Het wereldwijde Open Source Initiative (OSI) wil dat de Duitse mededingingsautoriteit een onderzoek start naar de verwerving van diverse Novell-patenten door een consortium geleid door Microsoft. De internationale koepelorganisatie voor gebruikers van open source software vreest dat het consortium het gebruik van 882 open source patenten wil dwarsbomen. De patenten kwamen beschikbaar na de overname van Novell door Attachmate, die in november 2010 werd aangekondigd.
Als onderdeel van de overname verkoopt Novell 882 open source patenten aan het ict-consortium CPTN Holdings LLC. Die groep bestaat behalve uit Microsoft onder meer uit Oracle, Apple en EMC. Dat zijn allen grote leveranciers van gesloten software.
Bedreiging
OSI verwacht dat het consortium niets goeds met de patenten voor ogen heeft. De deelnemers in CPTN zouden al eerder hebben bevestigd dat open source een belangrijke bedreiging voor hun bedrijfsvoering is. Microsoft en Oracle hebben dat zelfs in hun jaarverslag gemeld. De vier deelnemende bedrijven hebben elk een aanzienlijk aandeel in de markten voor besturingssystemen, middleware, virtualisatie en/of cloud en hebben geen belang bij een florerende markt voor open source software.
De open source koepelorganisatie vindt bovendien dat de aankoop van de Novell-patenten door het consortium schimmig is verlopen. Daarmee zouden kwade bedoelingen kunnen worden verhuld, aldus de brandbrief (pdf) aan het Duitse Bundeskartellamt. Die autoriteit had al eerder aangegeven open te staan voor reacties uit de markt.
Beroering
Op 22 november 2010 werd bekend dat Novell voor 2,2 miljard dollar in handen komt van leverancier van beheersoftware Attachmate. Bovendien verkoopt het bedrijf ter waarde van 450 miljoen dollar 882 patenten aan ict-consortium CPTN. De deal veroorzaakte veel beroering in de open source gemeenschap. Daarop maakte de softwareleverancier bekend dat hij ook na de overname door Attachmate eigenaar van Unix blijft. Dat is een veelgebruikte besturingssysteemfamilie.
Attachmate is van plan om Novell in twee business units te splitsen: Novell en Suse. In de eerste unit vallen activiteiten zoals identiteitsbeheer en workload management. Suse is een veelgebruikte distributie van open source-besturingssysteem Linux. De twee business units worden geïntegreerd met de bedrijfsonderdelen Attachmate en NetIQ.