Als ik met mensen praat over offshoring krijg ik vaak de opmerking te horen dat offshoring werkgelegenheid in ons land vernietigd en dat buitenlanders 'onze' banen stelen. Vaak schrijft de media op dezelfde manier over offshoring en mensen die reageren op artikelen zijn beledigd dat 'zij' 'onze' banen stelen.
Mark Hillary, een Britse auteur die schrijft over offshoring, heeft onlangs een artikel geplaatst over datzelfde onderwerp. Het artikel gaat over werk dat in Engeland gedaan wordt door mensen uit andere landen. In offshoring ‘verhuist’ het werk naar het andere land, maar het resultaat is hetzelfde.
Ik ben het eens met Hillary dat één van de redenen dat werk gedaan wordt door buitenlanders is dat bedrijven meestal niet makkelijk de juiste mensen kunnen vinden voor het werk dat ze gedaan willen hebben. Mensen in ons eigen land willen geen vijftig kilometer rijden om naar hun werk te gaan, maar mensen uit Oost-Europa verhuizen zelfs naar ons land om dat werk te doen en zijn blij dat ze die baan hebben. Trouwens, we zijn allemaal ‘Europeanen’ en we hebben samen besloten de EU te creëren. Dit brengt me tot het punt dat mij altijd het meest raakt: waarom denken mensen in termen van ‘wij’ en ‘zij’? Waarom blijven we bij onze oude opvattingen die gebaseerd zijn op grenzen die onze overgrootouders op een kaart hebben getrokken?
Naar mijn mening zijn we allemaal wereldburgers. Het maakt niet uit of ik Nederlands, Brits, Oekraïens of Indiaas ben. Iedereen heeft in deze wereld recht op een goed leven en een goedbetaalde baan. Als een bedrijf een vacature heeft en iemand uit een ander land wil graag hard werken, zelfs tegen een lager loon, wat is er dan mis mee voor dat bedrijf om die persoon aan te nemen? Het is puur rationeel gedrag: de juiste persoon voor de juiste prijs in elke vacature.
We leven in een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin werk verdeeld is op wereldniveau. Het is maar het begin. Over een paar decennia zal het vaak voorkomen dat bedrijven de juiste persoon aannemen uit elk deel van de wereld. Ik geloof dat we allemaal moeten wennen aan dat idee en het ‘ons’ en ‘zij’ idee moeten laten varen.
Ben benieuwd wat de mening is van de Polen en Indiers zelf. Kan het hele opiniedeel van Computable niet gewoon outsourced worden naar een ver land ?
Volgens veel van de huidige auteurs zou dat goedkoper, professioneler en kwalitatief beter resultaat opleveren.
Het is arrogant te beweren dat we altijd aan de aansturende kant kunnen blijven staan. Als op termijn werknemers hier worden aangestuurd door multinationals elders, op hun voorwaarden i.p.v. onze ideeen over eerlijke arbeid, zie je pas hoe kwetsbaar we zijn.
Arbeiders elders zijn niet alleen goedkoper doordat ze met minder genoegen nemen. Ze hebben simpelweg geen keuze. Hier hebben we geletterde mensen, vakbonden, scheiding van machten, enzovoort, maar juist waar dat soort dingen ontbreken strijken de multinationals neer. En gaan weer weg als dat financieel uitkomt, met alle gevolgen van dien.
Goede argumenten hierboven. Hugo zou nog een beetje een kerel zijn als ie daarop zou reageren. Maar nee, dan is het muisstil.
Ik ben met zijn stelling wel eens. Ik hoop dat de schrijver vaker stukjes gaat schijven voor dit blog.
Als je als bedrijf bedrijfskritische onderdelen naar het buitenland wil wegsturen, dan denk ik niet dat er niet e’e’n weldenkende Nederlander te vinden is om voor zo’n bedrijf te werken. Wie wil nou voor een bedrijf werken dat binnen vijf jaar failliet is? Mensen in het buitenland die dat bedrijf niet kennen…
Ten tweede, de managers die je 40 uur per week betaalt maar waarvan je verwacht dat ze 120 uur per week werken, kunnen de resterende 80 uur van de week goed gebruiken om de medewerkers in het buitenland te onderhouden (vanwege de tijdsverschillen). Ze zullen verschrikkelijk blij met die beslissing zijn, want ze zijn efficienter aan het werk.
Als laatste wil ik zeggen dat ik het niet erg vind dat bedrijven in het buitenland het werk aanbesteden, maar dan moet je wel vanuit gaan dat ik mijn spullen niet bij jullie ga kopen. Naar mijn mening is het bedrijfsleven internationaal geworden. Als een bedrijf goedkoper is en dat bedrijf ligt in het buitenland, wat is er dan mis mee voor mij dat ik per se bij een Nederlands bedrijf zaken moet inkopen? Het is puur rationeel gedrag: de juiste bedrijf voor de juiste prijs in elke aankoop.
We leven in een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin _aankopen_ verdeeld zijn op wereldniveau. Het is maar het begin. Over een paar decennia zal het vaak voorkomen dat _consumenten_ het beste bedrijf kiezen uit elk deel van de wereld. Ik geloof dat we allemaal moeten wennen aan dat idee en het ‘ons’ en ‘zij’ idee moeten laten varen.
Ben het helemaal met de auteur eens, bedrijven moeten gewoon zelf kunnen kiezen waar ze hun mensen vandaan halen of hun werk uitbesteden.
Simpele HBO afstudeerders worden met 2500 euro en een leuke auto van school gehaald om maar alsjeblieft te gaan programmeren. Goede mensen die in Rotterdam thuis op de bank zitten omdat ze te lam zijn om dagelijks naar Utrecht te rijden of 40 uur in de week te draaien.
Er zijn mensen in India die met veel plezier voor de helft van het salaris het dubbele aan uren maken, waarom zou je dan als bedrijf nog moeilijk doen?
Als je (in jouw ogen te) dure werknemers ontslaat en vervangt voor mensen in andere landen creëer je in een land meer werkeloosheid. Daarbij horen hogere algemene sociale lasten wat in hogere belastingen uitmond.
Het is juist gezond voor een land om zoveel mogelijk mensen aan het werk te hebben en te houden. Als je dan goedkope handen van het buitenland inhuurt komt dit uiteindelijk alleen ten goede van de partij die deze mensen inhuurt. En dat zijn de aandeelhouders en bobo’s die elk jaar tientallen procenten meer dividend, loon en bonussen krijgen.
“Mark Hillary, een Britse auteur die schrijft over offshoring, heeft onlangs een article geplaatst over datzelfde onderwerp.”
Er wordt veel “waarheid” uit dit article geput door onze drs. (waar in eigenlijk?). Zou een link naar dat artikel mogelijk zijn?
@Kees, 28-01-2011 13:48
Ken jij dan “Goede mensen die in Rotterdam thuis op de bank zitten omdat ze te lam zijn om dagelijks naar Utrecht te rijden of 40 uur in de week te draaien”?
Ik ken er geen. En als ze er al zijn komen ze met zulk gedrag heel snel in de bijstand terecht.
Een volslagen kul-redenering dus. Waarschijnlijk zit jij net als de schrijver van dit waardeloze stuk in de hoek waar kapitalen worden verdiend aan het binnenhalen van die mensen uit India. Hoe minder de salariskosten hoe hoger jouw bonus.
Inderdaad, ik wil geen 50km rijden voor een baan. Vandaar dat ik een baan heb op minder dan 2km afstand. Dat is een keuze die ik helemaal zelf gemaakt heb.
Als ik iedere dag 50 km zou moeten rijden, dan heb ik de keuze om dat wel of niet te doen, te verhuizen of een andere baan te kiezen. Dat is Nederland, je hebt hier keuzes!
Daarbij ben ik niet te duur, de Nederlandse blauwe enveloppen brigade is te duur! Wanneer je bovenmodaal verdient, wordt je in deze tijd van het jaar niet vrolijk als je ziet wat je volgens je jaaropgave aan de fiscus hebt betaald.
Van de andere kant…ben blij dat je zoveel belasting mag betalen; dat impliceert dat je ook een leuk salaris hebt
Ik denk dat de Poolse en Indiase Hugo’s er net zo over denken. Nog een jaar of 5 en alle Nederlandse Hugo’s zijn vervangen Poolse en Indiase Hugo’s en dan later weer door een Chinese Hugo, daarna weer door een Afrikaanse Hugo.
Misschien ook maar beter om op je gemakkie thuis lekker achterover van een uitkering te gaan genieten, netto ga je er niet eens zo veel op achteruit. 🙂
Het is onmogelijk als werknemer te concurreren met collega’s uit landen met een veel lagere levensstandaard. Dat maakt Hugo blijkbaar geen bal uit.