Om het verwachte tekort op de Amsterdamse markt voor ict'ers op te vangen, moet de hoofdstad meer buitenlandse ict'ers werven. Belanghebbenden moeten daarvoor duurzaam samenwerken om de regio op de juiste manier te promoten. Dat schrijven onderzoekers aan het Amsterdam ICT Cluster, een samenwerkingsverband van gemeenten Amsterdam en Almere, de Kamer van Koophandel, de twee hoofdstedelijke universiteiten en enkele ict-dienstverleners.
De onderzoekers pleiten voor het samenstellen van een duidelijk pakket aan voordelen voor potentiële buitenlandse werknemers. Zo moeten naast een baan ook mogelijkheden voor huisvesting worden gecreëerd, bijvoorbeeld in de vorm van een gezamenlijke campus of een gebied met woonruimte voor buitenlands talent.
Amsterdam moet worden gepromoot als ict-hoofdstad van het Europese vasteland, vinden de adviseurs. De centrale boodschap zou moeten zijn dat de regio vooroploopt bij ict, en dan vooral op de gebieden social media, augmented reality games en de 'contentindustrie'.
Communicatie
Ook voor de onderwijsinstellingen is een rol weggelegd. Softskills en dus communicatie worden steeds belangrijker binnen de ict. Opleiders moeten volgens de onderzoekers daaraan meer aandacht besteden, net als populaire ict-onderwerpen als cloud computing en de inzet van mobiele apparaten. Ook roepen de adviseurs het bedrijfsleven op om te blijven investeren in mensen door interne opleidingen.
Werving van nieuwe ict'ers is een ander punt dat de onderzoekers belangrijk achten bij het opvangen van het verwachte arbeidstekort in Amsterdam. Ze wijzen daarbij op het aantrekken van zij-instromers (mensen zonder een ict-achtergrond, maar met ambities binnen de ict) en op het internationaal werven van ict'ers.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Rotterdamse adviesbureau Intelligence Group.
@ Edwin. ING stond inderdaad nr 1 op de lijst van klagers die geen mensen kunnen vinden. Voor 50 euro per uur komt niemand over van de UK of DE, je mag hooguit hopen op een localo die weinig bijkomende kosten heeft.
De enige redding van de zzp’ers is om lagere tarieven te vragen en de Ikea route te bewandelen om zodoende bijna geen belasting te betalen. Dat zal de lui zoals Verhaegen niet behagen.
heet dat dan niet outsourcing (op de “lange” termijn)?
@siggy
Wat bedoel je met “de IKEA route” ? Gaat dat over de Stichting Interogo, of is het een bekende truc ?
Inderdaad de Interogo truc, inkomsten afromen zodat er weinig overblijft om belasting over te betalen.
In een woord: ON-GE-LOOF-LIJK! Dat ze potverdorie eerst eens kijken naar de massas mensen die ze de afgelopen jaren op straat hebben gesmeten. Maar als we de heren werkgevers daarmee confronteren en wijzen op de duizenden mensen in de UWV databanken zitten te wachten op nieuwe kansen op de arbeidsmarkt, kijken ze stug de andere kant op. Ze hebben liever spotgoedkope sloebers uit het buitenland.
Dat heet nou marktwerking: in tijden van overvloed daalt de prijs, in tijden van schaarste stijgt de prijs. Maar als het om de belangen van de werkgevers gaat, schijnt dat ineens niet meer op te mogen gaan. Dan hanteren we eenrichtingsverkeer en veegt het bedrijfsleven zijn reet af aan Nederlandse mensen die maar wat graag weer aan de slag zouden willen.
Welkom in “Nederland kennisland”, waar de werkgevers vuile spelletjes spelen om de werknemer buitenspel te zetten. Maar ja, de PvdA moet weer zonodig allochtoon electoraat hebben en dus knikken die gehoorzaam ja tegen het bedrijfsleven. Vies vuil werkgeverstuig is het.
Ik zou ook wel een baan en huisvesting in Amsterdam willen. Helaas ben ik boven de 45 en neemt geen hond in dat linkse bolwerk me nog aan. Wel de mond vol van arbeidsparticipatie, maar ondertussen compleet schijt hebben aan de honderden werkloze ICT-ers in de randstad. Het gaat zoals gewoonlijk weer om een ding: prestige van een paar personen, politiek correct allochtone werknemers binnenhalen en spotgoedkoop.
@ koekebakker, 26-01-2011 19:40
“De mythe van de krimpende arbeidsmarkt a.g.v. het met pensioen gaan v/e naoorlogs generatie zag ik ook voorbij komen.”
Niks mythe. Nederland gaat met pensioen de komende jaren. Dat is een hard feit waar je niets aan kunt veranderen. De behoefte aan ICT personeel gaat enorm hard stijgen. Dat is ook een feit. Daarnaast hebben veel ICT-ers eieren voor hun geld gekozen en zijn een andere sector in gegaan en daardoor niet meer beschikbaar voor de ICT arbeidsmarkt.
De druk op de arbeidsmarkt gaat de komende jaren enorm worden. Ik zit in een werkgroep die deze dingen al een aantal jaren onderzoekt. Maar dit zag een gemiddelde econoom in de jaren 60 al aankomen. Toen was al bekend dat de babyboomgeneratie in een bepaalde periode met pensioen zou gaan. Maar het bedrijfsleven vond dat nog ver van hun bed.
Zelfs nu is het bedrijfsleven nog steeds apatisch als het gaat om pro-actief personeelsbeleid. Dat is immers inherent aan het bedrijfsleven, dat heeft geleerd op korte termijn te denken en niet verder dan een paar jaar. Het bedrijfsleven begint pas te reageren als het water hen tot de lippen staat, eerder niet. “Waarom zou ik me druk maken over personeel? Jan en Piet gaan volgend jaar toch pas met pensioen? De afgelopen jaren heb ik toch ook geen probleem gehad met het vinden van personeel?”
Een ander voorbeeld van kortzichtig personeelsbeleid zie je inderdaad ook bij DSM. Bij DSM is 60% van het personeelsbestand 55 of ouder. Dus binnen nu en een paar jaar hebben ze een enorm probleem. Maar ze richten zich met werven nog steeds op jongeren. Jongeren waarvan bekend is dat ze na 3 jaar iets anders willen en DSM weer zullen verlaten. Maar ja, het bedrijsleven lijkt inderdaad allergisch voor alles wat ouder dan 40 is. Daar zullen ze nu zelf de consequenties van moeten dragen.
Over een paar jaar is het geen kwestie meer van “hoe vind ik jong, goed en goedkoop personeel”, dan is het een kwestie van “hoe vind ik uberhaupt nog personeel”. En dat vind je ook niet in het buitenland. Dat zijn doekjes voor het bloeden die niets structureel oplossen, dat is keer op keer uit talloze onderzoeken gebleken.
De werkgever komt aan het betalen. En de werkgever die dat nu niet doet, vindt straks helemaal geen personeel meer. De markt is aan steeds groter wordende schommelingen onderhevig, zowel in positieve als in negatieve zin.
Laten we het hopen Anita. Wat mi ook een rol gaat spelen is de groeiende middenklasse in de cheapshore landen. Op een gegeven moment zal daar ook een massale uitstroom vd IT-ers plaatsvinden omdat er andersoortig werk is. Talenten uit deze landen zullen dan NL helemaal links laten liggen.
Vreemd verhaal. De ICT is op globaal niveau een groeimarkt, maar waar zouden al die extra ICTers in de regio Amsterdam eigenlijk voor nodig zijn? Nederlandse ICT-productiebedrijven spelen amper een rol op de wereldmarkt. Alleen de halfgeleiderindustrie is internationaal gericht, maar die is relatief klein en zit in de regio Eindhoven. De Nederlandse makers van software zijn vrijwel geheel regionaal of nationaal gericht. Hyves en een paar bedrijven die games maken, zijn de uitzonderingen.
De meeste Nederlandse ICTers werken als dienstverlener voor (andere) bedrijven. De werkgelegenheid daar schommelt mee met de Nederlandse. En van die werkgelegenheid gaat een steeds groter deel gaat naar het buitenland.
Kortom als Amsterdam moet worden gepromoot als ICT-hoofdstad van het Europese vasteland, dan zullen er eerst groeiende ICT-bedrijven naar Amsterdam gehaald moeten worden. En dan bedoel ik de productiebedrijven niet een postbus-multinational.
@Anita Verschuur, voor de ICT-sector geldt een heel ander leeftijdsopbouw dan bij DSM. De ICT-sector is pas in de jaren 90 echt opgekomen. Verder zijn bij de economische dips van 2002 en 2008 heel veel oudere ICTers ontslagen. ICTers kunnen ook doorwerken tot aan hun pensieon, als ze maar bijblijven met de kennis. Daarom zijn er relatief weinig oudere ICTers die de komende jaren met pensioen of VUT gaan.
De veronderstelling van zaken is dus onjuist. Er zijn in Nederland nog voldoende werkloze automatiseerders. Er is dus GEEN TE KORT Maar een overschot aan automatiseerders alleen zijn deze 40 + of hebben zij een kleurtje.
Nu na 40 jaar intocht van de Allochtone medemens, ondervinden deze nog steeds problemen op de arbeids markt. Niet alleen de Eerste, maar ook de tweede en derde generaties. Nederland is wel goed in het hier na toe halen van mensen. Maar slecht in het aan het werk houden van deze groep.
Wie gaan, straks deze toekomstige werklozen betalen. ? Gaan deze instellingen extra sociale premies betalen? Of is het de bedoeling wij het volk hier weer voor gaan opdraaien?
Als deze kosten toch gemaakt moeten worden lijkt het mij verstandiger. Om eerst het in het bestaande arbeid potenceel te investeren. Ja ook in die tweede en derde generatie Allochtonen en die 40 +.