Een ict'er met een mbo-diploma op zak heeft minder kans op een ict-baan dan een student die een hbo-diploma behaalt. Dat blijkt uit reacties van lezers van Computable die zijn afgezet tegen toekomstige arbeidsmarktperspectieven van mbo-belangenorganisatie Ecabo. Mbo'ers die een diploma hebben behaald op het hoogste niveau (niveau 4) hebben volgens Ecabo goede uitzichten op een baan. Computable-lezers melden dat werkgevers voor die functies vaak kiezen voor een ict'er op hbo-niveau.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de functies 'ict-beheerder' of 'applicatie-ontwikkelaar'. Eerder meldde Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs, dat afgestudeerden op het hbo moeiteloos aan een baan komen. Schagen vertelde dat ict-studenten op hbo-niveau vaak al voor de diploma-uitreiking een baan aangeboden krijgen.
Kenniscentrum Ecabo stelt dat de toekomstige arbeidsmarktperspectieven 2009-2014 voor afgestudeerde mbo'ers met een diploma op niveau 2 en 3 gering zijn. Het gaat dan om medewerker ict en medewerker ict-beheer. De perspectieven voor applicatie-ontwikkelaars en netwerkbeheerders (mbo niveau 4) zijn volgens de Ecabo goed. Computable lezers melden dat werkgevers voor die functies de voorkeur geven aan een hbo-student.
MBO’er studeert door
Kenniscentrum Ecabo stelt dat afgestudeerde mbo'ers na het behalen van het diploma op niveau 4 relatief vaak doorstuderen aan het hbo. Het percentage ict'ers met een mbo-diploma dat direct aan het werk gaat, ligt op 38 procent. Dat is ver onder het gemiddelde. Door de bank genomen gaat 60 procent van de scholieren met een mbo-diploma op zak direct aan de slag. Van de mbo'ers met een diploma op niveau 4 studeert 64 procent door aan het hbo.
Ecabo: MBO niveau 4 heeft goed perspectief
Eerder meldde Computable dat het perspectief op een baan voor mbo-studenten met niveau 2 en 3 er goed uitziet. Dat klopt niet en is aangepast in de tekst.
Volgens Ecabo hebben mbo-studenten met een diploma op niveau 4 juist goede arbeismarktperspectieven.
@bart één van onze klanten is inderdaad een callcenter, maar onze overige 200 klanten zijn dit niet…er zijn voldoende mogelijkheden voor MBO it-ers met ervaring. 🙂
@mario ik zie dat je schrijft dat je met 10 jaar werkervaring en HBO bent afgewezen bij Peak.
In iedergeval goed om te lezen dat je graag bij ons had willen werken. Heeft de camapgne van Gigi dus toch wel geholpen om te solliciteren bij ons?
In de zwaardere functies hebben we op dit moment inderdaad minder vacatures beschikbaar. 🙂
Zucht. Bedrijven leren het ook nooit. In slechte tijden willen ze allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang en willen ze veel voor weinig, en dan zijn ze verbaasd dat die HBO’er in goede tijden nog sneller bij hen vandaan rent dan dat ze er zijn aangenomen.
Mensen moet je op hun niveau aannemen, en niet erboven of eronder. Scheefgroei leidt onvermijdelijk tot uitstroom. Maar ja, dat bedrijven niets van het verleden leren en telkens weer hun kop stoten, is ook een onveranderlijke waarheid gebleken.
@maarten Ik zie genoeg, maar niets voor mensen zonder (nuttige) werkervaring en (ook niet al te onbelangrijk) niets dat minder dan 5u per dag aan reistijd heeft vanaf hier.
@Coen: je zegt:”..heb je bewezen op HBO-niveau te kunnen werken (programmeren) en onderzoek te doen..”
Dit is een denkfout die velen maken. Een HBO-er wordt niet geselecteerd omdat deze kan programmeren. Dat kan een MBO-er ook, en mogelijk beter. Een HBO-er wordt geselecteerd omdat deze een bredere opleiding heeft en dat deze, na een of twee jaar ook door kan groeien naar andere rollen in de organisatie.
Je hebt gelijk dat het niets zegt over de kwaliteit, maar zoals iedereen weet, kan een slechte programmeur een goede manager zijn.
Overigens triest als je bedrijf dermate weinig geld wil spenderen aan advertenties dat je (Maarten) hier gratis reclame voor je bedrijf moet maken. Zegt ook iets over het salaris dat men werknemers zal betalen.
Waar hebben we het over. Ik heb een MBO diploma plus daarnaast CCIE, CCNP, CCDP, CCIP, MCSE.
Ben ik nog een MBO’er met 10 jaren ervaring.
@george
ik weet waar ik over spreek, ik ben zelf begonnen als MBO-er in de ICT, daarna ben ik HBO en later nog universiteit gaan doen. Beide heb ik afgerond.
Achteraf gezien ben ik enorm blij dat ik dat heb gedaan, het heeft mij qua kennis, ervaring en carrieremogelijkheden enorm geholpen.
Zo blijkt maar weer, ondanks het relatief hoge opleidingsniveau, wat een achterlijk land we eigenlijk zijn als over het algemeen geldt: werkervaring zegt niets; opleiding zegt alles.
Als je daar last van hebt, maar er wel van overtuigd bent dat je je op basis van je werkervaring en opgedane kennis minstens kunt meten met HBO gediplomeerden dan kun je tegenwoordig steeds beter terecht voor een EVC certificaat (= Erkenning van Verkregen Competenties). In het gunstigste geval kun je vrijgesteld worden voor driekwart van, bijvoorbeeld, de studie Bedrijfskundige Informatica. Hoef je nog maar 45 studiepunten te halen en je hebt je Bachelor alsnog op zak. Misschien jammer dat het zo werkt, maar zolang men bij werving en selectie als eerste naar de opleiding kijkt zijn er weinig alternatieven. Of je moet heel goed kunnen netwerken.
Wat een hoop onvrede wordt hier gespuit door de MBO gastjes. Jaja, nu hebben jullie spijt dat jullie ipv studeren gekozen hebben om brommertjes op te voeren, een beetje te solderen en sjaggies te draaien en niet verder zijn gekomen dan het MBO. Want studeren, dat vond je toen niet stoer, he? En nu maar zeuren dat jullie geen HBO-banen krijgen. Loosers!
@AD,
Als je als MBOer met deze certificaten gaat solliciteren dan vul je natuurlijk HBO in. Beetje raar om dan daar MBO neer te zetten.
Anders kom je niet door de filters heen 😉
Werkervaring telt, MBO/HBO is een filter criteria.