Het register is een essentieel onderdeel van Windows, maar het raakt vervuild door overbodige en verouderde informatie. Om Windows fit en gezond te houden, moet het register regelmatig gezuiverd worden. Dat kan met zogenaamde registry cleaners. We hebben de vier populairste registerschoonmaakprogramma’s getest: CCleaner, PowerTools, Registry Mechanic en Registry Cleaner Pro.
Het Windows Register is een database van voornamelijk configuratie-instellingen van Windows zelf en van gebruikers en applicaties. Bij Windows NT en hoger bestaat het register uit zeven verschillende bestanden. Het probleem is, dat Windows niet zo goed is in het verwijderen van registerinformatie die eigenlijk overbodig geworden is. Daardoor blijft er heel wat nutteloze informatie in het register achter. Omdat Windows voortdurend in dat register moet zoeken naar allerlei configuratie-informatie en instellingen, gaat dat trager en trager. Een registerhuishoudprogramma poetst de database en verwijdert al het "oud vuil". Het is natuurlijk belangrijk dat dit door een betrouwbaar programma gebeurt, want het register is erg belangrijk voor Windows. Als het beschadigt raakt, heeft dat zware gevolgen: Windows werkt dan niet meer behoorlijk of stopt zelfs met werken.
Doolhof
Microsoft gebruikte vroeger (Windows 3.x era) INI-tekstbestandjes bij iedere stuk software om instellingen en configuratie-informatie in te bewaren. Dat werd echter al vlug een echt doolhof. Het was ook moeilijk om alles efficiënt te doorzoeken. Zo ontstond het idee om een Windows-register te maken: een centrale database met alle configuratie-informatie. Eerst was dat maar één bestand, maar ondertussen zijn het er zeven.
Het Windows-register is onderverdeeld in logische entiteiten die 'hives' heten, naar analogie van bijenkorven. Bijenkorven zijn onderverdeeld in raten en cellen, en dat is bij het register ook zo. De oorspronkelijke softwareontwikkelaar bij Microsoft die deze namen bedacht, is waarschijnlijk een bijenliefhebber geweest want het Windows-register zit vol met bijenverwijzingen. Een cel in het register bestaat uit een sleutel- en waardepaar. Een registersleutel kan bovendien subsleutels hebben. Waardes bestaan uit een naam en data. Het is mogelijk informatie in en uit het register te halen met behulp van .REG-bestanden. Microsoft voorzag ook nog een grafisch registerediteerprogramma genaamd RegEdit. Dat is echter niet voor beginners, want zonder kennis kan daarmee grote schade aangericht worden met desastreuze gevolgen voor de werking van Windows.
Geteste producten
Er bestaat heel wat software om het register te zuiveren, van gratis tot commercieel. In deze vijfdelige serie beperken we ons tot vier populaire cleaners: CCleaner, jv16 PowerTools 2010, PcTools Registry Mechanic en Wise Registry Cleaner Pro.
Testmethode
Voor onze test gebruikten we Windows 7 met daarin de VMware Tools geïnstalleerd. Die Tools ondersteunen het gebruik van het besturingssysteem in een virtuele omgeving van VMware. Helaas heeft VMware niet voorzien dat die Tools gedeïnstalleerd kunnen worden als je de vooraf geconfigureerde Windows buiten VMware draait. Je kunt VMware Tools dan wel handmatig verwijderen door alle draaiende diensten te stoppen en de software van je harde schijf te wissen, maar dat laat toch nog heel wat rommel in het register achter. Wij hebben getest of de cleaners deze rommel ook effectief verwijderen en of onze Windows 7 na afloop ook correct blijft werken.
Algemene conclusie
Er is maar één programma dat echt slaagt in onze volledige test en dat is het commerciële jv16 PowerTools 2010. Alle andere registry cleaners laten steken vallen. Wil je toch niet betalen voor dit soort functionaliteit dan is Wise Registry Cleaner de beste gratis tool. Het feit dat slecht één hulpprogramma in onze test slaagde, is teleurstellend.
De kern
* Een registerhuishoudprogramma poetst de registerdatabase en maakt Windows op die manier sneller.
* Slechts één programma slaagde in onze test en dat is teleurstellend.
De serie
Registry cleaners voor Windows
Deel 1: Windows fit en gezond houden
Deel 2: CCleaner
Deel 3: jv16 PowerTools 2010
Deel 4: PcTools Registry Mechanic
Deel 5: Wise Registry Cleaner Pro
Je kan ook diverse cleaners achter elkaar gebruiken. Dat vermindert weliswaar je zuiverheid van de diverse backups, maar werkt ook redelijk. Zo laat ikzelf altijd de CCleaner actie volgen door Ashampoo Winoptimizer. Winoptimizer is weliswaar een betaald programma, maar zit soms gratis in Duitse PC-tijdschriften bijgevoegd.
Een andere bron van vervuiling zijn onvolldeige deïnstallaties. Een goede uninstaller verhindert al veel problemen. NB Het opruimen van de registry levert slechts snelheidswinst op als je hem met enige regelmaat defragmeteert, bv via het gratis NT RegOpt
Ik mis de “Eusing Free Registry Cleaner” in het overzicht. Zoals de naam al zegt een gratis programma dat volgens mij – en verscheidene anderen als ik de reviews mag geloven – goed werkt.
Is het niet verbazingwkkend dat Microsoft na al die jaren, wetende dat de vervuiling impact heeft op de performance, geen STANDAARD voorziening (en dus gratis) in Windows zelf heeft ingebouwd?
Gaan we weer, met het hoogst onderbouwde ‘ het register is traag’ verhaal. Geneuzel in de marge, want er zit geen promille performancewinst op het ‘opschonen’ van het register. Onduidbare crashes, niet langer werkende software, PC’s die alleen nog maar in safe mode willen starten.. ja: die wel. Blijf toch eens een keer met je tengels van dat register en trek een paar euro uit je zak voor meer RAM of een HDD met veel cache, of nog liever een goeie SSD. Dat scheelt tenminste en is nog meetbaar ook!
Jan v W heeft gelijk, we hebben dit vaker gezien. Als Microsoft het niet te moeilijk vindt wordt het na een aantal jaar vanzelf in een versie van Windows ingebouwd.
Zie ook de ervaringen met doskey, disk defrag, etc.
@ JanvW: Microsoft weet donders goed dat er geen performance issues zijn met het register, wel dat het makkelijk kapot te krijgen is door nooby hobbyisten. De dedicated db engine die eronder ligt is sowieso al geoptimaliseerd voor reads, en het totale register is alles bj elkaar kleiner dan de database achter bijvoorbeeld een WordPress site.
Gelukkig en voorspoedig 2011 allemaal!
Performancewinst is voor mij niet de reden om het register ‘fit te houden’. Toch vind ik dit een goed en interessant artikel. Goed dat er eens vergeleken wordt.
Bij mij is keer op keer gebleken dat vroeg of laat het Windows register vervuild raakt met obsolete waarden. Feit is dat veel deïnstallatie pakketten veel te weinig moeite doen om [hun] rommel op te ruimen. Soms kan je daardoor niet eens meer hardware (her)installeren, zoals mij overkwam met een Option PCMCIA netwerkkaart. Fitheid/onderhoud van het register voorkomt bij mij de nodige jaarlijkse herinstallatie van het OS. Met Linux ken ik dat soort problemen niet.
Overigens, Windows (incl updates) wordt steeds trager naarmate het langer is geïnstalleerd: Een probleem dat ik met Linux evenmin tegenkom. Als dat volgens sommigen dan niet door het (vervuilde) Windows register komt, waardoor dan wel?
Gaat het toch om performance cq versnellen? Dan is winst m.i. gemakkelijker idd te halen met “meer [snelle] RAM, meer HDD Cache capaciteit”, disk striping of/en ultrasnelle SCSI adapters en schijven. Juist op de desktop. Bij zowel Windows als Linux. Ingeval van grafische toepassingen wil een modernere grafische adapter ook nog wel helpen. En dan is Windows voor mij nog steeds een heel prettig en flexibel OS.
Nu ik “per ongeluk” in de tips ben beland: Koelen is Cool, no-dust is een must!
Ontstoffen van de luchtinlaatroosters en de heatsink op de CPU’s doet wonderen. Evenals, waar dat kan, het toevoegen van een extra ventlilator. Wordt de CPU te heet, als hij hard werkt, dan draait hij namelijk (hopelijk meteen) langzamer, of hij valt gewoon uit (c.q. brandt door als het te erg wordt).
@Twijfelaar:
“…en trek een paar euro uit je zak voor meer RAM of een HDD met veel cache, of nog liever een goeie SSD.”
Natuurlijk, we MOETEN persé mee met dat verkwistende ‘elke paar jaar een nieuwe PC’-gedoe?
Enig idee hoeveel onnodige electronisch afval dat oplevert? En wat gebeurt er met dat afval? Dat wordt grotendeels gedumpt bij armelui in India of Afrika, die er letterlijk met de hamer nog wat bruikbare onderdelen afslaan en de rest in de fik steken. Neen, zolang wij niet ’t fatsoen kunnen opbrengen ’t electronische afval goed te verwerken, is ’t niet goed om te promoten alsmaar steeds nieuwe onderdelen of zelfs geheel nieuwe apparaten aan te schaffen.
En als je ’t over “Onduidbare crashes, niet langer werkende software, PC’s die alleen nog maar in safe mode willen starten..” hebt, dan komt dat meestal door malware omdat Windows zo lek als een mandje is, en niet omdat er een registry-cleaner is gebruikt.
Wel denk ik dat ’t inderdaad maar een marginaal effect zal hebben, als ’t register ontdaan wordt van oude resten. Maar het is sowieso erg rommelig als er veel onzin in staat die nergens meer op slaat, en elke promille gratis winst is mooi meegenomen. Maar bijv. allerlei grafische toeters en bellen en onnodige services uitschakelen, heeft meer effect. Oude programma’s gebruiken heeft ook meer effect: die zijn veel compacter. Maar helaas botst dat weer met de veiligheid (zoals PSI van Secunia ons laat zien).
Is dit het gemiddelde nivo van een Computable computer expert of is dit een kleuterklasje voor n00bs?
Het verhaal is omgekeerd. Het registry is een doolhof dat moeilijk te onderhouden is. INI files zijn veel beter.
Haal je een programma weg, dan verdwijnt de INI file ook.
Geen vervuiling mogelijk.
Hebben Linux en/of UNIX varianten een registry? Nee, die gebruiken losse bestanden in de ‘Editable Configuration Textfiles’ directory (/etc). Losse bestanden zijn gewoon beter.