De belangrijke ontwikkelingen op het gebied van open source software: ze zijn terug te vinden in deze bijdrage, die onderdeel uitmaakt van de Consultancy Guide 2011.
Wat is het?
Van open source software mag iedereen de oorspronkelijke broncode inzien en wijzigen. Wanneer een programmeur de broncode aanpast, mag hij echter wel geld vragen voor de resulterende software. Maar als iemand daarom vraagt, moet hij in dat geval de broncode opnieuw vrijgeven. Er bestaan overigens zelfs opensourcelicenties waarbij dat laatste niet hoeft. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.
Trends
Open source is van de politieke agenda
'Eén van de speerpunten op ICT-gebied van het vorige kabinet was natuurlijk het programma ‘Nederland Open in Verbinding' (NOiV)', zegt voorzitter Marc Vloemans van Open Source Software Leveranciers Organisatie (OSSLO). 'Hierin werden open standaarden verplicht gesteld, waardoor éénmalige dataopslag en meervoudig gebruik mogelijk wordt. Desondanks blijft vrije uitwisseling van documenten in verschillende bestandsformaten in de praktijk omstreden. Ook het beleid om middels open source leveranciersafhankelijkheid te vermijden is beperkt succesvol. De aanbestedingspraktijk staat toepassing nog te vaak in de weg, zoals blijkt uit recent promotieonderzoek.' Vloemans doelt met deze opmerking op lopend promotie-onderzoek door Mathieu Paapst van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit een tussentijdse rapportage bleek dat aanbestedingsdocumenten van de overheid weinig aandacht besteden aan zowel open standaarden als open source software. Vloemans vindt het 'curieus gezien de draconische bezuinigingsmaatregelen ' dat juist het actieplan NOiV van de politieke agenda is verdwenen: 'Hopelijk brengt het verslag van de Algemene Rekenkamer begin 2011 daar verandering in. In opdracht van de Tweede Kamer (motie Gerkens) berekenen zij de potentiële bezuinigingen bij overstap naar open software met dito standaarden.'
Hybride software wint terrein
'In de professionele open source software wereld is een interessante tendens te zien', zegt coding software Architect Erik van Ingen. 'Een lancering van een nieuw software product is in ongeveer 60-70% van de gevallen in een hybride constructie van closed en open source. De open source variant van het product heeft een echte open source licentie en is uiteraard vrij downloadbaar en te gebruiken. De gesloten variant heeft ongeveer tien tot dertig procent meer functionaliteit. Deze functionaliteit heeft vaak betrekking op grootschalig en professioneel gebuik van het product. Een andere hybride constructie is de gratis release versus betaalde patches constructie. De stabiele release is daarbij open source. Patches, beveiligings-updates en beta-releases zijn closed source.'
De opensource database krijgt meer belangstelling
'Het jaar 2011 zal de doorbraak laten zien van de open source databases in de 'reguliere' bedrijven', voorspelt directeur Jos Struik van Dataccent. 'Tot nu toe kwamen deze databases vooral via de achterdeur binnen (gekoppeld aan de website of een webapplicatie).' Opensource-aanhangers zijn niet blij met de overname van MySQL door Oracle, maar volgens Struik is dit voor meer traditionele bedrijven juist een 'keurmerk, omdat zij al Oracle gebruiken en nu eerder MySQL ernaast durven nemen.' Andere opensource-alternatieven zijn MariaDB, een afsplitsing van het vroegere MySQL, die door velen binnen de opensourcegemeenschap als de echte voortzetting van MySQL wordt gezien. 'Een nieuwe, qua populariteit tenminste, snel groeiende database is PostgreSQL', aldus Struik. 'PostgreSQL is ook beschikbaar als betaalde versie onder de naam Enterprise DB. In tegenstelling tot MySQL is PostgreSQL een object-georiënteerde database. Dat maakt de database extra interessant voor organisaties die object-georiënteerde applicaties ontwikkelen met bijvoorbeeld Java. PostgreSQL lijkt technisch op Oracle, wat de overstap naar of de combinatie met Oracle voor veel organisaties aantrekkelijk maakt. Tenslotte heeft PostgreSQL met de PostGIS module een sterke troef in handen voor organisaties voor wie GEO informatie van groot belang is. Ook hier gaat PostgreSQL vooral de strijd met Oracle (Spatial) aan.'
Wie geeft hierover advies?
Accenture
Altran
Atos Origin
Avaya
BT
Capgemini
Centric
Ciber
Corso
Ctac
Deloitte
Fujitsu
Getronics (KPN)
HP
Humiq
IBM
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPMG
Logica
Ordina
Telindus
Total Specific Solutions
T-Systems
Unisys
VX Company
Selectie adviesbedrijven
Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.
De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.
Consultancy Guide 2011
De Consultancy Guide 2011 is verschenen op 17 december 2010. De gids geeft een overzicht van de belangrijkste deelgebieden in de ict waarover consultancy-bedrijven adviseren. Daarnaast presenteert de gids alle resultaten van het onderzoek dat Motivaction uitvoerde.