Ict-studenten hebben voordat ze zijn afgestudeerd vaak al een baan. Nog voordat ze het diploma ontvangen, heeft een werkgever al een functie aangeboden. 'Afgestudeerden komen moeiteloos aan werk, zegt Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs.
Schagen vertelt dat bedrijven vaak al een jaar voor het afstuderen met een ict-student in aanraking komen. Bedrijven bieden een afstudeertraject aan en studenten krijgen zo een duidelijk beeld van de functie en het bedrijf. 'Studenten blijven na de afstudeerstage vaak bij dat bedrijf werken.'
Bedrijven zijn volgens Schagen vooral op zoek naar ict'ers die naast technische kennis 'een ruime blik hebben'. Schagen: 'Ze moeten de ict-oplossingen ook kunnen inpassen in de omgeving. Daarbij moeten ze ook kennis hebben van het bedrijf en het vakgebied. Bijvoorbeeld bij de toepassing van ict in de zorg. Hij verwacht dat de vraag naar ict'ers vooral stijgt in die beroepsgroep. Het gaat dan bijvoorbeeld om business consultants.
30.000 vacatures
Volgens HBO-i zal de komende vier tot vijf jaar het tekort aan ict'ers kunnen oplopen tot 30.000 niet ingevulde functies op een totaal van 250.000 ict-medewerkers.
Schagen verwacht dat de vraag naar programmeurs en netwerkbeheerders de komende jaren constant blijft.
Inderdaad heel veel zure reacties van uitgerangeerde IT’ers!
Ikzelf herken me in het profiel: ik had al een leaseauto en mijn contract al getekend nog voordat ik afgestudeerd was. (ik was geloof ik pas een maand bezig met mijn stage)
Ik denk dat mensen zich teveel focussen op hun primaire arbeidsvoorwaarden. Als je dat al laat blijken in je eerste sollicitatieronde, uiteraard dat ze niet verder geïnteresseerd zijn. Mijn advies: Breng je enthousiasme en motivatie goed over zodat ze een goede eerste indruk van je hebben. Al het andere komt later, zeker nu! ik merk zelf dat de IT markt weer flink begint aan te trekken.
Leeftijd speelt ook geen rol. Mijn werkgever heeft afgelopen jaar nog genoeg medewerkers aangenomen van zowel boven de 50 als schoolverlaters.
Grt
Eigenlijk is dit nog steeds een kwalijk iets omdat deze studenten vaak worden weggekaapt door opportunisten die geen moer geven om de ontwikkeling van deze nieuwe talenten. En als je dan tijdens het begin van je loopbaan maar matig ontwikkeld dan zal zich dat later gaan wreken.
Als beginner is het aan te raden om hier dus extra op te letten en ook niet te snel de mooie (snelle) praatjes te geloven maar toekomstige collega hierover door te zagen.
En als 40+ die moeilijk aan de bak komt zul je jezelf ook moeten afvragen op welke gebieden jezelf moet bijspijkeren om wel interessant te zijn voor werkgevers.
Of anders gewoon omscholen naar een ander type werk waar je wel aan de bak komt.
[quote]
En als 40+ die moeilijk aan de bak komt zul je jezelf ook moeten afvragen op welke gebieden jezelf moet bijspijkeren om wel interessant te zijn voor werkgevers.
Of anders gewoon omscholen naar een ander type werk waar je wel aan de bak komt.[/quote]
gelukkig heb ik nu weer een baantje gevonden in de ict, geen vetpot, maar gelukkig weer aan het werk. zou het niet bevallen, solliciteer ik weer verder. gelukkig kan ik nu ook weer eens denken om verder te studeren bv. een hbo studie.
je zou wel kunnen omscholen, maar heb je dan sneller kans hebben op werk? mijn ervaring is van niet. dan begint ervaring weer mee te spelen, die je in je nieuwe vak nog niet hebt. ik heb zelf eens een omscholings traject gedaan voor magazijn beheer en administratie maar nooit werk gevonden hierin, meest voorkomende reactie: geen ervaring. uiteindelijk toch maar terug de ict in.
@mark, 12-01-2011 14:56
Als gepensioneerde ICT’er (ja, die zijn er sinds kort ook!) moet ik je helaas volledig gelijk geven. De ICT-sector is een bolwerk van onfris opportunisme. Bedrijven schermen het ene jaar met grote tekorten en schoppen een jaar later doodleuk driekwart van het personeel op straat. Van de managers van de meeste softwarehouses zou ik dan ook nog geen tweedehands fiets durven kopen.
Ook bij grote bedrijven is het in hun ICT-sector geen haar beter. Het slechtste bedrijf om voor te werken dat ik ooit meegemaakt heb was een grote chipmachine fabrikant uit Veldhoven. Een bedrijf waar mensen permanent tegen elkaar werden uitgespeeld. Ik ben altijd blij geweest dat ik er alleen gedetacheerd was en nooit voor vast (nou ja, wat heet vast) ben overgestapt.
Voor wie nu in de ICT werkt en nog geen 40 is heb ik slechts een goede raad: zorg dat je voor je 40ste uit de sector weg bent!
@vlacon
“Bijna al mijn klanten stellen HBO als minimaal opleidingsniveau voor hun IT’ers. En dat is natuurlijk zwaar overgekwalificeerd voor veel zaken, zoals netwerkbeheer, software scripten, helpdesk e.d. Het gevolg is dat veel banen op MBO-niveau worden ingevuld door mensen met HBO.”
Netwerkbeheer kan anders best pittig zijn, zeker op CCNP/CCIE niveau.
@Frans: Eens kijken of ik het begrepen heb;
Het is 1998 en je bent onderwjzer, verpleegkundige, boekhouder. In de IT kan je 30% meer verdienen en je krijgt een lease-auto. In principe zegt die IT je weinig maar je grijpt je kans.
Het is 2008 en de zwaarste crisis sinds 1930 barst los. Je wordt ontslagen omdat je te duur bent en tov een 25 jarige niets extra kan brengen.
Praat je over het opportunisme van 1998 of 2008?
king_kong, 12-01-2011 16:02 Zure reacties? Wat verwacht je ook anders als je jarenlang keihard voor je baas hebt gewerkt en bij het eerste zuchte economische tegenwind op straat wordt gezet?
En over uitgerangeerd gesproken: Ik heb MCSE, MCITP, CCA en VMware certificaten. Allemaal (op VMware na) in eigen tijd gevolgd. En ik volg nu op mijn 42e een tweede HBO opleiding. Op eigen kosten en in eigen tijd. Dus hoezo uitgerangeerd?
Feit is dat ik voor mijn 40e de meest prachtige beloftes van bedrijven in mijn mailbox kreeg. Maar eenmaal over de 40 blijft het oorverdovend stil. En zo te horen heb jij die leeftijd nog niet bereikt, dus kan je er ook niet vanuit eigen ervaring over meepraten. Maar ik raad je aan om tegen die tijd meer troeven in handen te hebben.
De ICT, nooit meer!
@rob, je voorbeeld met de onderwijzer is wellicht erg goed maar hoe verklaar je de huidige verschillen tussen de salarissen van een 35 jarige database beheerder met iets meer dan tien jaar ervaring en een net afgestudeerd communicatie medewerkster van 25 zonder werkervaring (voor de duidelijkheid de laatstgenoemde krijgt meer salaris (3500 tegen 3000) en een betere pensioenvoorziening)? Mijn voorbeeld doet niet vermoeden dat er een bubble zit bij ICT maar eerder bij andere functies in veel organisaties.
@rob, 16-01-2011 11:54
Een opportunistische sector trekt inderdaad ook naieve, opportunistische en louche mensen aan, waardoor de “cultuur” van de sector weer in stand wordt gehouden. De lease-auto in de IT is het equivalent van de kraaltjes en de spiegeltjes waarmee 50 jaar geleden missionarissen in Afrika hun kerk vol kregen.
@Jan van Waard.
– Volgens mij zijn de startsalarissen bij de meeste grote bedrijven en de overheid voor afgestudeerden allemaal ongeveer gelijk (2200-2300/maand AC, 2000/maand HBO). Dus een salaris van 3500/maand lijkt mij een uitzondering (vriendin van de baas?)
– Waarom zou een database beheerder van 35 meer moeten verdienen dan iemand van 30?
Ik ken een databasebeheerder van 28 die 8000/maand verdient (freelance).