De ontwerper van databasemanagementsysteem MonetDB Martin Kersten gaat onderzoek doen naar database-beheersystemen die petabytes aan wetenschappelijke data efficiënt kunnen ontsluiten. Hij doet dat met steun van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), dat Kersten tot CWI Fellow benoemt. Deze titel wordt gegeven aan eminente CWI-onderzoekers die bijdragen aan de wetenschap en managementtaken.
Kersten kwam bij het CWI in 1985, waar hij de Database Research Group oprichtte. Van 1992 tot 2011 was hij hoofd van de afdeling Information Systems. Hij is sinds 1991 ook deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
Kersten heeft het merendeel van zijn wetenschappelijke carrière gewijd aan de ontwikkeling van databasesystemen. Zijn opus magnum is MonetDB, een op kolommen gebaseerd databasemanagementsysteem, dat wereldwijd wordt gebruikt. Een belangrijke rode draad in het werk van Kersten is data-intensief onderzoek.
SciLens
Als Fellow kan Kersten vrij onderzoek verrichten in een richting naar keuze.
In zijn toekomstige werk speelt de explosieve toename van wetenschappelijke data een belangrijke rol. Volgens Kersten zijn veranderingen in databasemanagementsystemen noodzakelijk voor het efficiënt ontsluiten van enorme hoeveelheden experimentele data.
Het nieuwe onderzoeksproject van Kersten, SciLens, dat in januari 2011 in het Amerikaanse Asilomar van start is gegaan, roept op tot internationale samenwerking. Die is nodig om databasetechnologie te ontwikkelen waarmee verborgen kennis aan het licht kan worden gebracht in petabytes wetenschappelijke data. De technologie kan worden toegepast in bijvoorbeeld de sterrenkunde en seismologie.
Kersten is medeoprichter van diverse succesvolle spin-off bedrijven van het CWI, waaronder Data Distilleries en MonetDB.