees t graag! 😉 Andere meningen met argumentatie zijn uiteraard ook welkom (zoals die Alex)!
(Mijn achterliggende gedachte is dat ik mogelijk wil gaan freelancen)
@Tester
Freelancen daar heb ik niet zozeer een mening over. Maar ik ben wel van mening dat je als ICT dienstverlener geen toegevoegde waarde biedt door met freelancers te schuiven. Het is een teken van zwakte.
Je eigen medewerkers kunnen minder snel doorgroeien en krijgen minder mooie klussen.
Dus als je gaat freelancen, lekker zelf doen of via een echte freelance specialist.
Ik denk dat het voor de project gerelateerde functies zoals IT-architecten, BI-consultants en informatie analisten een uitkomst is om via een dienstverlener bij grote klanten binnen te komen. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat het voor een Windows-systeembeheerder een andere zaak is. Die kunnen ook vaker bij kleinere lokale bedrijven terecht. Sowieso is het beheer van systemen een taak voor langere tijd en daarom minder geschikt om te freelancen (ivm meerdere opdrachtgevers etc).
Ik vind het er erg op lijken dat ze de vraag met hun eigen mensen niet aankunnen en daarom meer met freelancers gaan werken, niet mis mee, maar niet echt vernieuwend naar mijn mening. Er zijn toch al jaren bedrijven, die op deze manier werken.
@Marco: dat kon inderdaad wel eens vervelend worden. Aan de andere kant, de belastingdienst is op dit punt toch veelal een blaffende en geen bijtende hond de laatste jaren (tenminste, in mijn branch).
@Consultant: zit wat in, maar daarom zou ik er nog niet voor kiezen om ‘vast’ via Peak-IT te gaan werken. Een intermediair of softwarehuis kan op dit vlak een prima steun zijn voor een freelancer/ZZP-er, maar niet op deze manier.
Overigens, ik heb vorige week nog een intermediair geinterviewd over onder andere dit onderwerp. Kijk maar eens op http://www.consultants-united.nl, nieuwsbrief #9.
Vreemde ontwikkeling. Peak-IT staat niet bekend om zijn kwaliteit en om zijn hoge salarissen, hoe kunnen ze dan uurtarieven van 75,- of meer gaan betalen als ze 35,- voor eigen personeel teveel vinden?
Maar misschien is een en ander wel een gevolg van de cowboymentaliteit bij Peak waardoor alle kwaliteit is vertrokken.
@ Tester, 04-02-2011 13:28 Als je wilt gaan freelancen kan je net zo goed kijken op de daarvoor bestemde sites, daar heb je geen Peak of welk ander bureau voor nodig dat zo een kwart van je salaris opsoupeert.