Vliegveld Brussels Airport bespaart ongeveer 350.000 euro met de aanschaf van bi van open source leverancier Pentaho. Die programmatuur vervangt het huidige bi-systeem op basis van Oracle (rapportering) en IBM (data-integratie). De open source software bevat minder functionaliteiten dan de programmatuur van de voormalige leveranciers, maar voldoet volgens de luchthaven beter aan de informatiebehoeften. Bovendien is de besparing op kosten een belangrijke afweging in de keuze voor de open source leverancier.
Het eenvoudig en tegen relatief lage kosten voorzien in dagelijkse snapshots van de Sybase IQ-datawarehouse en het aanleveren van consistente rapporten zouden de doorslag hebben gegeven in de keuze voor de open source leverancier.
De luchthaven besloot in 2008 de bi-omgeving te vervangen omdat deze niet meer voldeed aan de informatiebehoeften. Bovendien noopte de wereldwijde crisis tot besparing op de ict-kosten. Er volgde een uitgebreide proof-of-concept waaraan de leveranciers IBM (Cognos), SAP (Business Objects), MicroStrategy, Information Builders en Pentaho deelnamen.
Geen van die leveranciers kon volledig tegemoetkomen aan de volledige lijst met specificaties van de luchthaven. In die wensen stond onder andere de mogelijkheid om metadata-lagen zowel op technisch als functioneel vlak te definiëren, te rapporteren op zowel operationele databases als een datawarehouse en de integratie met het reeds aanwezige Sharepoint-documentbeheersysteem.
Minder functionaliteiten
Eric Vanasch, ict service manager bij de luchthaven: ‘Door de keuze voor Pentaho kunnen we niet alleen onze rapportering, maar ook onze bestaande ETL-infrastructuur vervangen. Zo bereiken we ons uiteindelijk doel van een eenduidig informatieplatform. De nieuwe leverancier biedt ons minstens 80 tot 85 procent van de functionaliteit van de traditionele softwareleveranciers. Daar staan significante kostenbesparingen tegenover die naar schatting kunnen oplopen tot ruim 350.000 euro.’
Begin 2011 gaat de luchthaven aan de slag met de Pentaho BI Suite Enterprise Edition. Dat pakket bestaat uit de onderdelen data-integratie, analyse, raportage en dashboard. De verschillende afdelingen van de luchthaven moeten profiteren van de Agile-ontwikkelmogelijkheden die functionele gebruikers en ontwikkelaars in staat moet stellen om in snelle en korte stappen de software te verbeteren en door te ontwikkelen.