Een ict'er met een mbo-diploma op zak heeft minder kans op een ict-baan dan een student die een hbo-diploma behaalt. Dat blijkt uit reacties van lezers van Computable die zijn afgezet tegen toekomstige arbeidsmarktperspectieven van mbo-belangenorganisatie Ecabo. Mbo'ers die een diploma hebben behaald op het hoogste niveau (niveau 4) hebben volgens Ecabo goede uitzichten op een baan. Computable-lezers melden dat werkgevers voor die functies vaak kiezen voor een ict'er op hbo-niveau.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de functies 'ict-beheerder' of 'applicatie-ontwikkelaar'. Eerder meldde Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs, dat afgestudeerden op het hbo moeiteloos aan een baan komen. Schagen vertelde dat ict-studenten op hbo-niveau vaak al voor de diploma-uitreiking een baan aangeboden krijgen.
Kenniscentrum Ecabo stelt dat de toekomstige arbeidsmarktperspectieven 2009-2014 voor afgestudeerde mbo'ers met een diploma op niveau 2 en 3 gering zijn. Het gaat dan om medewerker ict en medewerker ict-beheer. De perspectieven voor applicatie-ontwikkelaars en netwerkbeheerders (mbo niveau 4) zijn volgens de Ecabo goed. Computable lezers melden dat werkgevers voor die functies de voorkeur geven aan een hbo-student.
MBO’er studeert door
Kenniscentrum Ecabo stelt dat afgestudeerde mbo'ers na het behalen van het diploma op niveau 4 relatief vaak doorstuderen aan het hbo. Het percentage ict'ers met een mbo-diploma dat direct aan het werk gaat, ligt op 38 procent. Dat is ver onder het gemiddelde. Door de bank genomen gaat 60 procent van de scholieren met een mbo-diploma op zak direct aan de slag. Van de mbo'ers met een diploma op niveau 4 studeert 64 procent door aan het hbo.
Ecabo: MBO niveau 4 heeft goed perspectief
Eerder meldde Computable dat het perspectief op een baan voor mbo-studenten met niveau 2 en 3 er goed uitziet. Dat klopt niet en is aangepast in de tekst.
Volgens Ecabo hebben mbo-studenten met een diploma op niveau 4 juist goede arbeismarktperspectieven.
Het MBO biedt weinig toekomstmogelijkheden. De hoeveelheid werk voor MBO-ers neemt af, want ICT-omgevingen worden grootschaliger en complexer.
Als MBO-er kan je nog terecht bij werkplekbeheer, call centers, enzovoorts. Systeembeheer bij het MKB gaat grotendeels verdwijnen door de cloud waar HBO-ers voor het beheer zorgen. Als MBO-er moet je niet alleen bijblijven zoals elke ICT-er, maar je moet ook upgraden naar MBO+ en HBO niveau. Verstandig dat zoveel MBO-ers naar het HBO gaan.
Is het MBO jouw eindniveau, wordt dan installateur of zo.
@De HBOer,
Beetje jammer hoor zo’n reactie.
Vooral als blijkt dat je het woord loser niet eens kan spellen.
@Dirk,
Beste Dirk, ik ben bij mijn eerste werkgever aangenomen omdat ik inderdaad iets kon, al is dat niet relevant.
Ik heb te veel meegemaakt dat stagaires niet eens gewone vakterminologie beheersen, bezwaar maken tegen engelstalige documentatie, niet de moeite willen doen zelf iets uit te zoeken.
In tegenstelling tot HBOer gaat het er mij niet om hoe goed je bent in de schoolbanken maar hoe goed je zelfstandig iets nieuws kan aanleren.
Ik kom te vaak mensen tegen, die zeggen ‘daar begin ik niet meer aan daar ben ik te oud voor’ of ‘daar heb ik geen cursus voor gehad’
Sorry, ik ben op een haar na 45 jaar oud en weet dat gedurende mijn hele verdere carriere van mij ongevraagd verwacht wordt dat ik zelf het initiatief neem een deel van mijn vrije tijd te besteden aan het eigen maken van nieuwe technieken, en bij voorkeur die technieken die niet elke middelbare school student ook al beheerst.
Dat maakt mij geen beter mens maar gewoon iemand die zijn werk kan doen.
@HBOer, ik heb geen verstand van brommers wel van solderen, ik ben ook te stom om een HBO certificaat te behalen maar niet te stom om HBO’ers les te geven.
Dirk heeft gelijk dat ik welicht wat gechargeerd reageer maar jij kunt er ook wat van 😉
Gisteren de nationale IQ test gedaan. 143. Zou het helpen als ik dat op mijn CV zet?
@IQ,
Als je hoge opleiding hebt afgerond is bovengmiddeld IQ normaal. Heb je lage opleiding dan is er wellicht iets mis met je 😉
Kortom, voegt weinig toe.
@ De HBOer
Ik heb zelf MBO gedaan en daarna in avonduren HBO.
Als MBO-er heb ik veel meer tijd besteed aan details en specifieke vaardigheden. Je bent veel meer vanuit de praktijk bezig om theorie toe te passen en dit gaat erg diep. Terwijl je op het HBO veel meer oppervlakkig bezig bent met de praktijk. Dus ik mag nu HTS-er zijn, maar petje af voor die mensen die serieus bezig zijn geweest met hun MBO. Als het goed is een MBO-opleiding een serieuze beroepsopleiding, waarvan eigenlijk nog te veel mensen worden afgeserveerd als kopieerapparaatmonteur (bij wijze van spreken), terwijl ze veel meer in hun mars hebben.
@emanuel
ik ben het helemaal met je eens.
heb inmiddels zowel MBO als HBO gedaan en nu HBO diploma bijna behaald. Maar helaas denken nog teveel mensen dat MBO (niv 4!) geen serieuze beroepsopleiding is.
Persoonlijk vond ik het niveau in het algemeen van mijn HBO studie meer bedroevend dan die van het MBO.