Internet service provider Interconnect is begonnen aan de bouw van een rekencentrum in Eindhoven. Het eerste deel van het nieuwe pand wordt halverwege 2011 opgeleverd. Dat deel heeft dan een datavloeroppervlak van ongeveer drieduizend vierkante meter en een maximale stroomcapaciteit van 10 megawatt. De locatie is daarmee veel groter dan het bestaande datacenter van Interconnect in Den Bosch. Bovendien kan het Eindhovense pand worden verdubbeld in fase 2.
Met de tweede locatie mikt Interconnect op klanten die hoge eisen stellen aan redundancy, vertelt voorlichter Rolf Naberink. Volgens hem hebben zowel enkele bestaande als mogelijke nieuwe klanten gevraagd om zo'n back-upfaciliteit op een andere locatie. Klanten zijn onder meer ict-dienstverleners, andere internetaanbieders en grote ondernemingen die de eigen servers buiten hun eigen pand willen stallen.
Veruit het grootste deel van de rekencentra van Interconnect is bestemd voor co-locatie. Daarbij stallen klanten hun eigen serverapparatuur in de ruimte van de aanbieder en maken zij gebruik van de faciliteiten, voor bijvoorbeeld koeling en dubbeluitgevoerde stroomvoorziening. Slechts zo'n 7 procent van de ruimte is gereserveerd voor apparatuur van Interconnect zelf, legt Naberink uit.
Redundancy
Interconnect koos ervoor om het tweede pand te bouwen op het Park Forum in Eindhoven. Het bedrijf had daarvoor diverse locaties in de wijde omgeving van Den Bosch beoordeeld. Er werd vooral gekeken naar zaken als stroomvoorziening, beschikbaarheid van glasvezelverbindingen en de bereikbaarheid. 'Eindhoven is natuurlijk een ict-rijk gebied. Bovendien is het voldoende dichtbij om er snel vanuit Den Bosch te zijn en tegelijk voldoende veraf om redundancy te verzekeren.'
Het nieuwe pand, dat wordt gebouwd door Bouwgroep Moonen uit Den Bosch, wordt geclassificeerd als een Tier3+ datacenter. Deze op-een-na-hoogste kwalificatie houdt onder meer in dat het rekencentrum beschikt over volledige redundantie, over een onafhankelijke en dubbeluitgevoerde elektriciteitsvoorziening en over apparatuur die volledig compatibel is met de ruimteverdeling in het pand ('topologie').
Qurius
Het bestaande datacenter van Interconnect in Den Bosch telt een datavloeroppervlak van achthonderd vierkante meter. De maximale stroomcapaciteit bedraagt daar 1,6 megawatt.
Eind 2010 maakte ict-dienstverlener Qurius bekend zijn huurcontract bij Interconnect op te zeggen en zijn servers onder te brengen in het KPN Cybercenter in Aalsmeer. De ruimte voldeed niet meer aan de eisen en milieudoelstellingen die Qurius stelt.