Dit jaar wordt een zeer belangrijk jaar voor Microsoft in de wolken; van hype naar daadwerkelijk massaal gebruik. Met 80 procent van het R&D-budget besteedt aan cloud (gerelateerde) oplossingen gaat ze dat ongetwijfeld lukken. Cloud computing zal een grotere groep bedrijven de mogelijkheden bieden om 'serieus' te automatiseren en dus verder te professionaliseren.
Naast de echte mainstream cloudoplossingen zoals bijvoorbeeld e-mailafhandeling en social media, zal dat meer en meer bewerkstelligd worden door toepassing van online klantbeheer met behulp van crm en samenwerkings- en productiviteitsomgevingen zoals Microsoft Sharepoint en Lync, en niet te vergeten Office 365. Dit zijn bij uitstek taken die heel goed in de cloud kunnen draaien en daar ook juist hun grote voordeel uit kunnen halen vanwege de mogelijkheid tot universele toegang tot deze omgevingen, en niet te vergeten de onbeperkte schaalbaarheid.
Voor grotere bedrijven biedt de cloud voornamelijk de mogelijkheid om op een zeer schaalbare manier ook de kleine klanten en leveranciers op een standaardmanier snel op te nemen in hun supply en demand chain. Door de interne bedrijfsprocessen (achter de firewall) aan te sluiten op de zogenaamde integratieservices in de cloud (door middel van Windows Azure AppFabric en later in het jaar Integration as a Service), kan op een veilige en standaardmanier de kleinere partijen aangesloten worden op deze processen.
Grotere bedrijven zullen niet snel hun core processen in de cloud laten draaien, hier zal wel vaker gekozen worden voor private cloudoplossingen, waarbij dezelfde technologie wordt ingezet (meestal in de vorm van een kant-en-klare appliance), maar dan in eigen beheer wordt gebruikt. Minder (snel) schaalbaar, maar wel zo 'veilig' en je weet in ieder geval 'waar' je data worden opgeslagen.
De trend voor de komende tijd op het gebied van cloud computing op het Microsoft-platform zal zijn dat kleine en middelgrote bedrijven het daadwerkelijk gaan inzetten als een integraal onderdeel van hun totale ict-oplossing. Op die manier 'ontzorgen' ze op het gebied van standaardoplossingen en daardoor echt kunnen gaan focussen op de voor ieder zo belangrijke maatwerkoplossingen om zich nog beter te kunnen onderscheiden van 'de rest'.
men blijft volharden in de boosheid
private clouds bieden niet het echte voordeel van cloud computing ( schaalbaarheid bijvoorbeeld, om maar één ding te noemen )
het argument veiligheid houdt geen steek : cloudproviders beschikken over enorme schaalvoordelen en kunnen de veiligheid dus vele malen beter organiseren. Dat je weet waar je data staat, heeft alles te maken met controle, NIETS met veiligheid ( vergelijk het met geld onder je matras)
Vooruitziende IT afdelingen maken ook en vooral gebruik van public cloud oplossingen, hier zitten de echte voordelen.
Private clouds worden gepusht door grote, traditionele software vendors die opnieuw hun software willen verkopen om deze private clouds te bouwen. Het enige wat hen interesseert is het einde van het kwartaal…
peter http://www.koma.be