Ict'ers willen niet verhuizen voor een nieuwe baan en kunnen zich dat permiteren doordat er in de eigen omgeving voldoende werk is. Werkgevers hebben daardoor steeds meer moeite met het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature. Dat wordt versterkt doordat werkgevers vooral internationaal naar geschikte kandidaten zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in opdracht van Yer. Van de onderzochte beroepsgroepen zijn finance-professionals en ict'ers het minst mobiel.
Robert Nijhuis, verantwoordelijk voor de ict-divisie van recruiter Yer: 'Ict'ers zijn niet mobiel ze kiezen bewust voor een ict-baan in de regio. Ict is er altijd en overal, waardoor zij ook altijd en overal aan de slag kunnen. Ict'ers kunnen het daardoor permiteren om vast te houden aan hun regio. Werkgevers werven vaak internationaal waardoor zij hun vacatures maar moeilijk kunnen invullen.'
Outsourcing
In de conclusie van het onderzoek staat dat werkgevers bij de werving van medewerkers steeds internationaler denken en bij gebrek aan goedkoop talent overgaan tot outsourcing naar landen als India en China. Vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt zullen daardoor de komende jaren slecht in balans zijn.
Organisaties doen er volgens de onderzoekers verstandig aan in om in het jaar 2011 goed na te denken over hun positie als werkgever op de regionale arbeidsmarkt. Over welk talent nodig is om organisatiedoelstellingen te realiseren en of dat talent in de toekomst beschikbaar is op de regionale arbeidsmarkt.
Moeilijker werven
Doordat de vraag naar ict'ers naar verwachting de komende jaren zal stijgen, verwacht Nijhuis dat dit de mobiliteit van deze beroepsgroep niet ten goede zal komen. ‘Hoe groter de vraag, hoe groter het mobiliteitsvraagstuk speelt. Internationaal georiënteerde organisaties zullen alleen maar moeilijker de juiste ict'ers kunnen werven', aldus Nijhuis.
Maar er is hoop, meent Nijhuis. 'Wanneer bedrijven een regiogerichte organisatiestructuur opzetten, dan zal de lokale ict'er geïnteresseerd worden om voor het bedrijf te werken.' Nijhuis adviseert: ‘Creëer kleinere kantoren en ga naar de ict'er toe.'
freelance tarieven, ook op gebied van hooggeschoolde zeer ervaren specialisten, zijn nog nooit zo laag geweest als momenteel. ICT-ers altijd en overal aan de slag..?
Als ze al werk hebben, staan ze elke werkdag in de file naar elkaars woonplaats om daar hetzelfde werk te doen.
“bij gebrek aan goedkoop talent”.. ja daarmee zeg je alles 🙂
talent hier is duur door de vele (overbodige) reisafstanden van de doorsnee detacheer-toko…
Outsourcing is niet zaligmakend…. misschien pas als je als bedrijf je requirements op zo’n hoog level hebt (dat het wellicht goedkoper is om gewoon je lokale medewerkers/afdelingen aan te houden)….
Er zit ook een andere kant aan het verhaal. Bedrijven willen vaak geen mensen uit een andere regio hebben vanwege het gedoe met de verhuizing en de verhuiskosten. Ook hoor je vaak van mensen dat ze alleen vanwege de leeftijd afgewezen worden. Verder zie ik vaak dat ICT-personeel te weinig in de breedte worden ingezet, omdat ze anders eerst weer een cursus nodig hebben. Dat managers ook nog eens gaan zeuren over een gebrek aan goedkoop talent is al helemaal potsierlijk. Dat zijn goedkope gedachten van te dure managers.
Misschien zouden de bedrijven wat minder moeten klagen, zich wat flexibeler moeten opstellen en meer gebruik moeten maken van wat het eigen personeel en de markt te bieden heeft.
“bij gebrek aan goedkoop talen”, Dit zinnetje zegt eigenlijk al genoeg.
Is dit nou zo’n raar verhaal of mis ik iets?
Als ICT’ers in de eigen regio aan het werk kunnen is er dus voldoende werk voor ze. Als andere bedrijven in diezelfde regio dan geen mensen kunnen vinden is er kennelijk een tekort aan gekwalificeerde mensen. Kennelijk ís de markt van vraag en aanbod al in onbalans, en is dat de oorzaak van het internationaal werven en niet het gevolg. Maar werkgevers werven vaak internationaal met als gevolg dat ze hun vacatures niet kunnen vervullen. Huh?
Vreemd, mij valt het altijd op dat de mooiste en best betaalde banen richting de Randstad zijn… Amsterdam, Rotterdam, Utrecht etc. Altijd veel file ellende.
Ik zeg… meer ICT in het oosten !! 🙂
@Simon,
Inderdaad vreemde logica. Ik denk dat de schrijver bedoelt dat ICT-ers overal kunnen werken en voorkeur hebben voor werk nabij woonplaats (volgens de schrijver dan). In Nederland zou iedereen al bezet zijn en daarbuiten zouden ze uiteraard nog verder van hun werkplek wonen. Die groep zou dus nog minder geinteresseerd zijn.
“Werkgevers hebben daardoor steeds meer moeite met het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature. Dat wordt versterkt doordat werkgevers vooral internationaal naar geschikte kandidaten zoeken.”
Wat klopt hier niet? Doordat werkgevers vooral internationaal zoeken kunnen ze geen werknemers vinden?
Kijk maar eens in de databanken van het UWV. Daar zitten zat goed geschoolde, ervaren en gemotiveerde werknemers. Maar ja, boven de 45 he…?
Detacheerders moeten goed beseffen waar ze voor kiezen. Als je de detachering in gaat doe je dat met het besef dat je altijd op pad kan worden gestuurd. Daar heb je die leasebak voor gekregen. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je dicht bij je woonplaats komt te werken dan kun je daar zelf voor kiezen door bijvoorbeeld ergens vast in dienst te gaan.
Het is een kwestie van eigen keuzes maken.
En ja, soms is het moeilijk in nederland omdat je niet altijd werk vlakbij je woonplaats kunt vinden. En ja, verhuizen doet ook vaak pijn. Ik heb daar ook heel veel moeite en geduld voor moeten opbrengen, maar uiteindelijk voor elkaar gekregen.