De vraag naar freelance ict'ers trekt aan. Er is vooral vraag naar ict-specialisten. Generalisten en managers worden minder vaak gevraagd voor tijdelijke opdrachten. Bedrijven zijn vooral op zoek naar system integrators. Met name financieel zakelijke dienstverleners zoeken zzp'ers (zelfstandige zonder personeel) voor de aanpassing van systemen en de implementatie van nieuwe systemen. Daarnaast groeit de vraag naar web-ontwikkelaars doordat bedrijven hun dienstverlening via internet uitbreiden.
Dat zegt Nienke Platenburg, directeur van Yoxa, bemiddelaar voor interim opdrachten in de financiële en zakelijke dienstverlening. Het bedrijf bemiddelt voor managers en vakspecialisten in de financiële sector, marketing en verkoop, personeelszaken en ict. Ze baseert haar uitspraken op onderzoek onder ruim vijfhonderd zzp'ers dat in opdracht van haar bedrijf is gehouden door PanelWizard.
Platenburg stelt dat in vergelijking met de andere genoemde branches de vraag naar zzp'ers in de ict-sector het snelste is hersteld. De vraag naar freelancers in de automatisering trok volgens haar al vanaf begin 2010 aan, maar deze ontwikkeling zet nu echt goed door.
De vraag naar tijdelijk hr-personeel bijvoorbeeld is nog steeds laag. In een sector als marketing en verkoop kwam het herstel pas na de zomer van 2010.
Kwart overweegt vaste baan
Uit het onderzoek blijkt dat zzp'ers in het algemeen meer opdrachten krijgen. Aan het einde van 2010 gaf bijna vijftig procent van de zzp'ers aan dat ze volledig bezet zijn met opdrachten. Eind 2009 lag dat percentage op 38,5 procent.
Een derde deel van de ondervraagden zegt dat de tarieven onder druk blijven staan. Platenburg vindt het opvallend dat uit het onderzoek naar voren komt dat een kwart van de respondenten overweegt om een vaste baan te nemen. 'Ondanks verbetering van de vraag naar zzp'ers blijft de angst voor een situatie zoals ten tijde van de economische crisis.'
Aan het kwartaalonderzoek namen ruim vijfhonderd zzp'ers van boven de dertig jaar oud deel.
Dit artikel strookt aardig met mijn ervaring als freelance Unix specialist. Het aantal aanbiedingen dat voorbij komt is in de loop van 2010 toegenomen. Het is volgens mij echter wel zo dat het tarief vaak achterblijft ten opzichte van voor de crisis. Ik verwacht dat dit laatste in 2011 wat meer zal bijtrekken.
Oplopende prijzen gaan altijd samen met schaarste. Hoe groter de schaarste, hoe harder de prijzen oplopen. Dat verklaart waarom de tarieven wat achterlopen op de hoeveelheid werk. Later in deze upturn zullen de tarieven waarschijnlijk aardig gaan stijgen. Ik schat vanaf H2 2011 in de Randstad en volgend jaar in de rest van het land.
Overigens kan het inkomen van een zelfstandige ook verbeteren zonder een algemene stijging van de tarieven. Een beter aanbod van projecten betekent dat je minder vaak onder je niveau hoeft te werken.
Wim ik doe ook af en toe wat freelance werk o.a. als unix (tegen woordig meer linux) specialist.
Maar ik ben er gelukkig niet afhankelijk van. Als iemand mij te duur vind vraagt’ie het maar aan zijn buurjongen.
Pascal, ik signaleerde alleen maar een trend in het aantal aanbiedingen en de tarieven die daarin worden vermeld. Als ZZP-er heb ik dan de keuze tussen 1) Blijven zitten waar je zit; 2) Een laag tarief nemen; 3) Geen tarief nemen, dus de bank.
Ik hoor regelmatig van collega ZZP-ers dat de crisis toch hard aangekomen is en dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar de verwachte upturn, waarin diversiteit van aanbiedingen en een redelijk tot goed tarief samengaan. Misschien komt ‘ie er nu dan toch aan.