Cloud computing was twee jaar geleden alleen nog te vinden bij vernieuwende en innovatieve organisaties. In 2010 is deze techniek doorgegroeid naar een mainstream-oplossing voor bedrijven van verschillende grootte in diverse branches. Welke kant gaat het op in 2011? David Kelly, EMEA managing director bij Rackspace, stelt vijf trends vast die in 2011 een belangrijke rol zullen spelen op het gebied van cloud computing.
1. Security in public clouds geen issue meer
Het opslaan van bedrijfsinformatie op servers buiten de bedrijfsmuren die bovendien worden gedeeld met anderen, was voor veel bedrijven een ondenkbare stap. Deze drempel zal aan het einde van 2011 geheel zijn verdwenen. De publieke cloud heeft zich dan voldoende bewezen en bedrijven zien schaalbaarheid, kostenbesparing en efficiëntie als belangrijkste redenen om over te stappen naar een cloud-infrastructuur.
2. De nieuwe ict-beheerder
Het effect van cloud computing op ict-personeel wordt sterker zichtbaar. Het outsourcen van infrastructuur naar een externe cloud leidt tot minder behoefte aan intern beheer van ict. Daarom gaan andere ict-taken de boventoon voeren. Zo is er minder vraag naar mensen die software kunnen programmeren en ontwikkelen en zal er meer behoefte komen aan capaciteiten op het gebied van projectmanagement, kwaliteitsbeheer en informatieanalyse.
3. Maatwerk voor eindgebruikers
Tot op heden werd cloud computing voornamelijk gekenmerkt door standaardimplementaties. Hierbij werden mainstream applicaties als crm-software verplaatst naar de cloud. Complexe applicaties als online boekingssystemen staan doorgaans bekend als minder geschikt voor de cloud. Het komende jaar zal dit veranderen, de cloud is niet meer ‘flexibel behalve', maar ‘maximaal flexibel' waarbij de individuele wensen van de eindgebruiker voorop staan.
4. Private clouds voor middelgrote bedrijven
Private clouds brengen het beste van cloud-technologie en managed hosting samen. Het afgelopen jaar zag je met name grote bedrijven hun eigen cloud bouwden op dedicated, virtuele servers, beschermd door een dedicated firewall. In 2011 zullen ook middelgrote ondernemingen de stap zetten naar een private cloud. In dit segment neemt de behoefte naar een schaalbare omgeving in combinatie met een traditionele, dedicated benadering toe.
5. Innovatie door eliminatie fundamentele ict-problemen
Onderzoek van Gartner laat zien dat maar liefst 70 procent van het ict-budget wordt uitgegeven aan systeembeheer. Slechts 30 procent is beschikbaar voor innovaties die de productiviteit verbeteren (bron: Gartner IT Key Metrics Data 2010). Gebruik van de cloud zorgt ervoor dat bedrijven zich niet langer bezig hoeven te houden met zaken als energiekosten, dataopslag en datacenterbeheer. In plaats van deze fundamentele zaken, kunnen cio's en ict-managers zich richten op toepassingen die hun bedrijf vooruit helpen.
Het zou op mij realistischer overkomen als hier niet enkel 5 zeer positieve trends beschreven zouden zijn. Het is mijn inziens ook een trend dat in 2011 nog de nodige bedrijven sceptisch zijn t.a.v. veiligheid, besturing en zoekend zijn op welke wijze cloud computing optimaal te positioneren. Daarbij is de tekst “Gebruik van de cloud zorgt ervoor dat bedrijven zich niet langer bezig hoeven te houden met zaken als energiekosten, dataopslag en datacenterbeheer. In plaats van deze fundamentele zaken, kunnen cio’s en ict-managers zich richten op toepassingen die hun bedrijf vooruit helpen.” welnerg suggestief. Alsof cio’s en ict managers nu niet bezig zijn zich te richten op toepassingen voor hun business.
Ik daag graag David Kelly uit om mij te overtuigen van die enorme positieve beschreven toepasbaarheid van cloud computing
Het plaatsen van artikelen over ERVARINGEN met cloud computing lijkt mij heel wat waardevoller dan dit artikel, dat vooral clienten over de streep lijkt te willen trekken.
Elke cloud-belanghebbende heeft inmiddels geroepen, dat security geen issue meer is….nah, ik denk dat security altijd een issue blijft.
Mainstream? Met 5% marktaandeel?
Security is geen issue? Vraag dat eens aan wikileaks!
Geen behoefte aan programmeurs? Wie maakt die programma’s dan?
Komende jaar zal dit (gebrek aan flexibiliteit, ook niet) veranderen! Lees eens hoe problematisch de kontrakten zijn.
Private cloud, dat is toch gewoon clusteren en virtualiseren, dat bestaat al jaren.
Elimineer je zo, dan ben je innovatief op het gebied van juridsche grensgevallen, je mag fijn uitzoeken wie er eigenlijk verantwoordelijk is als je “cloud” platgelegd wordt omdat je je niet conform de regels van land x gedraagt, waar toevallig jou gegevens liggen.
Ja ja, weer wat nieuws, daar probeert iemand een wc-eend te imiteren, met veel succes.
Ik wil deze buitengewoon optimistische kijk op 2011 wat nuanceren:
1. Het jaar is nog maar net begonnen en we hebben al de eerste problemen gehad met Hotmail (verdwenen e-mails), terwijl Microsoft net was bijgekomen van het incident met Address Books van BPOS die door onbevoegden konden worden gedownload. En nog maar twee maanden geleden werd Amazon’s EC2 geplaagd door outages.
2. Ik ben bang dat projectmanagers die konden ‘parasiteren’ op eindeloze (IT-)projecten nu geconfronteerd worden met korte implementaties. En ik voorzie dat noeste IT-arbeiders langzaam maar zeker plaats moeten maken voor juristen en contractbeheerders.
3. Markt- of branchespecifieke functionaliteiten, wat steeds meer cloud providers bieden, zijn iets anders dan maatwerk. Ik hoop niet dat organisaties nogmaals de fout maken om overdadig maatwerk te eisen.
4. Waarom zouden middelgrote bedrijven, die minder geplaagd worden door compliance-eisen, investeren in relatief dure private clouds terwijl de mogelijkheden van publieke clouds toenemen?
5. Akkoord, energiekosten, dataopslag en datacenterbeheer zullen minder hoofdbrekens voor de CEO/CIO opleveren, maar issues van juridische, assurance- en integratietechnische aard des te meer.
Mike Chung
Indien doorgelinkt naar Twitter, werkt de URL niet.