Het ministerie van Defensie gaat waarschijnlijk weinig gebruikmaken van de raamovereenkomsten die in december 2010 werden gesloten met een aantal ict-dienstverleners voor het beheren, ontwikkelen en testen van ict-systemen. 'De ingrijpende bezuinigingen waar Defensie voor staat, zullen van invloed zijn op de mate waarin Defensie van de mantelovereenkomsten zal gebruikmaken', schrijft minister Hillen de Tweede Kamer naar aanleiding van een Computable-artikel.
Defensie besliste in december 2010 welke ict-dienstverleners de komende twee tot vier jaar ict'ers mogen leveren aan de organisatie. Het betreft raamovereenkomsten voor technisch en functioneel beheer, advies, projectmanagement, applicatiebeheer en -ontwikkeling en testen. De gekozen dienstverleners leveren personeel op detacheringsbasis. Logica is bij alle onderdelen betrokken.
De vaste kamercommissie voor Defensie had minister Hillen om een nadere toelichting op de raamcontracten gevraagd. 'Deze overeenkomsten kunnen betrekking hebben op alle ict-diensten bij Defensie, waaronder de exploitatievoorbereidingen van het erp-systeem door Ivent, de beheerorganisatie van Defensie', schrijft Hillen (pdf).
Speer
De bewindsman verwijst naar het omstreden SAP-systeem Speer. Dat project is inmiddels begroot op 268,1 miljoen en kent vele vertragingen en budgetverhogingen. Volgens de planning moet het systeem in de zomer van 2014 worden opgeleverd. Speer ligt politiek gevoelig en geldt als een budgettaire ict-tijdbom. De Pvda opperde onlangs om het project op te heffen.
'Defensie maakt gebruik van deze mantelovereenkomsten indien daardoor de prestaties verbeteren of de kosten dalen. Het Computable-artikel noemt voor een aantal diensten een omvang in uren. Het gaat daarbij om bovengrenzen', aldus de minister.
Waarschuwing
Al in het gunningsdocument waarschuwde Defensie voor het nieuwe beleid dat het aantal externen wordt verminderd. Het ministerie wijst de deelnemende dienstverleners in de aanbestedingsdocumenten overigens op de vrijblijvendheid van de raamovereenkomsten. 'Het ministerie van Defensie en haar onderdelen zijn op zoek naar kostenbesparende maatregelen. Een van de afgekondigde maatregelen is het reduceren van extern personeel.'
'Aan genoemde omvang kan dan ook op geen enkele wijze rechten ontleend worden noch kunnen er aan het ministerie van Defensie afnameplichten worden opgelegd. De omvang is gebaseerd op historische gegevens en slechts bedoeld ter indicatie', aldus de documentatie.
Winnaars
Voor de inhuur van technisch en functioneel beheer maakt Ivent de komende tijd gebruik van personeel van Logica, Centric, Ordina en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts. Het gaat om ongeveer 185.000 manuren per jaar. Er hadden veertien dienstverleners op deze opdracht ingeschreven.
Voor de adviesdiensten schakelt het ministerie Logica, Ordina, Capgemini en Atos Origin in. Zeven andere partijen visten achter het net. Ook deze opdracht betreft jaarlijks ongeveer 185.000 uur.
Voor het projectmanagement worden gedetacheerden van Logica, Cimsolutions, Atos Origin en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts ingezet. Per jaar gaat het om zo'n honderdduizend manuren. In totaal schreven achttien dienstverleners zich in op deze opdracht.
Het onderdeel applicatiebeheer en -ontwikkeling is goed voor ongeveer 176.000 uren per jaar. Ivent schakelt de komende tijd gedetacheerden in van Logica, Capgemini, Centric en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts. Er waren veertien inschrijvingen.
Voor het inhuren van ict'ers om te testen, gebruikt Defensie personeel van Logica, Cimsolutions en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts. Er hadden zich zeventien gegadigden voor deze opdracht gemeld. Het ministerie voorziet jaarlijks ongeveer 27.500 uur aan testers in te huren.
Met zo’n budget Onbetrouwbare Minister (kijk maar hoe hij met z’n eigen personeel omgaat.)Moet je niet bij Defensie zijn als ICTér.Het enige voordeel van z’n nevenfunctie in de tabakslobbie is dat sigaretten geokkoper zijn.Tjaa.. Of doodgeschoten worden of kanker.Fijne werkgever, lekker vooruitzicht
Nu ben ik toch wel benieuwd wat er nu in samenwerking met de professionele externe partijen al opgeleverd is voor deze 268,1 Miljoen.
Bij een 7 daagse werkweek worden er per dag dus ca 125 mensen ingehuurd! Dat schuurt behoorlijk met het aantal dat gedwongen Defensie moet verlaten.
Toch bizar waarom heeft defensie het nodig ?
Ik bedoel het is geen wapen systeem.
En oorlogen worden al zolang gevoerd in de wereld.
En veel van oorloggen ronselen ook niet via SAP.
Waar is de tijd dat er nog echte managers waren, mensen die zonder EXCEL prints vanuit SAP werken, mensen die weten wie hun personeel is, en wat ze kunnen.
De moderne manager en majoor zouden zich niet achter dergelijke systemen moeten vershuilen..
Reden SAP en dan zeg ik het maar eens eerlijk is voor veel bedrijven een molensteen om hun nek, noem mij maar eens een paar SAP successesn die binnen het budget bleven. SAP staat garant voor het niet optijd kunnen handelen op management nivo daar de systemen nog ‘niet klaar zijn’, of dat het ín de volgende module komt..
Of dat het er wel inzit maar net niet hoe u het als bedrijf wil gebruiken, en dan worden er veelal miljoenen tegenaan gegooid om het toch maar werkende te krijgen… trap niet in deze ICT valkuil. Want enkel de mislukkingen zijn SAPPIGE verhalen. En die doen veel meer de ronde dan jullie denken.
Een Database designer, is geen manager, en dat zal altijd vloeken blijven in de kerk.
Zo heb ik het maar eens gezegd, namens alle belasting betalers.
Euhm….Speer is een logistieke implementatie. Het gaat om het afstemmen van behoefte en leveranties tussen Zeeschepen en de thuishavens.
Dus die manager zal hier niet erg veel aan hebben…
@Peter 14-01-2011 14:26,
FYI : de tijd dat de marine de zee op ging met wat tonnetjes haring, scheepsbeschuit en een kruik jenever ligt al een tijdje achter ons.
Tegenwoordig heb je een logistiek systeem nodig voor dergelijke operaties. Hoe denk je dergelijke operaties te kunnen runnen vandaag de dag ? Met wat spreadsheets misschien ?
Er zijn genoeg SAP successen te noemen die op tijd en binnen budget zijn opgeleverd. Helaas zijn die verhalen vaak niet zo interessant voor de media. Technisch gezien is er niets mis met SAP en ondanks de vele voorspellingen is het bedrijf nog steeds nummer 1 in de ERP sector en kan geen enkel ander bedrijf tippen aan de innovatiekracht van SAP.
Dat de kosten van grote ICT projecten binnen de overheid vaak de pan uit rijzen heeft hele andere oorzaken.
Verder draaien binnen de rijksoverheid al jarenlang vele SAP systemen die bijdragen tot een uitstekende publieke dienstverlening.
Als freelancer kan ik alleen het volgende zeggen (ondanks mijn goed belegde botherham)
Ruim 4 jaar zijn we bezig, begonnen in Rijswijk en weer door naar Den Haag. De genoemde bedragen in dit artikel zijn aan de lage kant. Honderden externen hebben op het SPEER project gewerkt. Het lukt Defensie niet om 1 systeem te krijgen. Vergadercultuur, haantjesgedrag enz enz.
Er zal nog heel veel geld ingepompt moeten worden om er wat moois van te maken.
Bij commerciele bedrijven zijn dit soort projecten al lastig, kun je nagaan hoe het bij de logge overheid gaat.
Daar gaan onze zuur verdiende belastingcentjes
Ik haak aan op het comentaar van “sap specialist” het lukt IVENT niet vanwege interne verdeeldheid: als de KLU iets heeft uitgedacht moet je niet denken dat ZEE het ook zo gaat doen, sterker nog men blijft weg uit onderlinge overleggen, maar ze moeten wel in 1 systeem.
Daarnaast wordt IVENT al jaren geplaagd door uitholling en reorganisaties waardoor de medewerkers nog minder zelf durven te doen, ook hier speelt de rangorde de organisatie parten, heel jammer, maar de poltiek heeft totaal geen visie wanneer men zegt de stekker uit SPEER te willen trekken; de kosten van de oude niet gekoppelde systemen zijn vele malen hoger.
Juist moet men een geintergreerd systeem hebben om budgetten te kunnen bewaken.