Na zo’n acht jaar ligt er dan eindelijk een strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de drie van fraude verdachte medewerkers van Parity Solutions. Het gaat om voorwaardelijke celstraffen in combinatie met taakstraffen en geldboetes. De officier van Justitie heeft hierbij rekening gehouden met de onredelijk lange duur van de strafrechtzaak. Automatiseerder Parity Solutions uit Nieuwegein ging in juli 2003 failliet. De boekhoudfraude zou hier mede aan toe hebben bijgedragen.
De officier van Justitie stelde in zijn requisitoir voor de rechtbank Utrecht dat er bij Parity Solutions in 2002 voor 3,4 miljoen euro is gefraudeerd. De drie verdachten, de toenmalige directeur G.S., de manager van de business unit Finance H.K. en boekhouder W.P. hebben zich volgens de officier schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte door het opvoeren van valse facturen en spookcontracten. Door de omzet in Nederland daarmee rooskleuriger voor te stellen dan die in werkelijkheid was, werd de Engelse moedermaatschappij Parity zand in de ogen gestrooid over de slechte financiële situatie. Parity Solutions in Nieuwegein ging in 2003 failliet, waardoor ruim honderd medewerkers op straat kwamen te staan.
Dat door het opvoeren van fictieve omzetten ook de bonussen zeker werden gesteld, valt volgens de officier van Justitie bij gebrek aan voldoende bewijs niet hard te maken. Voor deze beschuldiging tot oplichting vroeg de officier vrijspraak. Administrateur W.P. kreeg sowieso geen bonussen.
Strafeis
Bij de bepaling van de strafeis heeft de officier de ongewoon lange procestijd meegewogen, waardoor de strafeis lager uitvalt. Hij eist tegen directeur G.S. en manager H.K. elk een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met twee jaar proeftijd, 90 uur werkstraf en een boete van 9000 euro. Zij zouden de initiatiefnemers van de fraude zijn. Tegen boekhouder W.P. eist de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met twee jaar proeftijd, een werkstraf van 72 uur en een geldboete van 7200 euro.
Tijdens de behandeling van de dagvaarding door de rechtbank ontkenden de drie verdachten echter ook maar iets fouts te hebben gedaan. Kort samengevat: ze waren er niet bij betrokken, ze wisten er niets van, ze hadden het niet gezegd, ze konden het zich niet herinneren of – in het geval van manager H.K. – er was onder meer met zijn e-mailberichten geknoeid.
Lange zaak
Directeur G.S. liet tijdens de behandeling van de dagvaarding weten dat de beschuldigingen hem zeer bezig hielden. ‘Ik sta er mee op en ga er mee naar bed’. Manager H.K. stelde dat hij door de aanklacht en de lange behandeltijd al die jaren zijn zelfstandig ondernemerschap niet goed kon uitoefenen. Boekhouder W.P. was een periode ziek geweest maar liet zich verder niet uit over de impact van de strafzaak.
De uitspraak van de rechtbank is over een week. Overigens loopt er bij de Utrechtse rechtbank nog een civielrechtelijke procedure over de bestuurdersaansprakelijkheid, aangespannen door de curator namens de crediteuren van Parity Solutions.