Dataopslag is een standaard uitgavenpost binnen elke ict-afdeling en leveranciers spelen daarop in met diverse technologieën en diensten. In 2011 zullen zij hun portfolio uitbreiden. Er worden daarom meer overnames verwacht waardoor de dataopslagmarkt verder consolideert. Daarnaast smelten storagetechnologieën samen en neemt de vraag naar en aanbod van storageclouds toe. Verder zijn er meer nieuwe vaardigheden nodig voor dataopslagspecialisten. Nu de economie langzamerhand aantrekt, is het aan te bevelen om weer te gaan investeren in nieuwe dataopslagtechnologieën en -diensten. Computable bracht daarom de trends in kaart voor 2011 en stelde een top-10 samen.
Aanbod van storagediensten neemt toe
Cloudgebaseerde storage is in opkomst en de meeste grote leveranciers hebben al een cloudaanbod die vaak via ict-dienstverleners en syteemintegratoren worden aangeboden. Typische diensten zijn back-up en dataprotectie. Zo levert i365, onderdeel van Seagate, een appliance dat in het datacentrum van een dienstverlener wordt geïnstalleerd. De data is beveiligd en geback-uped in een cloud van i365. Vanuit worden datarecovery-clouddiensten geleverd aan klanten.
Ook het het mkb vraagt om meer storagediensten. Het mkb heeft te maken met een krap ict-budget en een beperkt aantal werknemers voor hun ict-afdeling. Maar hun data groeit ook. Leveranciers en ict-dienstverleners spelen hier in 2011 op in om het mkb te bedienen met storage as a a service (StaaS), zoals back-updiensten. Andere diensten die voor het mkb steeds meer in trek zijn replicatie, remote management, archivering en thin provisioning voor betere beschikbaarheid van applicaties en databases.
Consolidatie duurt voort
In 2010 was er sprake van verdere consolidatie in de wereldwijde markt voor dataopslag. Grote leveranciers namen opkomende nichespelers over. EMC kocht Isilon, HP nam 3Par over en Dell kocht Compellent. Naar verwachting dendert de consolidatie in 2011 voort. Naar verluidt kunnen partijen zoals NetApp, Commvault, EMC en Xiotech worden overgenomen. Xiotech (leverancier van blokgebaseerde dataopslag) en CommVault (leverancier van data protectie software) kunnen door diverse partijen worden overgenomen. NetApp is wat duurder en voor EMC (dat een meerderheidsaandeel heeft in VMware en eigenaar is van RSA) moet een nog hogere prijs worden betaald. Potentiële kopers zijn de grote leveranciers zoals HP, EMC, IBM en Dell. Er zijn ook leveranciers die veel geld over hebben voor de overname van opslagspelers omdat zij nog niet over een groot storageportfolio beschikken. Dit zijn onder andere Cisco en Oracle. Cisco zou graag meer storage willen toevoegen aan zijn Cisco USC-oplossingen en Oracle op zijn beurt aan zijn Sun-servers.
Convergentie
Voor 2011 zullen de grote ict-leveranciers zoals IBM, HDS, Dell, Oracle, HP, Cisco gecombineerde oplossingen voor datacenters in de markt zetten. Het gaat hierbij en gecombineerde oplossingen die bestaan uit storage, servers, netwerken en software-applicaties. Deze worden aangeboden als een geconvergeerde infrastructuur. Denk hierbij aan Cisco UCS of aan HP's 'Converged Infrastructure'. Ict-beslissers moeten echter wel letten op de valkuilen. Voor bedrijven die graag met een beperkt aantal leveranciers werken is dit goed nieuws, maar bedrijven die diverse merken in hun datacenter gebruiken, moeten oppassen voor 'vendor lock-in' als ze gedwongen worden met minder of zelfs met één leverancier samen te gaan werken.
E-mailarchivering wordt vaste kostenpost
E-mailarchivering wordt steeds meer belangrijk, omdat het altijd en overal beschikbaar moet zijn. Door de komst van cloud computing en toepassingen zoals ‘stubbing' dat berichtopslag aanzienlijk reduceert (aangezien de berichttekst en de bijlagen in het archief worden opgeslagen, in plaats van in de e-mailapplicatie). E-mail moet altijd bereikbaar zijn, ook als het datacenter uitvalt. Archivering van e-mail is dus een must.
Meer security
Data moet altijd beveiligd worden, maar door de komst van cloud computing en diefstal van gevoelige informatie, zoals lekken naar Wikileaks, is er meer behoefte om sterke encryptie op data toe te passen. Het best is om aan de grenzen van de cloud voldoende encryptie toe te passen eventueel aangevuld met data leak prevention(dlp). Daarnaast zou ook meer encryptie kunnen worden toegepast in de on-premises apparatuur zoals netwerken, hard drives en arrays.
Personeel en organisatie (P&O)
In 2011 is er behoefte aan goede dataopslagspecialisten. Leveranciers, dienstverleners en bedrijven zullen moeten vechten om de beste en ervaren officieel gecertificeerde storagespecialisten. Dataopslagspecialisten die in trek zijn hebben meestal een gecombineerde kennis van nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld security, back-up, virtualisatie, cloud computing, deduplicatie, etc.
Meer virtualisatie in storageomgevingen
De sterke groei van virtualisatietoepassingen in datacenters, van met name VMware maar ook steeds meer van Microsoft Hyper-V, vraagt om een goede back-upoplossingen van alle data en de virtuele machines (vm's). Veel klanten en ict-dienstverlener hebben al onder knie hoe dat moet worden uitgevoerd voor VMware-omgevingen. VMware is tenslotte de marktleider op het gebied van servervirtualisatie. Maar nu is het langzaamaan ook verstandig om te kijken hoe een goede back-upomgeving moet worden gebouwd voor Microsoft Hyper-V omgevingen. Dat komt omdat Microsoft en zijn ict-dienstverleners meer actief Hyper -V verkopen en installeren bij hun klanten.
Meer opslagcapaciteit voor bijna dezelfde prijs
In 2011 nemen de uitgaven en behoeften aan dataopslag toe, na jaren van recessie. Naar verwachting neemt de dataopslagcapaciteit toe in 2011, maar de prijs per gigabyte zal in 2011 verder dalen. Dat is goed nieuws voor ict-beslissers. Zij kunnen ook de omvang van dataopslag in de hand houden door het toe passen van deduplicatie en thin provisiong. Ict-beslissers hebben interesse in deze technologieën, omdat ze daardoor minder hardware hoeven te kopen.
Langzame adoptie van ssd- en Flash-storage
Het aanbod van ssd's en Flash-geheugen neemt toe terwijl de prijzen ervan dalen. Langzaam omhelzen gebruikers deze nieuwe dataopslagtechnologien. Ssd's worden vooral in schijven voor primaire dataopslag of aan de voorkant van arrays als cache toegepast. Ook worden ssd's vaker in notebooks toegepast waardoor harde schijven worden vervangen. Flash-storage wordt binnen de servers geïnstalleerd zodat de prestaties van applicaties en lokale dataopslag beter beschikbaar worden. Maar de technologie van harde schijven staat ook niet stil en deze is nog steeds goedkoper dan ssd's. Verwacht daarom een langzame adoptie van ssd's.
EMC/Dell-alliantie komt meer onder druk
Dell is jarenlang de grootste reseller van EMC geweest. Op een gegeven moment verkocht Dell jaarlijkse 25 procent van alle EMC Clariion-storage-arrays. Maar er zijn scheurtjes te bespeuren in deze partnership. Dat begon toen Dell interesse toonde in 3Par, een concurrent van EMC. HP wist echter 3Par binnen te halen. Vervolgens liet Dell zijn ogen vallen op Compellent en nam deze storageleverancier over. Deze stap wordt gezien als het bewijs dat Dell geen behoefte meer heeft om EMC's Clariion-oplossingen in de middenmarkt te verkopen. Klap op de vuurpijl was de interesse van Dell in Isilon Systems: EMC kaapte deze leverancier van schaalbare network attached storagesystemen voor de neus van Dell weg. Zowel EMC als Dell geven toe dat hun warme relatie 'veranderd' is.
Wordt het in 2011 ook niet eens tijd dat er een fatsoenlijke prijs/kwaliteit verhouding voor storage oplossingen komt. De gemiddelde storage oplossing heeft nu nog giga veel gebakken lucht.
En dus ook niet naar de gemiddelde storage oplossing kijken. Kijk even in het gartner qwadrant en je krijgt waar voor je geld.
En dan kom je natuurlijk bij Netapp uit…. De storage is nu echter nog veel te veel marketing en consultancy, terwijl het eigenlijk hele simpele producten zijn.