De belangrijke ontwikkelingen op het gebied van besturingssystemen: ze zijn terug te vinden in deze bijdrage, die onderdeel uitmaakt van de Consultancy Guide 2011.
Wat is het?
Het besturingssysteem is de software die het mogelijk maakt dat een toepassing op een stuk hardware kan werken. Het zorgt ervoor dat tijdens het opstarten van de hardware alle benodigde bestanden worden geladen. Het voert programma's uit en verdeelt systeembronnen over verschillende applicaties. Daarbij gaat het onder meer om geheugen, opslag en de toegang tot externe apparaten zoals printers. Ook verzorgt het besturingssysteem de communicatie met randapparatuur. Via een grafische interface of opdrachttregel hebben gebruikers toegang tot het besturingssysteem en de applicaties die erbovenop draaien.
Trends
Windows 7 blijft een belofte
Eén jaar na de introductie van Windows 7 gebruikt meer dan 80 procent van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt nog altijd Windows XP. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile. Dat bureau onderzocht begin september 2010 het gebruik van Windowsbesturingssystemen, op basis van gesprekken met ruim 2600 ict-functionarissen in de Nederlandse zakelijke markt. Windows 7 heeft desondanks meer bedrijfsvestigingen weten te overtuigen dan Windows Vista in de afgelopen vier jaar, zo becijfert het marktanalysebureau voor de ict-industrie. Voorganger Windows Vista wordt door 10 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt. Volgens marktonderzoeksbureau IDC is reeds 64 procent van de Nederlandse bedrijven bezig met een migratie naar Windows 7, of zal dat binnen een half jaar doen. IDC denkt dat dit jaar bijna de helft van de zakelijke pc's met Windows 7 zal worden geleverd en dat percentage zal in 2011 toenemen tot bijna 75 procent.
Windows XP wordt uitgefaseerd
De uitfasering van Windows XP door Microsoft nadert de voltooiing. In juli 2010 werd de support voor Windows XP met Service Pack 2 gestopt. Op 21 oktober 2010 is Microsoft gestopt met de verkoop van Windows XP aan PC- fabrikanten en de losse verkoop van Windows Vista.
Android is in opmars
De markt voor mobiele apparaten zoals smartphones, PDA's en tablets is behoorlijk in beweging. Symbian is met een aandeel van zo'n 35 procent wereldwijd nog steeds het populairste mobiele besturingssysteem. Daaronder hebben echter grote verschuivingen plaatsgevonden, ten gunste van Google's mobiele open source besturingssysteem Android, dat op een kwart van alle smartphones in de wereld draait. Ook Apple's mobiele besturingssyteem is met een marktaandeel van zo'n 17 procent veelgebruikt, vanwege de populariteit van de iPhones en de iPad. In de zomer van 2010 kwam Apple met iOS 4. Het platform, dat voorheen iPhone OS 4.0 heette, kan worden gebruikt op iPhones, iPods Touch en later ook op iPads. Met de nieuwe versie is een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van eerder varianten. Zo zou multitasking voor sommige toepassingen uit de App Store beter werken. Ook is het met iOS 4 mogelijk om via bluetooth een draadloos toetsenbord te koppelen aan de iPhone. De grote verliezer is Windows Mobile , met een marktaandeel van drie procent. Het Blackberry OS van RIM heeft een marktaandeel van 15 procent.
Oracle stopt met OpenSolaris
Oracle maakte in de zomer van 2010 bekend de ontwikkeling aan OpenSolaris, de opensource versie van het op Unix gebaseerde OS Solaris, stop te zetten. In plaats daarvan zal het alle ontwikkelinspanningen richten op de commerciële Solaris 11-distributie. Oracle hoopt OpenSolaris-klanten te overtuigen om over te stappen op een uitgeklede versie van Solaris 11: 'We gaan een eenvoudige, kostenefficiënte manier bedenken om zakelijke klanten van vroegere gecompileerde versies van OpenSolaris te laten migreren naar S11 Express.' Er zijn echter ook alternatieven, zo zegt software-architect Nico Verwer van Withart: 'Gebruikers die graag een open source besturingssysteem gebruiken, en die Solaris een prettig (stabiel, snel, compleet) systeem vonden hebben een aantal opties: 'Linux, BSD of Illumos. Illumos is een afsplitsing van OpenSolaris, en daar gaan de ontwikkelaars van de open source versie, die niet bij Oracle werken, gewoon verder.'
Wie geeft hierover advies?
Accenture
Atos Origin
BT
Capgemini
Centric
Corso
Ctac
Deloitte
Fujitsu
Getronics (KPN)
HP
Humiq
IBM
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPMG
Logica
Microsoft
Nobel
Pecoma Informatica
Qurius
Siemens
Simac Techniek
Total Specific Solutions
VCD IT Groep
Selectie adviesbedrijven
Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.
De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.
Consultancy Guide 2011
De Consultancy Guide 2011 is verschenen op 17 december 2010. De gids geeft een overzicht van de belangrijkste deelgebieden in de ict waarover consultancy-bedrijven adviseren. Daarnaast presenteert de gids alle resultaten van het onderzoek dat Motivaction uitvoerde.