Ict-dienstverlener Peak-IT heeft speciaal voor freelance ict-specialisten een nieuwe divisie opgezet. Peak-IT Freelance zoekt daarom voor 2011 minimaal honderd freelancers die onder andere als senior systeembeheerder, Oracle DBA'er, projectmanager, informatieanalist of it-architect aan de slag willen gaan.
De nieuwe freelancedivisie is in december 2010 opgezet en momenteel werken er al dertig mensen voor de dienstverlener. ‘Doelstelling is om op 1 januari 2012 honderd gefactureerde freelancers aan het werk te hebben', zegt directeur Maarten Cobelens. ‘Wij hebben ons altijd gericht op helpdesk, werkplek- en systeembeheer, maar vooral onze grotere klanten vroegen om meer gespecialiseerde functies. Dat hebben we altijd afgehouden, maar gaan we nu toch verzorgen met freelancers.'
Duidelijke marge
Om genoeg freelancers te vinden die via Peak-IT willen gaan werken, heeft de dienstverlener extra gunstige voorwaarden opgesteld. Zo worden facturen binnen acht dagen betaald, kunnen trainingen kosteloos worden gevolgd en wordt, zowel naar klant als freelancer, open over tarieven gecommuniceerd. Cobelens: ‘We moeten wel, want we kunnen het ons niet permitteren om de relatie met de klant of de freelancer op het spel te zetten. We zullen dus onze marge duidelijk communiceren, zodat iedereen weet wat aan wie wordt betaald en het geen scheve gezichten geeft.'
Ook wat betreft trainingen denkt Peak-IT meerwaarde voor de freelance ict-specialisten te creëren. Freelancers kunnen elke gewenste training volgen en de dienstverlener neemt de kosten van de training en het examen voor zijn rekening. Hij of zij krijgt onbeperkt toegang om te studeren. Wel moet de freelancers officieel bij Peak-IT staan ingeschreven en in een opdracht of tussen opdrachten in zitten.
Detachering of vast contract
Peak-IT geeft aangesloten freelance ict-specialisten ook de mogelijkheid om via detachering of op vast contract werkzaam te zijn bij de dienstverlener. ‘Soms komen we freelancers tegen die wat zenuwachtig worden als ze tussen opdrachten in zitten', vervolgt Cobelens. ‘Ook hebben ze wel eens te maken met een veranderende thuissituatie, waardoor ze liever voor zekerheid gaan. Die optie willen wij dan ook bieden. Wij nemen hierin wat meer risico, maar als we zeker zijn van opdrachten, dan is dat zeker bespreekbaar.'
Interessante ontwikkeling! Slim, omdat bedrijven op deze manier hun vaste medewerkers niet direct helemaal verliezen als ze aan zzp denken. Ik vraag mij wel af hoe vaste medewerkers hier over denken als blijkt dat de netto opbrengsten voor de medewerker voordelig uitpakken in deze nieuwe divisie. Verder natuurlijk de vraag hoe andere detacheerders hier mee om zullen gaan en hoe intermediairs er op gaan reageren.
Chapeau voor Peak-IT om innovatie op dit punt te starten en de aanval te openen op concurrenten.
Ik denk dat dit een alternatief is voor het winnen van personeel, naast de standaard werving die langzaam weer op gang komt bij bedrijven.
@ict-er frank. Ik snap niet helemaal of je innovatie ironisch bedoelt. Want werken met zzp’ers doen alle concurrenten en is niet bepaald innovatief te noemen. Alle dteacheerders werken al met zzp’ers…
Innovatief is het toepassen van hippe technieken en nieuwe diensten. Dat kun je wellicht niet verwachten van peak-it. Dus misschien is dit in een moeilijke tijd voor een bedrijf een redmiddel om de omzet te verhogen.
Ik bedoel niet ironisch dat het innovatief is dat detacheerbedrijven nu ook zzp inhuren om in te zetten. Het lijkt dubbelop, maar peak it kan naast vaste medewerkers nu ook zzp aan zich verbinden. Dat lijkt mij vrij nieuw.
@ict-frank: zzp’rs kan je niet aan je binden. Er is altijd een opdracht met een hoger tarief! Voor 5 euro meer stappen ze zo over naar de volgen opdracht. En waarom zouden ze ook niet, het gaat om geld.
En het wordt al jaren toegepast, bijna alle detacheerders werken met freelancers om de gaten op te vullen die ze zelf niet kunnen invullen.
Het is een prachtig verhaal van peak it maar zeker niet origineel. Hoe denk je dat de freelancers andenrs aan hun opdrachten komen, ook gewoon via tussenpartijen zoals peak it. Alleen die mooie verhalen met opleidingen volgen en gratis… Wel allleen als je via hun ingezet bent. Waarschijnlijk bouw je nog en studieschuld op ook en kan je die mooi betalen als je via een ander ingezet bent. Anders zou ik als freelancer dit jaar even istqb advanced cast halen en dan snel weg zijn:-)
Ze moeten gewoon wel omdat ze veel goede mensen kwijt raken. De crisis heeft aangetoond dat dit soort bedrijven geen baanzekerheid bieden; dus waarom niet het hoge uurtarief zelf incasseren als je een goede ICT specialist bent? Wat is de toegevoegde waarde van het bedrijf nog, misschien alleen het verkrijgen van de opdracht? Als je uurtarief hoog genoeg is kun je die auto/gsm/pensioen ook zelf wel regelen…
@zomaar: “zzp’rs kan je niet aan je binden. Er is altijd een opdracht met een hoger tarief! Voor 5 euro meer stappen ze zo over naar de volgen opdracht. En waarom zouden ze ook niet, het gaat om geld.”
Beetje kort door de bocht, Zomaar. Inderdaad, als ZZP-er kijk ik bij het verwerven van opdrachten naar het tarief, maar bij een klant waar je vertrekt met als argument dat je elders meer kunt verdienen hoef je nooit meer terug te komen. Maakt niet uit of het nou een softwarehuis, bemiddelaar of eindklant is. Geld is mooi, maar de meeste ZZP-ers die ik ken hebben gekozen voor vrijheid, niet voor het geld. Onder de streep is het verschil niet zo heel groot, terwijl je wel veel meer tijd kwijt bent (werk, verwerving, administratie). Tenzij je je commiteert aan simpele detacheringsklussen of het risico neemt je te specialiseren in een product of leverancier.
@zomaar: Een goede ZZP-er zal een opdracht afronden en niet zomaar voor een paar euro een opdracht beëindigen. Als ondernemer ben je gebaat bij goede klantrelaties, dan kun je nog eens terugkomen.
@ict-frank: niet zo innovatief, bijna alle grote detacheerders (Sogeti is hier de uitzondering) werken met freelance / ZZP (of liever ZP = Zelfstandige Professional) mensen om flexibel te kunnen zijn.
@ippe: bij een goed personeelsbeleid hoort dat de ontwikkeling en arbeidsvreugde belangrijk is. Die doorgroei geeft ook meerwaarde voor het bedrijf. Ik zie dan ook niet in waarom bij Peak-IT de doorgroei beperkt zal worden door het aanboren van extrene hulpbronnen. Met een ZP-er haal je ook vaak een schat aan (branche) ervaring en kennis binnen. Daar kunnen je eigen mensen hun voordeel mee doen.