De Bredase wethouder Saskia Boelema heeft voor voldoende materiaal gezorgd voor de carnavalsverenigingen in Kielegat, zoals Breda heet in carnavalstijd. Ik verwacht een nieuwe carnavalskraker met de titel 'de Opensource Sukkels'. Hoewel ik denk dat het dijenkletsen de inwoners van Breda over enkele weken is vergaan als duidelijk is geworden dat ze tonnen teveel hebben betaald aan een leverancier die een relatieve nieuwkomer is in de markt.
Het is aan de ‘wikileaksachtige aanpak' van de SP'er Michel Spekkers te danken dat het vage selectieproces rond het nieuwe contentmanagementsysteem van Breda naar buiten is gekomen. Op zijn site houdt hij geïnteresseerden op de hoogte. Zijn conclusie: de website van de gemeente Breda had veel goedkoper gekund, een andere offerte in de aanbesteding was helft goedkoper. Het uitgangspunt dat de gemeente stelt dat de "De gunning van deze aanbesteding geschiedt op basis van de economisch meest voordelige inschrijving", is volstrekt onjuist. Een bijlage op de site van Spekkers toont aan dat een andere leverancier die meedeed in de race het voor minder dan de helft realiseert.
De profiteur van dit mysterieuze aanbestedingsproces is het bedrijf Dutch Open Projects (DOP) uit Doorn. Hetzelfde bedrijf wat op kosten van de belastingbetalers in Rijswijk de site van deze gemeente mag bouwen in Drupal. Het toverwoord is hier weer ‘open source'. Zonder enige ervaring met overheden mocht dit bedrijf zijn productontwikkeling door de belastingbetalers laten betalen. Het resultaat wordt een site die sterk vertraagd wordt opgeleverd en niet voldoet aan de webrichtlijnen. Wel zonde van het geld als je bedenkt dat de vorige site prijzen heeft gewonnen omdat die zo goed was.
Ik gun het bedrijf DOP zijn opdrachten van harte, ik erger me echter aan het volstrekt onduidelijk aanbestedingsproces en aan de verspilling van overheidsgeld, zeker in deze tijden van bezuinigingen. Mocht je als gemeente een bewuste keus maken voor open source dan mag je als burger ook verwachten dat er zo wordt gehandeld. Men kiest echter voor een open source product, wat echter volledig op een closed source wijze wordt geëxploiteerd. De Bredase wethouder Boelema verschuilt zich achter richtlijnen van het Rijk, dat noem ik geen visie.
Het is jammer dat dit soort uitglijders telkens met open source gebeurt. Je zou er bijna wat van gaan denken.
@wr “Succes met oplossen dan want jullie hebben nog een lange weg te gaan.”
kan je iets specifieker zijn?
content pagina: 47 /47 punten http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/report/119853/255423/
overzichtspagina: 47/47 punten
http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/report/119856/255426/
zoekpagina: 47/47 punten
http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/report/119855/255425/
nb 1) er zijn vast nog elementen die niet goed zijn, verneem ze graag
nb2) de overige punten van de test zijn niet automatisch uit te voeren en zullen later manueel getest worden
Speciaal voor de redactie: http://www.youtube.com/user/ReWashTV#p/u/3/iY4LgXPGHXs
Als ik de redactie was zou ik deze waanzinnige discussie maar eens sluiten en eventueel Robert van Vliet verzoeken zijn stukje op basis van al het aangereikte material te herschrijven.
En ach, zelf als alles in ogenschouw is genomen, de feiten zijn getoetst en objectief wordt bericht, zullen er mensen zijn die het nog beter weten, beschuldigingen uiten en met modder gooien. Op zich sterk dat jullie het wel allemaal plaatsen, maar misschien is het het overwegen waard hier een aparte sectie voor aan te maken en alleen de inhoudelijk opbouwende reacties rechtstreeks onder de artikelen te plaatsen. De meuk kan dan direct op een zijspoor. Waar het hoort.
@hk
Niet alles is geplaatst, mijn antwoord aan ICTer is gewist.
Duidelijk dat enkele mensen die reageren hier belanghebbenden zijn.
Aan de andere kant, had Van Vliet zijn huiswerk gedaan, dan had hij het artikel van Saskia Boelema gevonden, zoals ICT-er opmerkt.
Nu komt zijn stukje een beetje over als ongefundeerde FUD van simpele klik-klik gebruiker.
Tja, wat een boeiende discussie. Experts die afhaken, lezers die denken dat ik binnenkort met pensioen ga etc. De inzender die me verdenkt van welk aandeelhouderschap van welk cloused-sourceleverancier dan ook, moet ik teleurstellen. Ook word ik niet gesponsord.
Wat betreft de inhoud bevestigen de reacties dat het erg onduidelijk is hoe de gemeente Breda de aanbesteding beoordeeld heeft. Blijkbaar is de einduitslag voor meerdere uitleg vatbaar. Dat is op z’n zachtst gezegd erg onhandig, zeker als je alle schijn van belangen oid wilt vermijden.
Ik weet niet of Bert Boerland aandelen heeft in DOP, maar hij werkt er in ieder geval wel voor. Prima dat ie zo z’n best doet om de site van Breda aan de webrichtlijnen te laten voldoen, maar feit is dat het niet zo is. Even de homepage door een tooltje halen en 47 scoren is niet voldoende. Ik denk dat Bert dat ook wel weet. Het gaat om de hele site, 152 richtlijnen en dat zou je dat ook moeten laten toetsen door een onafhankelijke partij.
Waar andere leveranciers er jaren over doen om exact aan alle specificaties te voldoen, mag je wellicht ook niet verwachten dat nieuwkomers dat direct op orde hebben.
Feitelijk is de column gebaseerd op drie pijlers:
– de kosten zijn erg hoog
– de site(s) voldoen niet aan de kwaliteitseisen
– opdrachtgever heeft geen visie
De kritiek richt zich dus primair op de overheid als opdrachtgever en de gemeenten Breda en Rijswijk in het bijzonder. Vooral de collectieve verontwaardiging van burgers en CMS-kenners over de omvang van de kosten geeft aan dat de overheden in dit soort processen wel iets uit te leggen hebben.
Dan ben ik nog niet eens ingegaan om de vertraagde oplevering van de site van de gemeente Rijswijk. Vertraging komt bij de beste (ICT)leveranciers voor …
Op naar de volgende column. Voor de liefhebbers; die gaat over het Omgevingsloket.
beste robert
ik heb oprecht medelij met je klanten. begrijpen lezen, redeneren en feiten en meningen uit elkaar trekken is niet een van je sterkste kanten. ik hoop dat je beter in bowlen en klaverjazen bent, kan er toch nog wat gelachen worden.
aangaande niet validerende html van breda.nl
“maar feit is dat het niet zo is.”
laat me de fout zien, laat me hem zien. feit: dat kun je niet! dat is een feit
“Even de homepage door een tooltje halen en 47 scoren is niet voldoende.”
het waren drie pagina’s maar je mag elke pagina er erdoor halen. feit: het is geen “tooltje”, het is de enige officiële manier van automatisch testen van de webrichtlijnen.
” Ik denk dat Bert dat ook wel weet. Het gaat om de hele site, 152 richtlijnen en dat zou je dat ook moeten laten toetsen door een onafhankelijke partij.”
feit: het gaat om 125 niet 152 punten.
feit: ik stelde al “nb2) de overige punten van de test zijn niet automatisch uit te voeren en zullen later manueel getest worden”
als je een grappig artikel had willen schrijven had je de metafoor carnaval uitgemolken op een leuke wijze. “opensource sukkels” is dat echt het sterkte wat je kan bedenken? een site die live gaat op 1/10/11 daar moet een carnalvalsjoker toch wel wat mee kunnen? een site die helemaal onveilig is, dat vraagt toch om een carnevalskraker? maar nee “opensource sukkels” is sterkte wat je kan…
alsjeblieft, ga bowlen. je bent niet grappig, je kan niet goed schrijven, je hebt geen inhoudelijke kennis en iq gaat richting schoenmaat (zelfs als je overbetaald bent)
@mariazonderachternaam
“hoezo betaalt Breda bij DOP het minste? In een andere reactie doe jij zelf fijntjes uit de doeken dat jullie weliswaar niet de goedkoopste aanbieder zijn maar dat dat nu eenmaal is zoals aanbestedingen werken. Wat is het nu? Eigenlijk roep jij dus maar wat en dan neem je grote woorden als laakbaar in je mond?”
gaaaaaaaap.
de gemeente is niet dom en neemt de prijs van de eenmalige kosten plus 3.5 x de repeterende kosten (termijn van contract minimaal) en selecteert daar de goedkoopste van. andere “die goedkoper waren” (paar duizend euro eenmalig) vroegen een ton licenses per jaar
ik zal het proberen heel simpel te zeggen:
je kan bij mij een kleuren printer kopen voor 10 euro die alles kan. enig nadeel is dat inktpatronen 1000 euro kosten en enkel ik die kan leveren. wil je de printer?
vervang printer door website, inktpatronen door licenties en enkel “ik” door een proprietary software leverancier.
begrijp je het nu?
Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit nog leest maar ik ga toch reageren. Om alles transparant te houden, Bert Boerland werkt bij mijn weten bij DOP, ik werk zelf bij Green Valley. Ik ga om die reden niet in op de discussie rondom de prijs, maar ik wil wel ingaan op de webrichtlijnen. Ik ben sinds 2005 betrokken bij de webrichtlijnen en zit ook in de adviesgroep. Robert van Vliet heb ik 1 keer ontmoet.
@Bert, toen het artikel geschreven werd voldeed de website niet aan de webrichtlijnen en zelfs niet aan de automatische toets, dat is door meerdere journalisten ook benoemd en jullie beamen dat, alleen daarom al klopt de bewering van Van Vliet in zijn artikel. Jullie hebben sindsdien een aantal zaken gecorrigeerd en inmiddels zijn de meest voor de hand liggende fouten er uit, dat is mooi dat komt de toegankelijkheid alleen maar ten goede.
Toch voldoet de site nog steeds niet, ik heb even kort gekeken en een toets uitgevoerd, zie bijvoorbeeld de schermafdruk hier: http://dl.dropbox.com/u/17398040/Webrichtlijnen%20Breda.gif
Ook dit zal oplosbaar zijn, maar je vraagt of iemand je een fout kan laten zien, bij deze.
Maar het voldoen aan de automatische toets zegt nog niets over de toegankelijkheid, het is een hulpmiddel om even snel een indruk te krijgen, meer niet. Ik ga je geen cursus webrichtlijnen geven, daar zijn genoeg trainingsbureaus voor, maar laten we ter illustratie richtlijn 3.15 bekijken. Deze schrijft voor dat je betekenisvolle namen moet gebruiken voor classes, als voorbeelden voor goede teksten worden o.a. genoemd:
“waarschuwing”
en
“voetnoot”.
De “betekenisvolle namen” die jullie hanteren zijn:
“views_slideshow_singleframe_slide views_slideshow_slide views-row-2 views_slideshow_singleframe_hidden views-row-even”
of
“leaf menu-mlid-2320 has-children”
of
“block block-bugometer region-odd odd region-count-1 count-1” (leuk detail dat van die bug-o-meter overigens)
Hiermee haal je wel de automatische toets, maar het heeft verder weinig met de webrichtlijnen te maken. Ik wil hier verder ook geen welles of nietes spelletje van maken, als jullie zeggen te voldoen aan de webrichtlijnen dan kun je dat onafhankelijk laten toetsen en als dat succesvol is dan krijg je daarvoor een waarmerk. Dat waarmerk zul je met de huidige opzet echter niet halen dus ook op dat punt heeft Van Vliet gelijk.
@redactie: Jullie hebben afbeeldingen van een bokswedstrijd, past dat niet beter bij deze discussie?
Wat betreft de discussie: waar blijft Bert Boerland’s reactie nadat Mike van Dijk zich in de discussie mengde? Ik zeg 1-0 voor Mike en 2-0 voor Robert van Vliet!