Een ict'er met een mbo-diploma op zak heeft minder kans op een ict-baan dan een student die een hbo-diploma behaalt. Dat blijkt uit reacties van lezers van Computable die zijn afgezet tegen toekomstige arbeidsmarktperspectieven van mbo-belangenorganisatie Ecabo. Mbo'ers die een diploma hebben behaald op het hoogste niveau (niveau 4) hebben volgens Ecabo goede uitzichten op een baan. Computable-lezers melden dat werkgevers voor die functies vaak kiezen voor een ict'er op hbo-niveau.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de functies 'ict-beheerder' of 'applicatie-ontwikkelaar'. Eerder meldde Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs, dat afgestudeerden op het hbo moeiteloos aan een baan komen. Schagen vertelde dat ict-studenten op hbo-niveau vaak al voor de diploma-uitreiking een baan aangeboden krijgen.
Kenniscentrum Ecabo stelt dat de toekomstige arbeidsmarktperspectieven 2009-2014 voor afgestudeerde mbo'ers met een diploma op niveau 2 en 3 gering zijn. Het gaat dan om medewerker ict en medewerker ict-beheer. De perspectieven voor applicatie-ontwikkelaars en netwerkbeheerders (mbo niveau 4) zijn volgens de Ecabo goed. Computable lezers melden dat werkgevers voor die functies de voorkeur geven aan een hbo-student.
MBO’er studeert door
Kenniscentrum Ecabo stelt dat afgestudeerde mbo'ers na het behalen van het diploma op niveau 4 relatief vaak doorstuderen aan het hbo. Het percentage ict'ers met een mbo-diploma dat direct aan het werk gaat, ligt op 38 procent. Dat is ver onder het gemiddelde. Door de bank genomen gaat 60 procent van de scholieren met een mbo-diploma op zak direct aan de slag. Van de mbo'ers met een diploma op niveau 4 studeert 64 procent door aan het hbo.
Ecabo: MBO niveau 4 heeft goed perspectief
Eerder meldde Computable dat het perspectief op een baan voor mbo-studenten met niveau 2 en 3 er goed uitziet. Dat klopt niet en is aangepast in de tekst.
Volgens Ecabo hebben mbo-studenten met een diploma op niveau 4 juist goede arbeismarktperspectieven.
Bij PEAK-IT voldoende mogelijkheden voor IT professionals met een MBO opleiding!
@Maarten, dat is verkapte reclame en dat is niet netjes 🙂
Bovendien is het maar zeer de vraag of lezers van Computale voor veel te weinig bij Peak willen werken als ik de commentaren bij eerdere reclame van Peak als uitgangsunt neem :
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/3316092/1458016/peakit-zoekt-105-nieuwe-medewerkers.html
@maarten Alleen maar callcenter-werk ja…
Ik lees de kop als: HBO’er heeft grote kans onder niveau te moeten gaan werken.
Dit is toch altijd al zo geweest!?
Een werkgever heeft liever een HBO-er en veel ICT-bedrijven nemen alleen HBO+ aan.
Wat je veel ziet is dat de MBO mensen vaak kiezen on specialistische trajecten te doen zoals CISCO of het behalen van andere waardevolle certificaten.
Alleen dan is het jammer dat veel bedrijven deze vaak goed gekwalificeerde mensen dan toch niet aan nemen omdat ze geen HBO hebben. En ze weten vaak meer dan de gemiddelde HBO-er die niet gecertificeerd is.
Tegenwoordig komt er voornamelijk brandhout van het HBO vandaan.
Over MBO zullen we het dan beter helemaal niet hebben.
Dat bedrijven dus liever een HBO-er hebben kan ik begrijpen, maar ze weten zelf meestal niet eens waarom.
Het zou echt een verbetering zijn als eens wat vaker gekeken zou worden naar daadwerkelijke kwaliteiten van een kandidaat, en niet louter naar wat (in mijn ogen helemaal niet zo waardevolle) certificaatjes.
Maar ja als zulk een beleid daadwerkelijk doorgevoerd zou worden, dan kunnen de meeste onderwijsinstellingen wel inpakken.
@Pascal
Beetje zure reactie vind je niet? Je was zelf natuurlijk wel direkt een aanwinst voor het bedrijf waar je je eerste baantje had. Alle jonge mensen moeten vaak nog een hoop leren. Maakt niet uit wat voor niveau ze hebben. Er wordt tegenwoordig veel meer dan in het verleden gekeken naar vaardigheden die voor het beroepsleven nodig zijn. In het verleden werd je gewoon de arbeidsmarkt opgeschopt.
@Maarten,
Bij Peak IT zijn dus niet volop mogelijkheden voor MBO’ers. Ondanks 10 jaar werkervaring op HBO-niveau krijg je een standaard afwijzing.
Ze kijken alleen naar je opleiding en niet naar de werkervaring.
PS Met Gigi Ravelli willen ze 400 mensen aantrekken, zijn ze zo hopeloos geworden?
@Pascal “Dat bedrijven dus liever een HBO-er hebben kan ik begrijpen, maar ze weten zelf meestal niet eens waarom.”
Als je HBO hebt afgerond, beschik je in theorie meer over kennis van de ICT als geheel en heb je bewezen op HBO-niveau te kunnen werken (programmeren) en onderzoek te doen. Dat zegt niks over de kwaliteiten van de persoon zelf, maar werkgevers kijken hier wel naar.