Gemeenten gaven in 2010 ongeveer een kwart meer uit aan software dan in het jaar ervoor. Dat komt vooral door investeringen in de front- en midoffice, zoals zaaksystemen en toepassingen van klantcontactcenters. Dat blijkt uit een benchmark van managementadviesbureau M&I Partners. Het aandeel van softwarekosten in de totale ict-uitgaven van gemeenten is gestegen van 25 procent naar 30 procent.
M&I Partners voorziet vervangingsinvesteringen de primaire informatiesystemen bij burgerzaken en bij de sociale dienst. Omdat het om grote investeringen gaat, verwacht het onderzoeksbureau dat de software-uitgaven van gemeenten de komende jaren verder toenemen.
Peter van Dijk, principal adviseur bij M&I Partners: 'Gezien de druk op de gemeentelijke budgetten, betekent dit voor gemeenten een zorgvuldige afweging bij het plannen van vervangingsinvesteringen. Ook zien wij mogelijkheden van slim inkopen door ict-samenwerking van gemeenten.'
Ondanks de toename van de softwarekosten nemen de totale ict-kosten als percentage van de gemeentebegroting niet toe. Dit komt doordat de groei van de gemeentelijke begroting groter is dan de groei van de ict-kosten. Over langere termijn bekeken, is zelfs sprake van een daling van 2,12 procent in 2005 naar 1,79 procent in 2010. De adviseurs van M&I Partners verwachten dat zonder gewijzigd beleid de totale ict-kosten zullen toenemen door de gestegen softwarekosten.
VNG
Gjalt Rameijer, woordvoerder van de Nederlandse Verenging van gemeenten (VNG) vertelt dat intergemeentelijke samenwerking op het gebied van ict een belangrijk thema is voor de VNG in 2011. 'Vanuit gemeenten is veel vraag naar ondersteuning van gezamenlijke inkoop van ict. Bovendien moeten we processen en systemen standaardiseren om te kunnen voldoen aan onze ambitie om in 2015 één loket te bieden voor alle overheidsdiensten waarbij de gemeente als eerste loket fungeert.'
Bas Hoondert, partner bij M&I Partners: 'Gemeenten investeren in het toegankelijk maken van dienstverlening via internet voor burgers en bedrijven. De opbrengsten hiervan kunnen in de komende jaren zichtbaar worden als gemeenten er ook daadwerkelijk in slagen om internet als dienstverleningskanaal te positioneren.'
Grote gemeenten
De ICT Benchmark is een jaarlijks onderzoek van het Amersfoortse adviesbureau M&I Partners. Voor het onderzoek over 2010 ondervroeg het bureau zeventien gemeenten. Onder die groep zijn met name gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners.
Een slechte zaak. Closed Source zorgt almaar meer voor lockin en almaar hogere kosten. Beter is dat de overheid ALLE benodigde software zelf schrijft onder Open Source en dat op een degelijke Linux-distributie zet en verder zoveel mogelijk remote werken op serverrooms.
Als ik dit zo lees, dan zou ik moeten stellen dat de gemeente Bussum een uitzondering is. Wij kunnen ons dan ook niet spiegelen aan deze uitkomst. Wij zijn in 2010 gestart met de regie meer in eigen hand te nemen en zijn, tegen een hoop adviezen in, gestart met de ontwikkeling van een eigen zaaksysteem op basis van open source. Het doel van dit project is om, waar mogelijk, dure pakketten (die door dit soort bureaus worden geadviseerd aan te schaffen) te vervangen en veel meer zelf te doen.
Wat we nu zien, is dat we juist ICT-kosten besparen! Al in 2010 hebben ongeveer 5 procent bespaard, en de verwachting is dat we in 2011 ongeveer 10% structureel gaan besparen. En het mooiste komt nog: We kunnen steeds beter aan de vraag voldoen.
Beste M&I Partners en andere geïnteresseerden, het kan dus ook anders alleen moeten gemeenten en haar adviseurs proberen ‘uit-het-doosje’ te denken.
Bijzondere reacties op dit artikel. Gemeenten zullen hun kosten en risico’s torenhoog zien stijgen als ze overgaan op open source, zeker als het gaat om bedrijfs- en wetgevingskritische systemen voor burgerzaken en sociale diensten. Zelf zitten prutsen met applicaties is zo vorige eeuw, ga gewoon in samenwerkingsverbanden werken, deel de risico’s en verdeel de lasten. De markt is krimpend in aantal gemeenten, de investeringen die gemaakt moeten worden door leveranciers dus beperkt, de terugverdientijd moet steeds korter worden en is dus het vermogen om mee te bewegen met de business vwb nieuwe wetgeving en ambities steeds minder. Het verbaast me dat de hele wereld steeds meer uitgeeft aan informatievoorziening, van iPad tot breedband internet tot e-dienstverlening en de budgetten zouden gelijk moeten blijven, je moet niet besparen op ICT, het is geen kostenpost, investeren, het is een productiefactor!
Beste Chris H,
Graag ontvang ik van jou een rekenmodel waarmee deze torenhoge kosten en risico’s kunnen worden bewezen.
Goede Open source is geen “zelf prutsen aan applicaties”, maar in een open omgeving met wereldwijde geinteresseerden, specialisten en belanghebbenden werken aan het pragmatisch verbeteren van specifieke software. In hoeverre dit voor zeer specifieke Nederlandse situaties kan worden ingezet moet goed worden onderzocht.