Oss vindt de aantijging van het ministerie van Infrastructuur & Milieu dat de gemeente het goed gebruik van de nieuwe Basisregistraties Gebouwen en Adressen (BAG) mede blokkeert, schromelijk overdreven. De Brabantse gemeente stelt dat de heraudit eind december is gehaald. Het wachten is nu op het groene licht van het ministerie zelf. Half januari zal Oss naar verwachting aansluiten op de Landelijke Voorziening BAG.
Alle Nederlandse gemeenten moeten vanaf 2011 hun gegevens over adressen en gebouwen verzamelen in de BAG. Oss behoort met Den Haag, Middelburg, Apeldoorn en Twenterand tot een vijftal dat de deadline van 31 december 2010 niet haalde om aangesloten te zijn op de BAG. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu duidde ze aan als ‘risicogemeenten waar een verscherpt toezicht noodzakelijk is’. Volgens het ministerie houden deze gemeenten het volledige gebruik van de BAG voor Nederland op. Ze krijgen een extra projectleider toegewezen om de vaart in het BAG-traject te houden. Voor een ander vijftal dat de eindstreep niet haalde, was het departementaal oordeel minder hard. Infrastructuur & Milieu stelde dat deze gemeenten zo goed als aangesloten zijn.
Complex
De gemeente Oss vindt de reactie van het ministerie ‘zwaar overdreven’. Volgens woordvoerder Willem van den Elzen is ‘frustreren’ of ‘blokkeren’ wat Oss betreft niet aan de orde en is de aansluiting bijna geregeld. Van den Elzen licht toe dat Oss net als alle andere gemeenten over diverse systemen beschikt met alle noodzakelijke gegevens over gebouwen. ‘Maar deze systemen zijn niet eenvoudig te koppelen zoals het ministerie dat voorschrijft. Het aanpassen van die systemen bleek een grote klus. De gegevens moeten zo vastgelegd worden dat ze vanuit verschillende applicaties raadpleegbaar zijn, compleet met geometrische gegevens en brondocumenten. Bij het oorspronkelijk verzamelen van deze gegevens is gebruik gemaakt van systemen die nog geen rekening hielden met de eisen van 2011.’
Een extra complicatie vormde de herindeling met buurgemeente Lith die andere systemen in gebruik had. Op 1 januari 2011 zijn de gemeenten samengegaan in de nieuwe, grotere gemeente Oss.
Puntjes
Om aan te sluiten op de Landelijke Voorziening BAG moeten gemeenten een audit, die in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd, positief doorlopen. Een eerste audit in november heeft Oss net niet gehaald, aldus de zegsman. De systemen bleken niet gekoppeld te zijn zoals het ministerie dat voorschreef. ‘De tekortkomingen zijn eind 2010 hersteld. De tweede audit op 29 december heeft Oss wel gehaald. Er waren nog negen puntjes, maar de auditors hebben er vertrouwen in dat Oss ook deze voor het aansluiten op de BAG op kan lossen. Vandaar dat ons verzoek tot aansluiting met een positief advies ter goedkeuring bij het ministerie ligt. Deze aansluiting gebeurt waarschijnlijk half januari.’