Ict-studenten hebben voordat ze zijn afgestudeerd vaak al een baan. Nog voordat ze het diploma ontvangen, heeft een werkgever al een functie aangeboden. 'Afgestudeerden komen moeiteloos aan werk, zegt Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs.
Schagen vertelt dat bedrijven vaak al een jaar voor het afstuderen met een ict-student in aanraking komen. Bedrijven bieden een afstudeertraject aan en studenten krijgen zo een duidelijk beeld van de functie en het bedrijf. 'Studenten blijven na de afstudeerstage vaak bij dat bedrijf werken.'
Bedrijven zijn volgens Schagen vooral op zoek naar ict'ers die naast technische kennis 'een ruime blik hebben'. Schagen: 'Ze moeten de ict-oplossingen ook kunnen inpassen in de omgeving. Daarbij moeten ze ook kennis hebben van het bedrijf en het vakgebied. Bijvoorbeeld bij de toepassing van ict in de zorg. Hij verwacht dat de vraag naar ict'ers vooral stijgt in die beroepsgroep. Het gaat dan bijvoorbeeld om business consultants.
30.000 vacatures
Volgens HBO-i zal de komende vier tot vijf jaar het tekort aan ict'ers kunnen oplopen tot 30.000 niet ingevulde functies op een totaal van 250.000 ict-medewerkers.
Schagen verwacht dat de vraag naar programmeurs en netwerkbeheerders de komende jaren constant blijft.
Tsja, dan kan ik het dus vergeten.
Alsof ik daar als groentje op afgestuurd wordt.
Waarom niet? Hoe vaak heb ik het wel niet meegemaakt dat iemand naar een colocatie werd gestuurd alleen maar om de boel opnieuw op te starten. Leuk hoor een remote power switch en wake on lan, maar als de server dan alsnog niet reageert moet er toch iemand naartoe..
Oh zo. Dan is het wat anders.
Maar dan zit ik dus nog steeds met het probleem dat ik geen werk kan vinden. Als ik daarvoor éérst moet verhuizen is het al een no go.
Houding is ook belangrijk.. een werkgever moet het idee hebben dat jij dingen voor hem regelt, dat jij er zin in hebt en ook niet vies ervan bent om zelf iets uit te zoeken als je iets nog niet kent.
Ik ben programmeur.. en het devies wat mij altijd ten gehore is gebracht: er zijn geen problemen, enkel oplossingen.
En dat geldt niet alleen voor het programmeren!
Dat zal niet zo’n probleem zijn, althans, denk ik….
Hmm, oké.
In de Randstad is inderdaad genoeg ICT-werk te vinden. Rij ook dagelijks 3 uur per dag (al 4 jaar) en het went opzich wel. Je hebt tenminste een goed inkomen na je eerste promotie al gauw 35.000+ p/jaar afhankelijk van het bedrijf.
Dat vele reizen was wel vermoeiend, heb dat ruim een half jaar volgehouden. Nadat het werk voorbij was moest ik wel even bijkomen…
Goed inkomen? Hmm, misschien hoeft het UWV mijn inkomen dan niet meer aan te vullen met wajong om op het minimum uit te komen zoals vorig jaar.
De stelling: er is een te kort aan ICT’ers is onzin. er zitten anders nog genoeg ICT’ers werkeloos thuis (met ervaring), die graag willen werken, maar die te oud bevonden worden of niet hoog genoeg geschoold zijn.
Deze mensen zijn vaak met scholing weer in te zetten. maar dat is niet wat de bedrijven willen. Die willen goedkope jongeren met hbo die ze direct op het werk kunnen zetten.
Genoeg problemen hier ook met WO Bachelor. Nu moet ik toegeven dat ik zo hoog mogelijk inzet, maar toch is het klimaat niet makkelijk.
@paul
Dat klopt ten dele. Het is natuurlijk interessant om ICT-ers aan te nemen die als het even kan ervaring hebben (bijvoorbeeld mbo it-beheer) en vervolgens nog aan het studeren zijn voor HBO). In mijn geval heb ik al verschillende aanbiedingen gehad om af te studeren bij andere bedrijven. Een beetje netwerken doet wonderen, maar als ze zelf naar je toekomen en vragen wanneer je gaat afstuderen merk je toch dat er zeker vraag is naar HBO bedrijfskundige informatica