De belangrijke ontwikkelingen op het gebied van cloud computing: ze zijn terug te vinden in deze bijdrage, die onderdeel uitmaakt van de Consultancy Guide 2011.
Wat is het?
Cloud computing is momenteel een van de meest gebruikte begrippen in de ict-sector. Hoewel puristen nog steggelen over de betekenis en critici stellen dat het begrip 'overhyped' is, maakt het via internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software of gegevens een onomkeerbare opmars. Cloud computing is daarmee het verzamelbegrip geworden voor de afname van software, rekenkracht, of opslagruimte via een netwerk, meestal internet. Analist Gartner hanteert de codewoorden, gebaseerd op diensten, schaalbaar en elastisch, gedeeld, betalen per gebruikerseenheid, gebruik van internettechnologie. De ict-markt verdeelt cloud computing op haar beurt vaak onder in SaaS (software as a service, PaaS (platform as a service) en IaaS (infrastructure as a service).
Trends
Van applicatie naar volledige kantoor-suite
Bij de afname van software als webdienst (SaaS) ging het aanvankelijk vooral om applicaties. Maar bedrijven nemen steeds vaker volledige pakketten af via een webdienst-model. Voorbeelden zijn erp- en crm-pakketten of volledige kantoor-suites.
Kroes gaat cloud computing reguleren
Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil strengere regels voor bescherming van gegevens bij de inzet van cloud computing. Ze pleit namens de Europese Commissie voor strengere regels voor grensoverschrijdende dataopslag door bedrijven. De regels zijn specifiek gericht op de privacy van individuen en het recht op bescherming van persoonlijke data. Het gaat dan bijvoorbeeld over gegevens die buiten de landsgrenzen worden opgeslagen.
Nieuwe inzichten over kosten
Voor kleine en middelgrote bedrijven is het vaak financieel interessant om hun applicaties onder te brengen binnen de cloud, maar voor grote ondernemingen niet. Voor hen is het gemiddeld dubbel zo duur om applicaties in de cloud te laten draaien dan binnen hun eigen datacenter. Dat blijkt uit een rapport van organisatieadviesbureau McKinsey, met de titel 'Clearing the Air on Cloud Computing'. De bewering van veel cloudleveranciers dat de cloud veel werk uit handen neemt van bedrijven moet volgens McKinsey met een korreltje zout worden genomen. 'Het onderhouden van bedrijfssoftware blijft arbeidsintensief, ook binnen de cloud', aldus MCKinsey.
'Systeembeheerder sterft langzaam uit'
Volgens Mike Chung van KPMG is de systeembeheerder een uitstervend ras, 'zeg maar een kantklosser of mandenvlechter van de 21e eeuw', aldus Chung. Hij stelt dat behalve voor het onderhouden van koppelvlakken met de interne ict het werk zal worden uitgefaseerd. 'Aan de kant van de afnemer zal zijn werk worden vervangen door contractbeheerders en juristen.' Chung nuanceert: 'Cloud computing heeft vooralsnog een zeer bescheiden aandeel in de ict-markt, het gaat om minder dan vijf procent. Voorlopig zal er nog veel lokaal geïnstalleerde ict zijn waardoor ict-personeel nodig blijft.'
Nieuwe werken versnelt adoptie
De adoptie van cloud computing wordt versneld door trends als het nieuwe werken. Mensen willen altijd en overal toegang tot bedrijfssoftware en gegevens. Daarvoor biedt cloud computing een uitkomst.
Perceptie verandert
De bedenkingen die potentiële afnemers bij cloud computing hebben, zoals vragen over uptime, verbindingafhankelijkheid en beveiliging zullen op den duur minder worden. Net als bij online shopping en betalen via internet, dat de laatste jaren veel meer is geaccepteerd terwijl de onderliggende technologie niet is veranderd.
Hybride omgevingen ontstaan
Door de opkomst van cloud computing ontstaan hybride omgevingen. Bedrijven zullen sommige bedrijfssoftware en opslag van die gegevens binnenshuis houden. Andere software of opslag wordt afgenomen buiten de bedrijfsmuren. Dat maakt de ict-omgeving complex en biedt nieuwe uitdagingen op het gebied van beheer.
Wie geeft hierover advies?
Accenture
Atos Origin
Avaya
BT
Capgemini
Centric
Ciber
Corso
CSC
Ctac
Deloitte
Fujitsu
Getronics (KPN)
HP
Humiq
i3 groep
IBM
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPMG
Logica
Microsoft
Nobel
Ordina
Pecoma Informatica
Qurius
Siemens
Simac Techniek
Telindus
Total Specific Solutions
Unisys
VCD IT Groep
VX Company
Selectie adviesbedrijven
Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.
De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.
Consultancy Guide 2011
De Consultancy Guide 2011 is verschenen op 17 december 2010. De gids geeft een overzicht van de belangrijkste deelgebieden in de ict waarover consultancy-bedrijven adviseren. Daarnaast presenteert de gids alle resultaten van het onderzoek dat Motivaction uitvoerde.
Als directeur van een softwarebedrijf ben ik uiteraard erg geïnteresseerd in dit onderwerp: immers: to saas/Paas, Laas, or not to saas, etcetera. Wat mij opvalt in de hele discussie(ook in het algemeen)is het totale gebrek aan nuance en de eendimensionale benadering: voor- en tegenstanders, het breekt wel- en het breekt niet door.
Er zijn immers heel veel aspecten die van invloed zijn op het succes van cloudcomputing. Laat ik er een aantal noemen: onderscheid in sectoren: bedrijven die diensten bieden aan consumenten of B2b bedrijven. Veel sectoren zoals banken, verzekeraars en andere sectoren met gevoelige data zullen deze data niet of onder zeer grote restricties in de cloud zetten (al eens testdata zonder zware geheimhoudingsovereenkomst ontvangen?). Sterker nog, veel van dit soort bedrijven heeft al een eigen cloud ontwikkeld door de opzet van eigen datacenters, al dan niet geoutsourced. Wellicht dat onderzoeksbureaus ook deze ontwikkeling gemakshalve meeneemt in de groeicijfers. Een groot deel van de consumenten heeft geen moeite met persoonsgevoelige data in de cloud (zie Hyves, Facebook etc.), deze sector zal zich in mijn ogen derhalve sneller ontwikkelen. Dan het feit of de dienst van een bedrijf qua bedrijfsmodel zich leent voor een cloud of saas constructie. Dit bepaalt in hoge mate het vertrouwen van potentiële investeerders en financiers. Immer hoe dan ook: alles draait om een positieve cashflow. Belangrijk om als bedrijf en ict’er ontwikkelingen nuchter te volgen en je voordeel mee te doen. Er is weinig empirisch onderbouwde informatie op internet,daar ben ik wel volledig mee eens.Meestal duurt het daadwerkelijk doorzetten van een trend (zie de eerste internbubble) wat langer dan de voorspellingen, maar komen ze in ieder geval deels uit.