'Een klant kan uit alle kleuren kiezen', riep Henry Ford ongeveer een eeuw geleden, 'zolang het maar zwart is'. Gaan we met cloud computing weer diezelfde kant op? Met andere woorden; gaan we onze bedrijfsprocessen zodanig inrichten dat die passen in het keurslijf van wat de cloud ons biedt?
Het hele concept van cloud computing bestaat toch uit het feit dat heel veel gebruikers gelijktijdig (Multi Tenant) eenzelfde toepassing uit de cloud gebruiken op het moment dat men het nodig heeft (On Demand), capaciteit kan bijschakelen op basis van een schier onuitputtelijke bron resources (Agility) en vervolgens alleen betaalt voor het gebruik (Pay-per-Use”?
Is dit een 'one-size-fits-all' benadering? 'Nee', zullen vele cloud leveranciers zeggen. 'Onze applicatie voorziet in meer dan 90 procent in de behoefte van onze gebruikers.' Maar wat als je die behoefte niet aansluit bij het aanbod? Tja, 'ik wil graag een beetje meer van dat en wat minder van zus en zo', was altijd wel mogelijk (tegen betaling uiteraard). Maar straks hebben we alleen nog applicaties uit de Cloud. Wat doen we met 'Built to Order' waar we jaren geleden zo vol van waren? Blijkbaar hebben we geen specifieke eisen meer voor wat betreft onze bedrijfsapplicaties want we gaan allemaal gestroomlijnd 'In to The Cloud'.
Maar, gaan Cloud Providers nog wel luisteren naar (toekomstige) wensen en eisen van de eindgebruiker? Krijgt de eindgebruiker wel echt wat hij nodig heeft of juist te weinig of teveel functionaliteit? Ja, als je niet past in de doelgroep kies je toch gewoon voor een andere cloud provider? Als je de verhalen moet geloven stap je zo van de ene provider over naar de andere.
Hoezo migreren? Gewoon 'pats' op moment nul van de ene naar de ander cloud. Natuurlijk dat kan, ’t is tenslotte cloud computing hè?
Maar en hoe zit het dan met mijn data, mijn met moeite 'veredelde informatie' waar ik als bedrijf voor 100 procent afhankelijk van ben. Waren we in het verleden alert op 'Vendor Lock-in', tegenwoordig zijn we alleen nog aan het consumeren tegen de laagste kosten zonder te letten op de consequenties van de aanvankelijk heel goedkope dienst uit 'The Cloud'.
Let er dus op dat je jezelf niet het keurslijf van de cloud laat aanmeten.
Beste Klaas
Heb jij eigenlijk ooit al eens een echte cloud applicatie gezien ?
je hebt inderdaad de traditionele, oude “bouwpakketten”, waarin je al je maatwerk kan onderbrengen. Dat je dan enorme kosten en problemen hebt bij een upgrade is het nadeel…dit kost bakken geld en houdt een heel eco systeem overeind.
Een echte cloudoplossing kan je OOK customizen en kan gerust een bouwpakket zijn, aanpassen naar believen en dit wel in een record tempo. Bijkomend voordeel is dat je automatisch wordt upgradet naar de nieuwste versie van de software en dat de cloud provider hiervoor verantwoordelijk is ( je maatwerk blijft behouden )
Ook je verhaal rond “lock-in” is een lachertje, wel eens gehoord van het “data liberation front” ? Echte cloudproviders dragen er zorg voor dat de al jouw data op eender welk moment, in eender welk formaat beschikbaar blijft. Dat het niet evident is om deze data in een andere oplossing te krijgen, hoor je me zeker niet ontkennen.
Maar dat is zeker niet minder voor traditionele on-premise systemen…
Hoe en waarom dergelijke onwaarheden op deze site geraken, is me een raadsel. Of maak jij deel uit van dat zelfbedruipend eco systeem ?
Peter http://www.koma.be
Wow, goed artkel Klaas!
En Peter, “koma” en “be” dat zegt genoeg :-)))
Gelukkig weer eens een artikel, waarin even wat afstandelijker wordt gekeken naar cloud computing, ipv. de standaard juichverhalen door verkopers.
@johndoe
heb je inhoudelijk ook nog wat te melden ?
als er nu eens werd ingegaan op de argumenten die ik aanhaal….
Meer als Peter, in computable (hier dus) zijn meer artikelen die aangeven dat het met de kontrakten niet helemaal snor zit. Ook problemen met de juridische kant zijn beschreven. Cloudcomputing is toch een modewoord, de techniek bestaat al vele jaren alleen hebben de verkopertjes het nu ontdekt dat je daar goed geld mee zou kunnen verdienen, zonder op de gevolgen te letten. Klaas heeft gelijk, voorzichtigheid is geboden met verkopertjes die koeien met gouden horens beloven. Vraag je een verkopertje wat hij nu precies bedoelt staat’ie meestal met z’n mond vol tanden of je krijgt met 5 verkopertjes 5 verschillende verhalen.
@johndoe
je verwart verschillende zaken hoor
ik ben zo’n verkopertje, maar ik kan je wel haarfijn uitleggen wat true cloudcomputing is, dat je van die 4 andere verkopertjes een ander verhaal krijgt, kan je mij niet aannwrijven, maar ik kan je alvast wel melden dat dat feit ( onvoldoende correct geinformeerde verkopertjes) vooral te maken heeft met vendors die een manier zoeken om hun ouderwetse oplossingen verkocht te krijgen, en dus alles maar cloudcomputing zijn gaan noemen…dat zie ik natuurlijk wel- dat jij hierdoor ook in de war geraakt, is natuurlijk niet mijn probleem
ik wil je overigens wel graag verbeteren : het idee van cloud computing bestaat al lang, de techniek zeker NIET, het is slechts sinds enkele jaren dat true cloudcomputing mogelijk wordt, dankzij samengaan van oude EN nieuwe technologie ( data center automatisatie-provisioning-deprovisioning, billing, ….. ) EN een spectaculaire verbetering van bandbreedte van het internet (betaalbaar internet – betrouwbaar-snelheid dikwijls hoger dan intern netwerk… )
maar nogmaals, wellicht ben jij in de war en weet JIJ niet wat de kenmerken zijn van een echte cloudoplossing ( jij luistert of leest immers teveel naar de verkeerde verhalen van verkeerde verkopertjes )
natuurlijk moet je omzichtig omgaan met veiligheid en contracten en nagaan waar je data zit, bewust zijn welke wetgeving eventueel van toepassing is,… dat moet je overigens altijd, ook bij on premise/tradionele oplossingen
net omdat een echte cloud provider hier heel goed op kan antwoorden, zijn er al massa’s financiële instellingen overgestapt…dat zie jij echter niet (blijkbaar )
Zoals altijd ligt de waarheid ergens tussen jullie stellingen. Zoals Klaas terecht opmerkt moet je als klant waakzaam zijn voor leveranciers die gewoon hun product willen verkopen, en kwakzalverij bestaald al eeuwen.
Natuurlijk zijn er diverse ontwikkelingen geweest die nu een concept als Cloud mogelijk maken, en gelukkig maar. Niet voor niets staat Cloud op de agenda van menigeen bedrijf, want het biedt een potentiële oplossing voor vele problemen, zeker als IT niet je core business is, maar steeds vaker als een kostbaar noodzakelijk kwaad wordt gezien/ervaren.
Echter, een zichzelf respecterende leverancier zorgt er juist voor dat de behoefte naadloos wordt afgestemd op de oplossing….dit heb je als klant ook zelf in de hand. Bijvoorbeeld door een leverancier te vinden die niet alleen maar 1 onderdeel van je (business)probleem aanpakt, maar in staat is om het gehele pallet voor haar rekening te nemen. Goedkoop is duurkoop in deze.