Na VoIP en Unified Communications is ‘cloud’ het buzzwoord van vandaag. Welke rol krijgt cloudcomputing op het vlak van voice/telefonie en wat is de stand van zaken?
‘Voice uit de cloud’ bestaat natuurlijk al in de rol van Skype en andere diensten die worden aangeboden via internet. Binnen een paar minuten heb je een nummer en kun je bellen, met je pc of met een VoIP toestel. Voor (grote) bedrijven is dit echter nog geen oplossing. Hier zijn specifieke telefoniefuncties gewenst die met deze diensten niet geboden kunnen worden. De markt voor ‘voice uit de cloud’ voor (grote) bedrijven is echter flink in ontwikkeling en zal de komende jaren naar verwachting een belangrijkere rol gaan spelen. Het is daarom zaak goed na te denken over de voor- en nadelen van deze nieuwe oplossingen.
Redenen voor een organisatie om te kiezen voor cloudcomputing zijn:
– Kosten. Geld speelt natuurlijk altijd een rol, en vaak de belangrijkste. Bij cloudcomputing zijn (in de regel) geen investeringen nodig maar worden alleen periodieke kosten betaald. Daarnaast betaal je alleen voor wat je nodig hebt en niet voor niet gebruikte (over)capaciteit. Ook bij ‘voice uit de cloud’ zullen de kosten deels afwezig zijn. Afgezien van of je het geld op de plank hebt liggen voor de aanschaf van een eigen systeem of dat je liever uitgaat van alleen periodieke kosten bij ‘voice uit de cloud’, is natuurlijk ook de vraag: welke variant is goedkoper, berekend over de verwachte levensduur? En wat zijn de kosten (en voorwaarden) bij afloop van het contract? En welke kosten heb ik wel in de ene variant (beheerkosten, stroomverbruik), en niet in de andere variant? De ervaring leert dat je hier nog wel eens voor verrassingen kan komen te staan. Het is dus zaak hier bij een vergelijking goed vooraf over na te denken.
– Schaalbaarheid. Extra (of juist minder) capaciteit (of functies) kan eenvoudig worden geregeld, zonder dat aanvullende apparatuur hoeft te worden aangeschaft. Bij ‘voice uit de cloud’ speelt echter dat een eigen VoIP-systeem ook heel goed schaalbaar is, maar eenmaal aangeschafte apparatuur (of software) zal niet snel door de leverancier worden teruggenomen. Ook hier is het zaak goed over de toekomst na te denken en dit in een vergelijking van de verschillende mogelijkheden mee te nemen.
– Beschikbaarheid. Dienstverleners hebben beschikbaarheid zeer hoog in het vaandel. Grotere organisaties zullen echter ook zelf een hoge beschikbaarheid heel goed mogelijk kunnen maken, zeker als er gebruik wordt gemaakt van meerdere locaties en meerdere technische ruimten. Voor kleinere organisaties is dit veel lastiger, alleen een maximaal betrouwbare ict-ruimte is voor hun vaak al een heel gedoe. Denk hierbij aan airco’s die ook achter een accu zijn geplaatst en een gedegen brandblusinstallatie.
– Systeemkennis. Zeker bij organisaties tot pakweg vijfhonderd medewerkers is het vaak lastig om voldoende kennis van de systemen te hebben en te houden. Medewerkers kunnen natuurlijk geschoold worden maar zullen de opgedane kennis relatief weinig gebruiken; er zijn relatief weinig mutaties en ‘telefoniebeheer’ wordt altijd in combinatie met andere werkzaamheden gedaan. Bij een cloud leverancier werken specialisten die altijd de meest up to date kennis (en tools) hebben en fulltime met het systeem bezig zijn.
– Richten op core-business. Voor sommige organisaties zal telefonie hier niet onder vallen, voor veel organisaties zal telefonie echter wel van levensbelang zijn (zoals bijvoorbeel een ziekenhuis). Wil je daarvoor dan juist wel of niet afhankelijk zijn van een leverancier ?
En als nabrander: organisaties zullen moeten nagaan of een ‘cloud’ oplossing ook alle gewenste functies kan bieden. Is bijvoorbeeld een koppeling met het mobiele netwerk of met eigen databases (als de AD) mogelijk ? Kunnen ook maatwerk (ACD) rapportages ? Hoe wordt Unified Communications ingevuld, et cetera.
Voor alle genoemde punten zal een organisatie moeten nagaan welke oplossing (zelf of ‘cloud’) de beste invulling geeft. Een mooi vraagstuk, zeker omdat de aanbiedersmarkt in ontwikkeling is.
Duidelijk artikel; en de auteur zet terecht een aantal dingen naast elkaar waar je als bedrijf goed over moet nadenken.
Ook het feit dat sommige Hosted VoIP providers (die dat puur als enige product leveren) altijd verkondigen dat het voor elke organisatie toepasbaar is, is flauwekul.
Je geeft zelf al een voorbeeld met ziekenhuizen. Ook andere organisaties waar levensbedreigende situaties zich kunnen voordoen moet je wel eens exra achter de oren krabben of dan Voice uit de Cloud (of Hosted / Managed VoIP) wel de juiste oplossing is.
Vanuit vele standpunten bekeken is telefonie voor organisaties zo goed als altijd maatwerk. Daarom bieden we altijd met een no-nonsens benadering onze diensten aan.
Is het Hosted VoIP, wordt het een onsite IP PBX, worden het schaalbare en load-balanced IP PBX-en (van bijv. ShoreTel) over meerdere vestigingen verspreidt, of door een klant zelf de-centraal een oplossing met kwalitatief spul met eventuele ISDN redundantie (hybride systemen)?
Het kan allemaal en passeert allemaal de revue bij XeloQ’s prospects. En zo hoort het ook. Denk na. En hou het tegelijkertijd simpel.
De auteur geeft een helder beeld van de belangrijkste voordelen maar naar mijn idee zijn er wel wat zaken die aanvulling en verduidelijking behoeven. Zo beschik je bij gebruik van telefonie in de cloud wel over alle functionaliteit die je gewend bent (of meer!) en ook beschikbaarheid is geen issue.
Er bestaat geen eenduidige definitie voor could computing. Voor elke organisatie is er een andere oplossing. Dit is voor telefonie uit de cloud niet anders. Net als voor alle andere toepassingen in een virtuele omgeving geldt dat telefonie zowel in een public als in een private cloud wordt toegepast. De private cloud zien we meestal terug bij grotere organisaties. Kleinere organisaties kiezen eerder voor een public cloud. Ze hoeven dan zelf geen servers meer in huis te hebben. De volgende stap is het afnemen van telefonie als een dienst (SaaS). Elke oplossing is mogelijk: gecentraliseerde hardware, decentrale (backup) hardware, of in een hybride vorm. De klant bepaalt!
Door een omgeving redundant uit te voeren wordt er in geval van problemen automatisch overgeschakeld naar de schaduwomgeving. De angst voor beschikbaarheid is dan ook niet nodig. Een ziekenhuis, met een private cloud, kan er zelfs voor kiezen zijn hele omgeving ook in een extern datacenter te plaatsen waardoor ze te allen tijde een uitwijkmogelijkheid hebben. En dat werkt, weten we uit onze ervaringen met organisaties zoals Rode Kruis Ziekenhuis, Psychiatrisch Centrum Delta & Forensisch Psychiatrisch Centrum De Kijvelanden, Regio Twente, ‘Yes I Care’.
Als laatste ben ik verbaasd over de opmerking dat telefonie uit de cloud lang niet alle functionaliteit biedt die je van een meer traditionele omgeving kent. Uiteraard spreek ik voor eigen parochie maar dat is onwaar! Onze telefonieoplossing biedt in de cloud dezelfde functionaliteit! Of het nu gaat om een eenvoudige telefooncentrale, een volledige UC-oplossing of een call center, wij bieden in gevirtualiseerde vorm dezelfde functionaliteit. Net zoals organisaties van hun oude telefooncentrale gewend zijn, en meer. Wij maken hiervoor gebruik van de virtualisatietechnologie van marktleider VMware. VMware-gebruikers kunnen zo eenvoudig onze communicatieoplossingen toevoegen aan hun omgeving.
De kosten van een VOIP PBX zijn te verwaarlozen ten opzichte van de aanschaf van de noodzakelijke hardware (VOIP telefoons), tenzij men met softphones wil werken. Men kan met een goede desktop al een redelijke PBX runnen, incl. IVR, voicemail, conference calls, queue’s, ringgroups, etc.
De grootste winst van het in eigen beheer hebben van een VOIP-centrale is het feit dat men ook zelf de providers kan kiezen en daarmee de belkosten (indien aanwezig).
Overigens is het onderhoud van een VOIP centrale relatief eenvoudig.
Het artikel biedt een duidelijke visie op de trend ‘voice uit de cloud’. Ook valt het niet te ontkennen dat het aanbieden van een goede VoIP oplossing voor een organisatie maatwerk is. Geen bedrijf is hetzelfde en daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat telefonie past bij het type organisatie dat het gaat gebruiken.
Als VoIP aanbieders zien wij de belangrijkheid hiervan en daarom hebben wij onze service hierop aangepast. Wanneer een organisatie bij ons komt informeren over mogelijke VoIP oplossingen volgt er eerst altijd een uitgebreid gesprek, waarbij de wensen van de organisatie op een rijtje gezet worden. Hierbij worden onder andere het aantal vestigingen, het aantal werkplekken en de gewenste extra functionaliteiten in ogenschouw genomen. Dit maakt het mogelijke een zo passend mogelijke telefonieoplossing aan te bieden.
Ook proberen we rekening te houden met de kennis en ervaring van de klant zelf met betrekking tot VoIP telefonie en het netwerk. Sommige klanten zien het niet zitten om zelf een centrale te onderhouden, hoe makkelijk dit soms ook kan zijn. Deze klanten werken daarom naar volle tevredenheid binnen onze Hosted omgeving.
Onze Hosted omgeving biedt overigens ook de mogelijkheid om zelf de telefonie te beheren via een webbeheeromgeving. Het is echter aan de klant zelf in welke mate zij daar gebruik van willen maken: hier worden dan ook aparte rechten aan gekoppeld. Doorgaans geven wij bij meer dan 15 medewerkers aan dat het verstandiger en prijsgunstiger is om met een eigen PBX te werken.
Als laatste ben ik het helemaal eens met Frits Wilmink: een Hosted omgeving biedt net zoveel mogelijkheden als een eigen centrale, soms zelfs meer. Zo maakt de Hosted omgeving het bijvoorbeeld mogelijk een koppeling met een database te maken. Ook een http routering kan zonder problemen worden ingericht door deze oplossing. Een goede VoIP oplossing biedt dus een hoop mogelijkheden, zolang het maar goed op het bedrijf wordt aangepast.