Het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatst het beheer van bedrijfsapplicaties volledig buiten de deur. Het departement schrijft voor tien miljoen euro een aanbesteding uit voor het beheer, onderhoud en de doorontwikkeling van bedrijfsspecifieke applicaties. Eerder werd het beheer van vier andere systemen al aan externe dienstverleners gegund. Met de nieuwe aanbesteding plaatst het ministerie het softwarebeheer volledig buiten de deur.
Buitenlandse Zaken meldt in een toelichting dat het gaat om het beheer van ongeveer zeventig bedrijfsspecifieke applicaties. De helft van die applicaties wordt beheerd door de directie ICT en komen als eerste in aanmerking voor overdracht naar de dienstverlener. Het gaat bijvoorbeeld om documentmanagementsystemen en rapportage-middelen. Gesprekken over de fasering van applicaties die nog bij eigen dienstonderdelen onder beheer zijn, lopen nog.
De hosting en het technisch beheer omvat alle middelen (rekencentrum, hardware en software) en taken die nodig zijn voor het accepteren, installeren en operationeel maken en houden van informatiesystemen en technische infrastructuren. Daarnaast moet de dienstverlener zorgdragen voor een beveiligde verbinding tussen het rekencentrum en het wereldwijde netwerk (WAN) van het ministerie. Het beheer omvat applicatiebeheer, applicatieontwikkeling, advisering en het gereedmaken van applicaties voor gebruik op het netwerk.
De opdracht wordt waarschijnlijk voor de zomer van 2011 gegund. Het ministerie zoekt uit vijf inschrijvingen één geschikte kandidaat.
Eerdere gunde het ministerie het beheer van de systemen NVIS, PPR, Kompas en Minbuza.nl. aan externe dienstverleners.
Software
– 50 procent van de applicaties waarvan het beheer wordt uitbesteed betreft maatwerk op basis van Microsoft-software.
– 10 procent betreft overige maatwerkapplicaties.
– 35 procent van de bedrijfssoftware bestaat uit standaardpakketten (waaronder pakketten voor: tijdschrijven, planning, scanning software, tekenpakketten, statistische analyse en registratie).
-Daarnaast beschikt het ministerie over web-based applicaties op basis van LAMP. Client server applicaties op basis van Visual Basic en .Net. Databases op basis van Microsoft Access, SQL Server en MySQL en een beperkt aantal op basis van Oracle. Het ministerie werkt met business intelligence op basis van OBIEE.
Interessante ontwikkelingen op Rijksniveau. Ik herinner me nog het project GOUD van BiZa waarin bij de start werd gezegd dat op termijn van 100% open source en open standaarden zou sprake zijn op Rijksniveau. Ik lees dat er van minimaal 50% Microsoft maatwerk sprake is. Conclusie: het is niet allemaal GOUD wat er blinkt. Werken In de Toekomst blijkt veelkleurig te zijn, met vriendelijke groeten van een belastingbetaler.
ook maar gelijk een link naar wikileaks.
Misschien kan SLTN ons arme belastingbetalers wat geld gaan besparen gezien het bericht van gisteren. Als je van 13 mio naar 1 mio kan terugschalen dan ben je wel heel goed bezig!
Maw kan een commerciële partij binnenkort alle Nederlandse geheimen doorverkopen aan de hoogste bieder?