Om het verwachte tekort op de Amsterdamse markt voor ict'ers op te vangen, moet de hoofdstad meer buitenlandse ict'ers werven. Belanghebbenden moeten daarvoor duurzaam samenwerken om de regio op de juiste manier te promoten. Dat schrijven onderzoekers aan het Amsterdam ICT Cluster, een samenwerkingsverband van gemeenten Amsterdam en Almere, de Kamer van Koophandel, de twee hoofdstedelijke universiteiten en enkele ict-dienstverleners.
De onderzoekers pleiten voor het samenstellen van een duidelijk pakket aan voordelen voor potentiële buitenlandse werknemers. Zo moeten naast een baan ook mogelijkheden voor huisvesting worden gecreëerd, bijvoorbeeld in de vorm van een gezamenlijke campus of een gebied met woonruimte voor buitenlands talent.
Amsterdam moet worden gepromoot als ict-hoofdstad van het Europese vasteland, vinden de adviseurs. De centrale boodschap zou moeten zijn dat de regio vooroploopt bij ict, en dan vooral op de gebieden social media, augmented reality games en de 'contentindustrie'.
Communicatie
Ook voor de onderwijsinstellingen is een rol weggelegd. Softskills en dus communicatie worden steeds belangrijker binnen de ict. Opleiders moeten volgens de onderzoekers daaraan meer aandacht besteden, net als populaire ict-onderwerpen als cloud computing en de inzet van mobiele apparaten. Ook roepen de adviseurs het bedrijfsleven op om te blijven investeren in mensen door interne opleidingen.
Werving van nieuwe ict'ers is een ander punt dat de onderzoekers belangrijk achten bij het opvangen van het verwachte arbeidstekort in Amsterdam. Ze wijzen daarbij op het aantrekken van zij-instromers (mensen zonder een ict-achtergrond, maar met ambities binnen de ict) en op het internationaal werven van ict'ers.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Rotterdamse adviesbureau Intelligence Group.
Onzinverhaal!
Even uit mijn eigen werkomgeving (brainport, regio Eindhoven, ICT/R&D):
– collega, 1 jaar voor zijn pensioen, switcht nog van functie binnen hetzelfde bedrijf (van uitvoerend naar adviserend)
– oud collega, +/-45 jaar, wisselt nog zonder al te veel moeite van werkgever binnen ICT
– diverse collega’s tussen 35-40 die zonder veel moeite van baan wisselen of als zzp-er beginnen
Het grote verschil met het verhaal hierboven: deze mensen worden allemaal aangenomen op basis van kennis en ervaring, niet op basis van leeftijd, (gewenste) grootte van lease-auto etc. Deze werkgevers zijn ook bereid te betalen voor deze kennis en ervaring.
Maar goed, naar de buitenwereld staat het natuurlijk lang niet zo sexy als je gewerkt hebt aan de besturing van een wafer stepper of een printer…alhoewel, staat het wel sexy als je kunt zeggen dat je aan een ICT project bij de overheid hebt gewerkt dat gefaald heeft?
De ICT heeft in een aantal sectoren een imago-probleem, maar daar hebben ze het zelf naar gemaakt, door veel te dure consultants in te zetten, en project na project te laten mislukken.
Kijk ik dan naar de successen van bijv. een ASML, OCÉ en Philips HealthCare, waar ook heel wat ICT-ers rondlopen, dan krijg ik een heel wat positiever beeld van de ICT. Hier worden niet zo snel bedragen van €120,-/uur betaald voor een consultant. De projecten verlopen dan misschien ook niet allemaal vlekkeloos, maar omdat er verantwoording afgelegd moet worden aan management, blijven de gevolgen nog binnen de perken.
Helaas lijkt deze technische ICT niet onder de doelgroep van Computable te vallen
Misschien is het goed om de discussie vanuit een ander perspectief te bekijken: Een Indiaas bedrijf koopt een Nederlands bedrijf op en creëert daarmee werkgelegenheid: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/3756268/2379258/indiaas-omnitech-koopt-avensus-uit-almere.html
@PaVaKe, je hebt het in jouw voorbeeld over collega’s van 35-45 jaar die nog van baan switchen. Die hebben nog wel 32-22 jaar te gaan voor hun pensioen.
Er zijn een aantal heel bekende beursgenoteerde ict-bedrijven waar 45+ers echt niet meer welkom zijn, of slechts een tijdelijk contract krijgen.
Ook de overheid – die de pensioengerechtigde leeftijd opschroeft – doet hieraan mee. Zie de bijdrage van John Roos. Ook daardoor heeft ict heeft in een imago-probleem.
@ICT-er, 28-01-2011 23:56, je zegt dat de ICT’er pas in de jaren 90 is gaan werken en dat daar dus geen pensioentekort te verwachten valt. Dat klopt echter niet helemaal. Je vergeet dat veel mensen die al een technisch beroep hadden en al 10 of 15 jaar werkten in een bedrijf, in de jaren 90 zijn overgestapt naar de ICT. Want toen ICT opkwam, waren er nog geen ICT-ers. Het werk moest gedaan worden door mensen die je al had en handig waren met computers. Dat deel gaat dus wel degelijk binnenkort met pensioen, en dat is behoorlijk groot.
En DSM was maar een voorbeeld om aan te geven hoe star en kortzichtig het personeelsbeleid van sommige grote bedrijven is.
@Anita Verschuur, het verhaal van de zij-instromers is mij bekend. Maar vergeet niet dat zij door de crises van 2002 en van 2009 ook vaak de definitieve uitstromers waren. De ICT-werkgevers probeerden te voorkomen dat ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen plaatsvonden omdat het afspiegelingsbeginsel dan geldt. Vooral de computerservicebedrijven hebben daarom relatief jonge werknemers.
De cijfers van het CBS geven aan dat het percentage 45 tot 64 jarigen buiten de ICT-sector ongeveer twee keer zo hoog is als in onze sector. Ook de ZZP’ers in de ICT-sector zijn het jongst van alle groepen.
Waarom gaat “Amsterdam” (of wat dat ook mag betekenen) niet gewoon werkeloze mensen ZELF OPLEIDEN. Zo te lezen zijn er werkwilligen ICT-ers genoeg die
– in voorgaande jaren keihard weggesanneerd zijn met as ***excuus de kredietcrisis,
– structureel gediscrimineerd worden op leeftijd van de ICT arbeidsmarkt? (de zorg in? of de bijstand)
“De onderzoekers pleiten voor het samenstellen van een duidelijk pakket aan voordelen voor potentiële buitenlandse werknemers.”
Dit is niets anders dan een gestructureerde,door de overheid zelf opgezette vorm van vernietiging van hollandse werkgelegenheid, ten bate van haar buitenlandse (bilderberg) vriendjes
Het is net alsof de 17e Eeuwse Nederlandse Slavenhandel (waar ze heel succesvol in waren, maar dat leer je niet meer op staats-scholen) weer aan het herleven is.. Goedkope arbeidskrachten uit “den Kolonien” worden hier te werk gesteld (tegen een hongerloon) in “sneerlands kennis economie”
Of zou dit een vorm wezen van ontwikkeling-samenwerking met kennisarme landen? Waarbij de Nederlandse Regering haar historische schuld aan de bevolkingvan de geplunderde gebieden aan het terugbetalen is, door het opleiden van de jeugd uit deze streken?
M.a.w. als welwillende nuchter denkende hollandse vrouw of man word je – door dit soort “bla bla bla prachtinge globaliserende arbeidsprojecten” – bewust en structureel genaaid door je eigen koninging en regering en hun internationale bilderberg vriendenclubjes
Denederlandse regering is zelf schuld als de regering steld dat nederlandse werknemers of buitenlandse werknemers die via een uitzend of detacherings bureau werken, minimaal het minimum loon moeten verdienen.
maar vervolgens wel toelaat dat buitenlandse werknemers, via een buitenlandse uitzend of detacherings bureau (en dus voor in hun land geldende minimum loon) hier te werk gesteld kunnen worden.
kijk maar even naar de bouw of de transport sector, waar veel buitenlandse werknemers werken via een buitenlandse uitzend of detacherings bureau, en op deze manier ver onder het minimum loon kunnen werken.
daar kan de nederlandse werknemer niet tegen op concureren, met het gevolg dat deze nu thuis zit met een uitkering. en dit zie je nu ook gebeuren in de ict. of de werkgever vertrekt of besteed het werk uit naar het buitenland. er word de werkgever geen stroobreed in de weg gelegd om op deze manier geld te verdienen.
Waarom gaan de bedrijven niet eens in de andere regio’s kijken? er zijn legio werkeloze ict’ers in Noord- en Oost-Nederland die niet aan de bak komen, omdat de bedrijven in de Randstad deze mensen te ver weg vinden wonen. Ze halen ze liever uit het buitenland. Met als argument het fileprobleem, wat volgens mij geen probleem is anders waren de bedrijven wel verhuisd naar beter berijkbare plekken.