Belangrijke trend in 2010 was de maatschappelijke acceptatie van het buiten de deur plaatsen van bedrijfsapplicaties met bijbehorende ict-rompslomp. Onderwerpen als continuïteit en beschikbaarheid, hard- en software sizing en beveiliging; allerlei onderwerpen die met cloud computing niet meer de zorg zijn van het bedrijf zelf.
Binnen de wereld van documentmanagement komt hier nog bij dat in juni ’10 een belangrijke wet is aangenomen, waardoor het nu is toegestaan (wettelijke)documenten ook digitaal te mogen aanbieden aan eindklanten. Deze documenten hebben dezelfde juridische status als de papieren tegenhanger.
Dit geeft bedrijven de ultieme kans om enorme kostenbesparingen te realiseren die wel kunnen oplopen tot 65 procent ten opzichte van de kosten bij traditionele afhandeling op papier (print- en drukwerk, distributie). Een papieren poststuk kost namelijk al gauw tussen de 1 en 3 euro, waar een digitaal document slechts enkele centen kost.
Wie heeft ze thuis niet? Ordnermappen vol met correspondentie van allerlei bedrijven waarmee je zaken doet. Denk bijvoorbeeld aan personeelsdocumenten, facturen, polisdocumenten, loonstroken en contracten.
Bedrijven nemen deze archieffunctie feitelijk over van de consument en zien in het digitaal aanbieden van documenten nieuwe vormen van het generen van toegevoegde waarde. Voorbeelden hiervan zijn: notificeren per sms, email of melding in social media. Digitaal betalen, online bevestiging met digitale handtekening; allerlei mogelijkheden die in de papieren variant ondenkbaar zijn.
Voor nagenoeg alle segmenten biedt dit nieuwe kansen, of het nu om de verzekerings-, energie , telecom of hr-branche gaat, maakt geen verschil. Voor ontwikkelaar sen leveranciers van gespecialiseerde SaaS-archiefoplossingen, leidt dit tot ongekende mogelijkheden, temeer omdat SaaS de zorg voor feitelijk beheer en hosting uit handen neemt.
Gerenommeerde hosting partijen bieden in versneld tempo schaalbare cloud hosting oplossingen waarop applicatiebouwers online archief oplossing kunnen aanbieden tegen all-in exploitatietarieven.
Het voor een bedrijf uitrekenen of het toch voordeliger is zelf te investeren in een hardware infrastructuur is eigenlijk een zinloze exercitie. All-in pricing en pay-for-use maakt dat kosten flexibel meebewegen met de behoefte die het bedrijf op dat moment heeft.
Menig cfo zal dit als muziek in de oren klinken; een volledig flexibel kostenmodel, zonder voorinvesteren dat qua kosten één-op-één meebeweegt met de behoefte van het moment. Het is bijna te mooi om waar te zijn!
Dat klinkt inderdaad mooi: alle IT rompslomp en dus ook het archief de deur uit. Wat ik grappig vindt in dit artikel is dat de CFO hierin betrokken wordt… maar wat je als bedrijf (en zeker als CFO) echter niet de deur uit kunt doen is het afdekken van je wettelijke verplichtingen .. daar zul je als onderneming altijd op worden aangesproken als het mis gaat. De vraag is dus feitelijk: kunnen cloud leveranciers werkelijk garanderen dat zij belangrijke fiscaal, wettelijke of juridisch relevante informatie onveranderd voor b.v. 7 jaar kunnen opslaan en reproduceren? Dergelijke garanties worden vaak niet eens geboden (net zoals leveranciers van online backup producten een slag om de arm houden dat deze data wellicht verloren kan gaan). Hoe dan ook, IT technisch klikt het goed, maar de wetgever zal geen genoegen nemen met het niet kunnen aanleveren van wettelijk vereiste informatie omdat de Cloud leverancier deze wellicht niet meer heeft of kan vinden na een x aantal jaar… en zal het bedrijf daarvoor aansprakelijk houden en niet de dienstverlener/Cloud leverancier. Kortom: de geschetste ontzorging is relatief en ontslaat u niet van wettelijke verplichtingen!
Nico Kuijper, ECMm ERMs BPMs
Ben blij dat Nico het in dit kader over de wettelijke regels heeft. Of zoals Anton Geesink gezegd zou hebben “conform de statuten en reglementen”. Kan de informatie over 1 jaar of over 23 jaren nog steeds betrouwbaar en authentiek gereproduceerd worden. Vanuit de overheid is dat wel essentieeel. De betrouwbare en integere overheid nietwaar? Die heeft de zorgplicht over al haar informatie. Waaronder ook de verplichte vernietiging/ verwijdering hoort.
Dat soort aspecten vraagt om een mening/ oordeel vanuit het informatie- en archiefmanagement. Ben benieuwd wat de Goeroes op dat vlak in den lande er van vinden.
Als ik denk aan ‘het uit de muur trekken’ dan ging dat vroeger ook wel eens mis met de frikandellen uit de Automatiek. Gulden er in; vakje leeg. Oeps even vergeten bij te vullen.
Ik moet er niet aan denken dat het ook zo werkt met de cloud.
Kortom:
Wat zijn de risico’s en wat zijn de garanties van de cloud? Laten we ons nog even achter het oor krabben. Nog even wolkenkrabben dus.
Martin Jansen
Dit is reklame, de schrijver verkoopt de genoemde oplossing. Zou beter zo gekenmerkt worden.