Automatiseerder Qwise uit Amsterdam wordt de leverancier van de nieuwe desktopvirtualisatie-omgeving van de gemeente Hellendoorn. In een eerdere aanbesteding, augustus vorig jaar, kwam de firma Dataman uit Utrecht als winnaar uit de bus. Dit bedrijf ging echter failliet, waarna Hellendoorn opnieuw moest aanbesteden.
Aan de tweede aanbestedingsprocedure deden behalve Qwise nog twee andere bedrijven mee. Qwise zal 275 werkplekcomputers vervangen door een centraal computersysteem met bijbehorende apparatuur op basis van een zogeheten virtual desktop infrastructure (vdi). De huidige apparatuur is aan vervanging toe. De gemeente Hellendoorn verwacht dat de keuze van een vdi leidt tot een kostenbesparing van één miljoen euro in tien jaar. De besparing is tweeledig: vdi vergt minder beheer, doordat er sprake is van een centraal virtueel systeem, en de aanschaf en onderhoud van de apparatuur is goedkoper, aldus de gemeente. De vdi is gebaseerd op ‘ultra thin clients' (ook wel ‘zero clients' genoemd).
Daarnaast denkt Hellendoorn met een desktopvirtualisatie-omgeving sneller te kunnen inspelen op ict-ontwikkelingen. Met de opdracht is ruim drie ton gemoeid. Dit bedrag behelst niet alleen de aanschaf van de apparatuur en software, maar ook de installatie en het onderhoud voor de komende drie jaar.
Respons
De eerdere gunning aan Dataman was opmerkelijk omdat dit de enige inschrijver op de tender bleek te zijn, ondanks dat 23 partijen interesse toonden in de opdracht. Uit de evaluatie van de gemeente kwam geen duidelijke reden voor de slechte respons naar voren. Geïnteresseerde partijen bleken vooral praktische problemen naar voren te brengen als personeelsgebrek wegens vakantieperiode of ziekte.