Het moment dat al lange tijd werd voorspeld, is aangebroken: de wereldwijde voorraad IPv4-adressen is afgelopen nacht op geraakt. APNIC, de organisatie verantwoordelijk voor ip-adressen in Asia Pacific, heeft de laatste twee vrij bruikbare adresblokken toegewezen gekregen.
Op dit moment bevat de wereldwijde voorraad alleen nog de laatste vijf adresblokken. Volgens een wereldwijd afgesproken beleid krijgt elke regio één van deze blokken. Het enige dat nog gaat gebeuren deze week is bepalen welke regio welk blok krijgt. De uitkomst daarvan is niet zo interessant: iedereen krijgt er nog één, maar de globale distributie van IPv4-adressen is afgelopen.
RIPE NCC
Wat is nu de directe impact? Nog even niets. De Europese voorraad bij RIPE NCC bevat nog voor een paar maanden adressen. Deze voorraad zal nu echter niet meer aangevuld kunnen worden. Over een paar maanden zal de eerste internetprovider die adressen nodig heeft deze niet meer van de RIPE NCC kunnen krijgen. Die provider zal dan trucs met zijn bestaande IPv4-adressen uit moeten gaan uithalen om toch nieuwe klanten aan te kunnen sluiten. En dan zullen we er allemaal wat van gaan merken…
De gebeurtenis van vandaag is een historisch moment. Het luidt het einde in van het IPv4-tijdperk. Het tijdperk waarin grote delen van de wereld moeiteloos en tegen heel lage kosten met elkaar zijn gaan communiceren. Het tijdperk is nog niet afgelopen, maar verdere uitbreiding zal niet meer gaan. En dat juist nu zo veel mobiele apparaten verbonden worden met het internet.
Grotere vrijheid
Om toch door te kunnen met het internet als globaal open communicatiemiddel moeten we door naar het volgende tijdperk, het tijdperk van IPv6. Daarin heerst geen adrestekort en krijgt iedereen (ook thuisgebruikers) ruim voldoende adressen om met iedereen te kunnen communiceren. Het gaat ons nog grotere vrijheid opleveren dan wat we in het IPv4-tijdperk gewend waren. We moeten er nu echter wel naartoe gaan werken, want vanzelf gaat het niet. Tijd om met IPv6 aan de slag te gaan!
Misschien ben ik er iets te nuchter over Stephan, maar wat ik ervan begrepen heb (hou me ten goede) is dat IP-RANGES worden uitgedeeld aan bedrijven en instellingen door een centrale instantie per regio / land/ regio /
sub-iprange van de grote vijver ip-adressen wereldwijd.
Daar er ook bedrijven en instellingen naar de k**** zijn gegaan afgelopen “krediet-crisis”… is het dan niet handig voor RIPE NCC om deze UITgedeelde IP-adress-ranges weer TERUG te gaan claimen, en te hergebruiken, alvorens uitgebreid paniek te lopen zaaien dat nu “bla bla bla echt alle IPv4 addressen echt op zijn?”
Ik neem pas aan dat dit klopt, wanneer ik zelf achter de console van de ip-uitdeelmachine heb gekeken en het met eigen ogen geconstateerd heb 😉
Anders is dit een leuk FUD verhaal, om iedereen – via angstzaaing – te pushen richting IPv6, zodat iedereen nog beter online getraceerd kan worden (door overheden, marketing-privacy-prooidieren en andere instanties)
Beste RV,
Even los van de discussie of het haalbaar is, zou er zelfs als alle niet gebruikte reeksen weer opnieuw uitgedeeld kunnen worden dit slechts uitstel van het probleem zijn. Waarvan ik verwacht dat er nog geen jaar mee gerekt kan worden.
IPv6 is zoals Stephan aan geeft de algemeen geaccepteerde oplossing om in de toekomst het internet verder te kunnen laten groeien. Alle andere oplossingen moeten gezien worden als lapmiddelen/trucjes en transitie methodes. Volgens mij willen we straks niet met 100 man 1 IPv4 adres delen, met alle nadelen van dien.
Overheden stimuleren IPv6 met name omdat ze het adresprobleem van IPv4 onderkennen en dit niet alleen de groei van internet, maar dus ook de groei van de economie kan remmen.
Het gebruik van IPv6 heeft weinig te maken met een verminderde privacy of andere zaken. Als dit het doel zou zijn, zijn er genoeg andere manieren dan de introductie van een nieuw adres schema. Wel herstelt IPv6 weer de end-to-end connectiviteit wat zal leiden tot nieuwe mogelijkheden die nu met IPv4 (i.c.m. NAT) problemen op levert. Een actueel voorbeeld is bijvoorbeeld de feature Microsoft Direct Access (Win7, 2008). Hiermee kan je automatisch een beveiligde verbinding opzetten naar je bedrijfsnetwerk. Deze feature vereist hiervoor wel IPv6 connectiviteit.
Over een jaar zal je vast nog wel kunnen werken met IPv4 only. Wil je echter zonder limitaties gebruik blijven maken van het internet zul je de komende jaren de stap naar IPv6 moeten maken. Ik verwacht dit jaar een hoop van de providers.
Dank je wel Martijn M. voor je heldere toelichting
Over een jaar is RV ipv6 contact gestoord 😉
@RV: het klopt dat de IP adressen van bedrijven die failliet gaan weer opnieuw gebruikt worden. De hierarchie in ons deel van de wereld is:
IANA, wereldwijd
RIPE NCC, Europa, Rusland en Midden Oosten
Internet providers
Gebruikers
Als een gebruiker verdwijnt gaan de adressen terug naar de provider. Als een provider verdwijnt gaan de adressen terug naar RIPE NCC (zie http://www.ripe.net).
– Sander (niet Stephan 🙂
@Sander: Allereerst mijn excuses voor de verkeerde benaming
Wat dus eigenlijk van belang is voor “ons gedeelte van het internet” is de hoeveelheid IPadressen in onze “internet regio” en niet zozeer een dreigende schaarste ergens anders in de wereld met andere ip-ranges?
Vraag:
– Zijn er ergens online bijvoorbeeld realtime cijfers van te vinden? (schaarste per regio)
– Kan het IANA een voorraadje wegpikken van Europa en bijv uitdelen aan Azie (of andersom)
@RV
Vraag:
– Kan het IANA een voorraadje wegpikken van Europa en bijv uitdelen aan Azie (of andersom)
Nee, de laatste blokken zijn verdeeld over de regio’s.