Meer dan 90 procent van alle dataverkeer bestaat in 2014 uit videobeelden. Dat verwacht algemeen directeur John Chambers van netwerkleverancier Cisco. 'Video is het nieuwe bellen', proclameert hij. Om die reden heeft het technologieconcern besloten zijn pijlen te richten op het verwerken van video via ict-netwerken en datacenters. 'Videoverkeer heeft invloed op de gehele architectuur van het achterliggende netwerk.'
Zelf doet Cisco hard mee aan het bevorderen van videoverkeer. Chambers noemt deze strategie 'Telepresence voor iedereen en overal.'
Eind 2006 bracht de onderneming zijn videovergaderproduct Telepresence uit en begin 2010 lijfde Cisco het Noorse bedrijf Tandberg in. Met de producten van Tandberg, die minder uitgebreid en dus minder duur zijn dan Telepresence, wil de multinational videoconferencing mogelijk maken in het midden- en kleinbedrijf.
Umi en Cius
In het najaar van 2010 bracht het technologiebedrijf videoconferencing ook naar de woonkamer van consumenten, met de introductie van Umi. Dat is een apparaat dat op de thuistelevisie en op internet wordt aangesloten.
Bovendien komt de fabrikant binnenkort op de (Amerikaanse) markt met Cius, een tablet-pc die op een telefoon kan worden geplaatst maar ook los functioneert. Het apparaat is te gebruiken als beeldscherm voor videobellen, maar ook voor het op afstand delen van documenten en het werken in de cloud.
Concurrenten
Topman Chambers is overtuigd dat zijn onderneming een leidende rol gaat spelen in de verwerking van videoverkeer. 'We waren de eerste die voice-over-ip op de markt brachten en zijn daar nu marktleider. Nu worden we de eerste met video-oplossingen voor datacenters.' Ook concurrenten als Alcatel-Lucent en Juniper zetten de komende tijd in op video.
Chambers deed zijn uitspraken tijdens het gebruikersevenement Cisco Live dat van 31 januari tot en met 3 februari 2011 plaatsvindt in Londen.
TANDBERG minder uitgebreid? De immersive T3 van tandberg kun je vergelijken met de telepresence cts van Cisco. Reden dat Cisco Tandberg heeft overgenomen heeft voornamelijk te maken met het open karakter van de infrastructuur van TB plus de volledigheid van het portfolio, van T3 tot desktop en mobiele oplossingen. Daarnaast heef TB een ijzersterk imago in de zakelijke markt.
Dat het zal groeien is duidelijk, maar 90% videoverkeer? In het kader van het nieuwe werken zal misschien wat meer videoconferencing plaats gaan vinden, maar toch zeker niet zo sterk als cisco beweert. Wel denk ik dat de zakelijke toepassingen steeds mobieler worden hetgeen om een grotere bandbreedte zal vragen.
Nee, niet alleen videoconferencing. De meest belangrijke groei zit in webcams. De camera in de babykamer (nannycam) of de beelden bij kennels (puppycam). Dit soort (particuliere) video levert veel meer load op het netwerk.
Cisco leeft bovenal van de verkoop van netwerkcomponenten. Videoverkeer – en dan vooral de enorme bandbreedtes die de Telepresence oplossingen vragen – is een perfecte manier om netwerken aan de randen van hun capaciteit te krijgen en dus de noodzaak van vernieuwing aan te tonen. Vandaar dat hun overname van Tandberg ook zo strategisch was…..
90% van al het dataverkeer videoverkeer lijkt mij wat veel. Nu is deze stelling heel breed interpreteerbaar. Wat je zal gaan zien is dat dataverkeer de komende jaren explosief zal gaan toenemen door de “The New Way of Working”. Cisco zal daar een marktaandeel in willen hebben. Ik denk echter dat Microsoft met Lync een geduchte concurrent is van Cisco in dit marktsegment, omdat met Lync alle vormen van communcatie volledig geintegreerd worden met alle Microsoft producten als Office, Outlook, Exchange, Sharepoint, CRM, Navision en Axapta.
En nu nog een keer Telepresencesystemen voor een normale prijs. Want die telepresence oplossingen van Cisco zijn absurd duur. De return on invest is veel sneller bereikt met systemen zoals via onderstaande link, en doen hetzelfde http://www.telepresencecatalog.com/polymedia-europe/
Ik kan bijna geen product vinden waarbij ze laten zien wat een ruimte kost met alles erop en eraan. En veel andere producenten verkopen videoconference apparaten en noemen het telepresence. Er zou toch snel een eisenpakket moeten komen, voor wanneer je als producent mag spreken over telepresence.
@Tom, 90% kan best kloppen. De opmerking is namelijk niet gemaakt voor alleen zakelijk toepassingen maar voor algemeen internetverkeer. En dan zie je dat videodownloads, online streams en video-on-demand erg populair is. Of wat te denken van IP-TV? Videoconferencing zal vast meer gaan worden, zeker als ook dat naar de particuliere markt wordt gebracht. Krijgen we toch nog een videofoon. Had Chriet dat niet al een keer laten zien in de jaren 80?
Deze uitspraak is gebaseerd op:
“Cisco estimates based on CAIDA publications for US residential use, Andrew Odlyzko” uit augustus 2010.
Dus inclusief video on demand, video streaming etc.
De sterk groeiende trend van Video Conferecing verkeer is duidelijk waarneembaar, maar zeker nog geen 90% van alle dataverkeer.