Ict-studenten hebben voordat ze zijn afgestudeerd vaak al een baan. Nog voordat ze het diploma ontvangen, heeft een werkgever al een functie aangeboden. 'Afgestudeerden komen moeiteloos aan werk, zegt Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs.
Schagen vertelt dat bedrijven vaak al een jaar voor het afstuderen met een ict-student in aanraking komen. Bedrijven bieden een afstudeertraject aan en studenten krijgen zo een duidelijk beeld van de functie en het bedrijf. 'Studenten blijven na de afstudeerstage vaak bij dat bedrijf werken.'
Bedrijven zijn volgens Schagen vooral op zoek naar ict'ers die naast technische kennis 'een ruime blik hebben'. Schagen: 'Ze moeten de ict-oplossingen ook kunnen inpassen in de omgeving. Daarbij moeten ze ook kennis hebben van het bedrijf en het vakgebied. Bijvoorbeeld bij de toepassing van ict in de zorg. Hij verwacht dat de vraag naar ict'ers vooral stijgt in die beroepsgroep. Het gaat dan bijvoorbeeld om business consultants.
30.000 vacatures
Volgens HBO-i zal de komende vier tot vijf jaar het tekort aan ict'ers kunnen oplopen tot 30.000 niet ingevulde functies op een totaal van 250.000 ict-medewerkers.
Schagen verwacht dat de vraag naar programmeurs en netwerkbeheerders de komende jaren constant blijft.
Wat een gezeur om reisafstanden als je net begint!
Zodra je genoeg ervaring hebt en je de banen voor het oprapen liggen, dan kies je maar iets dichtbij.
Ondanks mijn ervaring zit ik dagelijks ook in de auto voor Lelystad-Den Haag vv.
@Paul
Het probleem in de ICT-sector is nog steeds dat iedereen boven de 40 als hoog-bejaard wordt beschouwd. Dat komt vooral door het opportunistische salarisbeleid waarbij mensen heel snel groeien in salaris tot ze rond hun 40-ste financieel uit de markt zijn geprijsd. Moeilijk op te lossen, het is de cultuur van de bedrijfstak.
Deze reactie is verwijderd om de volgende reden:
Wij bieden de mogelijkheid om (inhoudelijk) te reageren op artikelen, maar het is niet de bedoeling om reclame te maken voor het eigen bedrijf alswel het werven van personeel. Daar voor biedt Computable andere mogelijkheden, zoals adverteren.
Redactie Computable
1 juli 1982, mijn eerste werkdag. s’avonds naar school om mijn diploma te halen. Voor mijn eerste werkdag was ik 2 uur onderweg met het openbaar vervoer. En s’avonds terug nog een keer 2 uur. ICT opleidingen waren er toen nog niet, ik deed HTS-E maar solliciteerde op een ICT functie. Ik woonde toen in het westen maar ben een paar keer verhuisd bij werkverandering. Nu woon ik bij Nijmegen en werk in den Haag. Weer 2 uur heen en 2 uur terug. Gelukkig kan ik veel thuis werken. Verhuizen zit er niet in want als je beiden werkt zullen er toch keuzes gemaakt moeten worden.
Wat ik wil zeggen is dat ICT-ers al héél lang eerder werk hebben dan een diploma en dat het bijna niet te doen is daar te gaan wonen waar je werk is. Want op de een of andere manier verhuist je werk sneller weg dan je het kan volgen. Het zij zo.
Ik ben zelf als MBO-er (nu HBO-er) ooit overgestapt van Industriële automatisering naar kantoorautomatisering en heb master-studenten en andere stagiairs e.d. begeleidt.
Mijn devies om als starter een baan te vinden in de IT:
als de IT niet al je hobby is, zoek dan wat anders, want je zult je carrière lang bij moeten scholen en vaak in je eigen tijd.
Zorg inderdaad dat je goed bent in een van deze zaken:
programmeren (C#, PHP, SOAP-XML etc.), beheer van servers of dat je van een bekend clientplatform (MacOS, Windows 7, Linux Ubuntu/Fedora) alle ins-en-outs kent (inclusief PowerShell, BASH etc). Investeer ook in jezelf en maak het leuk, koop eens wat oude bedrijfshardware voor jezelf (een managed switch a la HP ProCurve, een turn-key firewall/router oplossing, een oude Dell/HP server) en speel daarmee. Met die kennis kom je veel ervarener en zelfverzekerder over bij een sollicitatiegesprek. Het lastige is natuurlijk altijd: uitgenodigd worden en hierin zijn de meeste P&O-afdelingen een aardig handicap. Probeer via-via bij een bedrijf binnen te komen (via vrienden/kennissen van familie e.d.). Zorg ook dat anderen weten dat je goed bent met computers, wie weet geeft dat een opening.
En wacht vooral niet tot je je MBO-papiertje op zak heb, maar kijk voor die tijd al om je heen. Maar laat je niet verleiden om je studie niet af te maken.
Frank S., 12-01-2011 12:03: Klopt, maar als je meer dan 3 jaar ervaring hebt ben je al snel te duur. Het bedrijfsleven beschouwt je met 5 jaar ervaring al als een senior. Daarboven maakt het niet meer uit of je nou 5 of 10 jaar ervaring hebt, want door de snelle ontwikkelingen is alleen het laatste wat je hebt geleerd echt relevant.
Bedrijven willen gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En dan komt de standaard HBO-er met een paar jaar werkervaring wel aan zijn trekken. Wel max 25 graag anders ben je te duur. En met 40 word je al nergens meer aangenomen. Dat iedereen die een carriere in de ICT ambieert daar maar eerst eens bi stil staat. Op de helft van je werkzame leven word je uitgekotst en vervangen door een nieuw broekie van 25.
En het aanstaande personeelstekort? Ach, dat lossen we wel weer op door het personeel uit het buitenland te halen. Als we maar geen 40-plussers hoeven aan te nemen. Wat ben ik blij dat ik na 10 jaar ICT weer in mijn oude vak terecht kan. Daar word ik niet meer rondgeschopt door snelle accountmanagers, daar zit ik niet meer 3 uur per dag in de auto, daar hoef ik niet meer achter iedere nieuwe hype aan te rennen. Daar word ik gewoon gewaardeerd om wat ik kan en wie ik ben, en niet om hoeveel geld ik in het laatje breng. O, en meteen een vast contract. Kom daar in de ICT nog maar eens om.
De meeste werkgevers leven nog steeds in de foute veronderstelling dat pas afgestudeerden, of dat nu ICTers zijn of niet, meteen goed inzetbaar zijn. Voor een aantal zal dat wellicht het geval zijn, voor het gros komt het er op aan dat er eerst de nodige werkervaring moet worden opgedaan om de broodnodige expertise en de juiste inzichten te ontwikkelen. Per saldo zijn pas afgestudeerden niet goedkoper dan ervaren mensen.
Het is in mijn ogen dan ook een wijdverbreid misverstand dat ervaren ICTers te duur zouden zijn. Ook nu zal dit voor een aantal wel gelden, in de meeste gevallen echter betreft het reëel denkende mensen die een normaal salaris willen verdienen dat past bij de zwaarte, c.q. verantwoordelijkheden van de functie.
Een afgestudeerde HBO/WO-er met 4 jaar ervaring wil al snel naar de 50-60 K toe. Veel ICTers, met misschien minder opleiding maar veel meer praktijkervaring en inzicht zijn met een dergelijk salaris dik tevreden en je hebt er nog meer aan ook. Overigens ken ik genoeg mensen met een HBO/WO diploma die toegeven in vier jaar praktijk meer geleerd te hebben dan tijdens vier jaar opleiding. Tenslotte: zeker bij detacheerders en consultancy bureaus gaat het niet om de inhoud, maar om de verpakking. Wie Drs. of Ir. op het visitekaartje kan laten zetten heeft voorrang, ook al ben je afgestudeerd in een willekeurige niet-ICT richting.
Er zijn ICT-ers te kort zo’n 30-35.000 !!!!!! Dit roepen ze al vanaf de 90-er jaren vorige eeuw. Na de 2 dips 2002-2004 en nu vanwege de economische/financiele crisis ICT-ers te kort????? Persoonlijk geloof daar niet in. Het is meer de vader is de wens v/d gedachte.
Complete ict-afdelingen van grote bedrijven zijn al ge-outsourced, hetzij hier te lande hetzij in het buitenland (India, China). Ik vraag mij dus werkelijk af wat voor banen er nog zijn. Ook mbt webdesign en web-ontwikkeling is er via open source of kant en klare pakketten (een soort do-it-yourself) veel voor de consument/klant te halen. Ben voor de ICT-toekomst sceptisch, mijn zoon wil ook een studie beginnen in de ICT. Ik als wijze vader heb hem met heel heel veel overtuigingskracht op andere gedachten gebracht.
hk, 12-01-2011 13:48: Hoeveel??? Ik ben al tevreden met 35000,-. Bruto! Maar omdat ik boven de 40 ben krijg ik niet eens de kans mijn salariseis op tafel te leggen. En als het me wel lukt om op gesprek te komen en aan te geven dat ik met 2750,- per maand dik tevreden ben, nemen ze je niet meer serieus. Dat is het bedrijfsleven anno 2011: Wel zeuren dat ze niemand kunnen vinden, maar iemand van boven de 40 aannemen ho maar.
Bijna al mijn klanten stellen HBO als minimaal opleidingsniveau voor hun IT’ers. En dat is natuurlijk zwaar overgekwalificeerd voor veel zaken, zoals netwerkbeheer, software scripten, helpdesk e.d. Het gevolg is dat veel banen op MBO-niveau worden ingevuld door mensen met HBO.