De Amsterdamse aanbieder van rekencentrumfaciliteiten The Datacenter Group (TDCG) opent eind 2011 een locatie in Delft. Het rekencentrum krijgt een netto datavloeroppervlak van zo'n drieduizend vierkante meter. De capaciteit bedraagt dan tien megawatt. Afhankelijk van het succes van de Delftse vestiging, kan The Datacenter Group een tweede en een derde pand op een aanpalend kavel neerzetten. Dat vertelt ceo Martin Prins.
In totaal heeft de aanbieder van co-locatiediensten bruto vijfduizend vierkante meter tot zijn beschikking op het terrein van Science Port Holland-Technopolis in Delft. Dat is een kennispark aan de A13, waar hoogwaardige en kennisintensieve bedrijvigheid is gevestigd. Andere bedrijven op het park zijn bijvoorbeeld softwarehuis Exact, waterbeheerinstituut Deltares en TU Delft.
De beoogde Delftse locatie van The Datacenter Group krijgt een vloeroppervlak dat tenminste tweemaal zo groot is als zijn bestaande rekencentrum in Amsterdam. Dat heeft een datavloeroppervlak van ongeveer 1500 vierkante meter. De capaciteit wordt vijfmaal zo groot als de 2 megawatt in Amsterdam. Prins legt uit dat zijn bedrijf zich nadrukkelijker wil richten op bedrijven 'in de regio'. 'Dat is eigenlijk alles buiten Amsterdam.'
Spiegellocatie
De nieuwe locatie zal ook fungeren als spiegellocatie van veel bestaande klanten die ruimte in Amsterdams huren. Volgens Prins eisen bijvoorbeeld financiële instellingen dat tenminste zestig kilometer afstand is tussen de twee locaties.
Klanten van The Datacenter Group zijn internet service providers en grootzakelijke ondernemingen. Zij stallen hun eigen serverapparatuur in de ruimte van de aanbieder en gebruiken zijn faciliteiten voor bijvoorbeeld koeling, dubbeluitgevoerde stroomvoorziening, verhoogde vloeren en de aansluiting op het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX.
The Datacenter Group werkt samen met TU Delft. De organisaties delen kennis op het gebied van elektrotechniek en koeling, legt directeur Prins uit.
“De in aanbouw zijnde Delftse locatie van The Datacenter Group heeft een vloeroppervlak dat tenminste tweemaal zo groot is als zijn bestaande rekencentrum in Amsterdam.”
In aanbouw zou betekenen dat er daadwerkelijk wat wordt gebouwd. Aangezien er nogsteeds sneeuw op de lokatie ligt en er nog geen fundering is gestort (en waarschijnlijk nog geen hijpaal in de grond zit) zou ’te bouwen Delftse’ locatie wat realistischer klinken.
Nou het is nu begin 2012, geen Delfs feest. Wel weer een mooie vlakte waar de natuur zich weer een beetje kan herstellen van de enorme economische faal die zich “Science Port Holland” durft te noemen.