De Business Software Alliance (BSA), een organisatie die namens leveranciers optreedt tegen softwarepiraterij, start vanaf 17 januari 2011 een campagne tegen het illegaal gebruik van bedrijfssoftware. De Nederlandse tak van de BSA roept via radiospots, e-mail en sociale netwerken medewerkers op om illegaal gebruik van bedrijfssoftware te melden. De beloning voor een tip die leidt tot een schikking met een overtreder kan oplopen tot tienduizend euro.
De Benelux-organisatie van de BSA krijgt maandelijks tussen de vijf en tien tips binnen over illegaal gebruik van bedrijfssoftware, zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité Benelux. Volgens Brand is de achterliggende gedachte van de nieuwe campagne niet dat het aantal meldingen direct omhoog gaat. Hij hoopt dat overtreders zich bewuster worden van de pakkans voor het gebruik van illegale software.
Brand: 'Dit moet een schrikeffect teweeg brengen voor bedrijven die de kantjes ervan aflopen. Ze moeten zich ervan bewust worden dat ze er niet zomaar mee wegkomen als ze illegale bedrijfssoftware gebruiken. In principe kan de melding van één individu de naam van het bedrijf schaden.'
Oneerlijke concurrentie
De voorzitter benadrukt dat de campagne vooral een einde moet maken aan oneerlijke concurrentie. Het gaat dan om bedrijven die door piraterij een andere kostenstructuur hebben dan concurrenten die de regels voor licentiebeheer wel naleven.
Het percentage van illegaal gebruikte bedrijfssoftware ligt in Nederland al jaren rond de 28 procent. Brand hoopt dat dit binnen enkele jaren afneemt tot het percentage in landen als Canada, Zweden en Noorwegen, waar het percentage rond de 20 procent ligt.
Anoniem melden
De BSA schrijft dat alle verstrekte informatie vertrouwelijk wordt behandeld. In een toelichting op de campagne schrijft de organisatie: 'De BSA waardeert elke beslissing van mensen om actief bedrijven aan te melden die illegale software gebruiken, zelfs als ze anoniem willen blijven. Het is echter wel noodzakelijk om persoonlijke gegevens te verstrekken om in aanmerking te komen voor de beloning. Bovendien is een melding van een informant van wie de contactgegevens bekend zijn, geloofwaardiger en betrouwbaarder en kan de BSA deze eenvoudiger opvolgen.'
De BSA controleert steeksproefgewijs of bedrijven beschikken over de juiste licenties. Ook worden meldingen over softwarepiraterij nagegaan. Daarnaast zet de organisatie periodiek acties op zoals de huidige campagne via radio, email en sociale netwerken.
De respons op die acties is vaak laag, maar volgens de organisatie gaat het erom dat bedrijven die de fout in gaan met licenties zich bewustworden van hun misbruik en de mogelijke gevolgen.
De BSA is opgezet door softwareleveranciers als Microsoft, Symantec en Adobe.
Lachen! De website van de BSA doet het niet eens fatsoenlijk 🙂 Als je wilt dat mensen je bezoeken, dan zorg je toch zeker dat je een goed performende website hebt en niet een die 30 seconden nodig heeft om in te laden?
@ICT-er:
“Ik ben niet voor klikken, maar illegaal software gebruiken is gewoon schending van het copyright en ordinaire diefstal.”
Gezien de laatste zin: dus tóch klikken?
Enfin… Klikken is NIET de methode. Dit is afschuiven van verantwoordelijkheden.
Laat ze gewoon controles uitvoeren: in de ±15 jaren dat ik in de ICT zit, heb ik nog NOOIT een controle meegemaakt en ook nog nooit van een collega gehoord.
Let wel, je krijgt 10% van het schikkingsbedrag! Als partijen er uit komen zonder dat een schikking of een gang naar de rechter nodig is, krijgt de aangever niets.
Slechts in een paar gevallen wordt daadwerkelijk tipgeld uitgekeerd: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/1430135/2379250/tipgeld-van-de-bsa.html
Ik heb in 2001 ook een bedrijf aangegeven waarvan 100procent zeker was dat ze illegale software hadden. Ik moet het geld nu nog krijgen.
Norman Antivirus is momenteel brieven aan het rondsturen met zo’n BSA achtige brief aan hun klanten.
@mm, “Gezien de laatste zin: dus tóch klikken?” Nee, het is de verantwoordelijkheid van de klanten, zoals Jan van Leeuwen al geschreven heeft.
En die controles heb ik wel meegemaakt. Sommige klanten maken opvallend veel gebruik van opvallend weinig licenties en als ze ook slordig met mensen om gaan, dan kunnen ze een bezoekje verwachten.