Rijkswaterstaat krijgt één digitaal loket om informatie over scheepsreizen en gevaarlijke stoffen efficiënter uit te wisselen met instanties uit de overige lidstaten van de Europese Unie. De beheerder van het nationale netwerk van wegen en vaarwegen heeft Portbase geselecteerd om deze applicatie, genaamd Spoc (Single Point of Contact) NL te ontwerpen, realiseren en exploiteren. Het maritieme loket Spoc NL wordt in november 2011 opgeleverd.
Aanleiding voor de ontwikkeling van dit nationaal loket is de wettelijke EU-verplichting om per lidstaat maritieme informatie via een centrale organisatie en een nationaal systeem te ontvangen en te verzenden (24 uur per dag). In Nederland gebeurt dit onder de naam Spoc NL.
Voor havenautomatiseerder Portbase is het de eerste keer dat het een opdracht voor Rijkswaterstaat uitvoert. Het bedrijf is vooral bekend om het haveninformatiesysteem Port Community System (PCS). Klanten zenden via dit systeem reeds scheepsreisgegevens en gevaarlijke stoffen-informatie door aan de havenautoriteiten. PCS zal dan ook worden gekoppeld aan het op te leveren Spoc NL. Portbase is voortgekomen uit het Rotterdamse Port infolink (sinds 2002) en het Amsterdamse PortNET (sinds 2000). De organisatie is in 2009 opgericht door Havenbedrijf Rotterdam en Haven Amsterdam.
Spoc
Op Europees niveau is EMSA (European Maritime Safety Agency) in Lissabon belast met het verzamelen en ontsluiten van informatie over scheepsreizen en gevaarlijke stoffen. Omdat EMSA werd overspoeld met gegevensstromen vanuit alle Europese havens is gekozen voor een gecentraliseerde opzet waarbij elk land een Spoc moet opzetten. De Spocs zijn verbonden aan SafeSeaNet, het overkoepelende Europese systeem van EMSA dat deze data verzamelt.