Telecombedrijf KPN mag niet worden uitgesloten in de overheidsaanbesteding vaste telefonie. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de aanbieder in het gelijk gesteld in het kort geding dat KPN in december 2010 tegen de Staat aanspande. KPN had de aanbesteding in eerste instantie gewonnen, maar werd later alsnog gepasseerd toen concurrent Tele2 met belastende informatie kwam.
De rechter heeft beslist dat KPN ten onrechte is uitgesloten van de aanbesteding. Hij vindt dat de aanbestedingsdocumenten niet meldden dat KPN zich aan de van kracht zijnde regelgeving moest houden om voor de opdracht in aanmerking te komen. 'In feite hanteert de Staat een nieuwe, niet vooraf kenbare, uitsluitingsgrond, waartegen het aanbestedingsrecht zich verzet', aldus de uitspraak.
De rechter heeft bovendien bepaald dat de Staat zijn voorgenomen gunning aan Tele2 moet intrekken. Dat betekent overigens niet dat de opdracht automatisch bij KPN moet worden neergelegd, meldt hij.
Kort na bekendmaking van de voorlopige gunning aan KPN (september 2010) overhandigde Tele2 documenten waaruit blijkt dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten. Op deze manier kon KPN Retail de gunstige tarieven verwerken in de offerte voor OT2010, terwijl de andere partijen dat niet konden.
Herziening
Telecomwaakhond Opta laakte de handelswijze van KPN en programmabureau OT2010 herzag de gunning. Half november werd de opdracht toegekend aan Tele2. Dat was voor KPN aanleiding om naar de rechter te stappen.
Het cluster Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar, voor een termijn van zes jaar.
Het programmabureau OT2010 bestudeert de uitspraak van de voorzieningenrechter en kan pas later deze week een inhoudelijke reactie geven, meldt de voorlichter. De reactie van Tele2 laat ook op zich wachten.
Het heeft mij verbaasd dat OT2010 na de klacht van Tele2 en de uitspraak van de OPTA heeft besloten de gunning te wijzigen ten gunste van Tele2. Ik zou het logischer vinden om de gunning in tact te laten. De schade geleden door de concurrenten van KPN kan via een civielrechtelijke procedure schade worden hersteld, dan wel via een door OPTA aan KPN op te leggen boete. Nu is het aanbestedingsproces van OT2010 volledig verstuurd, terwijl OT2010 hier totaal geen schuld aan heeft.
ik vind het wel vreemd dat wanneer een partij iets onrechtsmatigs doet dat dat geen reden is om die partij uit te sluiten. Misschien niet helemaal goed uitgeschreven in de tender of wellicht krijgen we nu steeds een extra juridisch hoofdstuk in tenders.
Zo zie je maar weer: misdaad loont.
Vals spelen zou normaal gesproken automatisch tot diskwalificatie leiden, maar KPN weet het spel hard te spelen, ook al zijn ze zelf schuldig. Alsof ze een kind op straat aanrijden, maar vervolgens zeggen dat er niet in de straatregels staat dat je expliciet moet remmen als een spelend kind de straat oprent. KPN, neem je verantwoordelijkheid eens!