Het register is een essentieel onderdeel van Windows, maar het raakt vervuild door overbodige en verouderde informatie. Om Windows fit en gezond te houden, moet het register regelmatig gezuiverd worden. Dat kan met zogenaamde registry cleaners. We hebben de vier populairste registerschoonmaakprogramma’s getest: CCleaner, PowerTools, Registry Mechanic en Registry Cleaner Pro.
Het Windows Register is een database van voornamelijk configuratie-instellingen van Windows zelf en van gebruikers en applicaties. Bij Windows NT en hoger bestaat het register uit zeven verschillende bestanden. Het probleem is, dat Windows niet zo goed is in het verwijderen van registerinformatie die eigenlijk overbodig geworden is. Daardoor blijft er heel wat nutteloze informatie in het register achter. Omdat Windows voortdurend in dat register moet zoeken naar allerlei configuratie-informatie en instellingen, gaat dat trager en trager. Een registerhuishoudprogramma poetst de database en verwijdert al het "oud vuil". Het is natuurlijk belangrijk dat dit door een betrouwbaar programma gebeurt, want het register is erg belangrijk voor Windows. Als het beschadigt raakt, heeft dat zware gevolgen: Windows werkt dan niet meer behoorlijk of stopt zelfs met werken.
Doolhof
Microsoft gebruikte vroeger (Windows 3.x era) INI-tekstbestandjes bij iedere stuk software om instellingen en configuratie-informatie in te bewaren. Dat werd echter al vlug een echt doolhof. Het was ook moeilijk om alles efficiënt te doorzoeken. Zo ontstond het idee om een Windows-register te maken: een centrale database met alle configuratie-informatie. Eerst was dat maar één bestand, maar ondertussen zijn het er zeven.
Het Windows-register is onderverdeeld in logische entiteiten die 'hives' heten, naar analogie van bijenkorven. Bijenkorven zijn onderverdeeld in raten en cellen, en dat is bij het register ook zo. De oorspronkelijke softwareontwikkelaar bij Microsoft die deze namen bedacht, is waarschijnlijk een bijenliefhebber geweest want het Windows-register zit vol met bijenverwijzingen. Een cel in het register bestaat uit een sleutel- en waardepaar. Een registersleutel kan bovendien subsleutels hebben. Waardes bestaan uit een naam en data. Het is mogelijk informatie in en uit het register te halen met behulp van .REG-bestanden. Microsoft voorzag ook nog een grafisch registerediteerprogramma genaamd RegEdit. Dat is echter niet voor beginners, want zonder kennis kan daarmee grote schade aangericht worden met desastreuze gevolgen voor de werking van Windows.
Geteste producten
Er bestaat heel wat software om het register te zuiveren, van gratis tot commercieel. In deze vijfdelige serie beperken we ons tot vier populaire cleaners: CCleaner, jv16 PowerTools 2010, PcTools Registry Mechanic en Wise Registry Cleaner Pro.
Testmethode
Voor onze test gebruikten we Windows 7 met daarin de VMware Tools geïnstalleerd. Die Tools ondersteunen het gebruik van het besturingssysteem in een virtuele omgeving van VMware. Helaas heeft VMware niet voorzien dat die Tools gedeïnstalleerd kunnen worden als je de vooraf geconfigureerde Windows buiten VMware draait. Je kunt VMware Tools dan wel handmatig verwijderen door alle draaiende diensten te stoppen en de software van je harde schijf te wissen, maar dat laat toch nog heel wat rommel in het register achter. Wij hebben getest of de cleaners deze rommel ook effectief verwijderen en of onze Windows 7 na afloop ook correct blijft werken.
Algemene conclusie
Er is maar één programma dat echt slaagt in onze volledige test en dat is het commerciële jv16 PowerTools 2010. Alle andere registry cleaners laten steken vallen. Wil je toch niet betalen voor dit soort functionaliteit dan is Wise Registry Cleaner de beste gratis tool. Het feit dat slecht één hulpprogramma in onze test slaagde, is teleurstellend.
De kern
* Een registerhuishoudprogramma poetst de registerdatabase en maakt Windows op die manier sneller.
* Slechts één programma slaagde in onze test en dat is teleurstellend.
De serie
Registry cleaners voor Windows
Deel 1: Windows fit en gezond houden
Deel 2: CCleaner
Deel 3: jv16 PowerTools 2010
Deel 4: PcTools Registry Mechanic
Deel 5: Wise Registry Cleaner Pro
@ Technicus: en AIX Unix dan?
quote “Hebben Linux en/of UNIX varianten een registry? Nee, die gebruiken losse bestanden in de ‘Editable Configuration Textfiles’ directory (/etc). Losse bestanden zijn gewoon beter.”
Read more: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/besturingssystemen/3734843/1277048/windows-fit-en-gezond-houden.html#reacties#ixzz19z7KcI5E
Ik ben het helemaal met ‘Technicus’ eens: ik verlang met smart terug naar de DOS-dagen waarin het installeren van een programma gewoon het kopiëren van een stel bestanden was en het verwijderen een kwestie van het deleten van een directory-tree. Net als met de DLL’s is voor mijn gevoel het register een erfenis uit de tijd dat schijfruimte schaars was. Al die ini-bestandjes leverden flink ‘slack’ op en daardoor werd het aantrekkelijk ze allemaal in één bestand te gieten. Vandaag de dag is dat helemaal niet meer nodig, maar is het een prima schuilplaats voor beveiligingssleutels en ‘verborgen’ instellingen. Hoog tijd om het register als een ‘bad practice’ terzijde te schuiven…
@Peter
Kijk eens wie het artikel geschreven heeft, dan weet je genoeg, dit is amateurnivo.
Iedere halfbakken PC-hobbyist weet hoe je met Regedit het een en ander aan rommel weg haalt.
Wie problemen heeft met stabiliteit moet de prefetch eens leeg maken. Zo zijn er veel meer zinninge zaken waarmee Windows (en vooral XP) tot een betere performance te brengen is. Gebruik Google en je vindt tonnen van info die vele malen meer bruikbaar zijn als de artikelen van deze auteur.
Met Regedit kun je ook zaken weghalen, maar moet je wel goed weten welke entries je kunt verwijderen. Lastiger wordt het als je bijvoorbeeld ‘orphan references’ eruit wil gooien, dan kun je beter een cleanertool gebruiken.
Zo’n cleaner programma poetst wel de database op, maar maakt Windows niet sneller.
Dit soort artikelen vind je ook in laagdrempelige blaadjes als ‘Computer-Idee’.
Dit verhaal laat zien dat men niet weet waar het over gaat.
Een registry / register is bij elkaar ca 20-50 MB groot en het wordt inderdaad vervuild met overbodige en verouderde informatie. Maar is die vervuiling wel zo erg?
Alleen als een programma of Windows persé een registerinstelling nodig heeft en die bestaat niet of die is onjuist, dan kan er een storing ontstaan. En dat komt bij de latere versies van Windows nog zelden voor. Microsoft is ook al lang gestopt met het leveren van MS RegClean (bedoeld voor Windows 9x).
En wordt het register door de vervuiling zoveel groter en daarmee de PC “trager en trager”, zoals de auteur aangeeft? Als ik het register schoonmaak, dan verdwijnt er hoogstens een paar honderd KB, maar meestal slechts enkele tientallen KB aan informatie. Daarbij gaat het vooral om tijdelijke instellingen die door het gebruik van de PC gewoon opnieuw in het register worden gezet. Bij het opschonen blijven de bijbehorende subsleutels bijna altijd in het register staan en worden de oude registerwaarden door nullen vervangen. Het register zal door het opschonen waarschijnlijk nog geen promille kleiner worden. De snelheidswinst is dan echt niet merkbaar. De auteur heeft ook geen snelheidswinst gemeten /gemeld.
Er zijn weinig situaties waarbij het register relevant kleiner gemaakt kan worden, zoals na het updaten van een verse installatie met een aantal servicepacks en na het verwijderen van heel veel gebruikers. En dan nog kom je ook niet snel boven de 5 a 10 % als je het register daarna nog eens defragmenteert (met bijvoorbeeld Erunt).
Het regelmatig opschonen van tijdelijke bestanden (met bijvoorbeeld CCleaner) en het daarna defragmenteren van de harde schijf, levert wel snelheidswinst op.
Jan van Leeuwen, Kaspar, jullie hebben gelijk. Dit laat zien dat de redactie van Computable eindelijk eens aangevuld moet worden door mensen uit de ICT.
Overigens Johan Zwiekhorst, er kunnen meer dan 7 registry bestanden zijn. Elke user heeft een eigen Ntuser.dat registerbestand voor actuele persoonlijke settings.
Overigens was de naamgever van de hives (een ontwikkelaar van Windows NT) niet een bijenliefhebber, maar juist een bijenhater…
Heel mooi al deze reakties, maar wat is volgens jullie dan de!! methode om je windows mooi en schoon draaiende te houden.
En hou het simpel alsjeblieft…ik ben een leek.
@Albert, er zijn geen garanties om Windows mooi en schoon draaiende te houden. Je kan wel de kans vergroten.
Installeer alleen software die je echt nodig hebt en waarvan anderen (met meer ervaring) kunnen aangeven dat het goede software is. Pas vooral op met applicaties die altijd op de achtergrond willen meedraaien maar die je bijna nooit gebruikt. Dan heb je minder kans op conflicten.
Gebruik de herstelpuntmogelijkheden van Windows bij het updaten en het installeren van software. Dan kan je meestal, hoewel niet altijd, slechte updates alsnog verwijderen.
En zoals hierboven staat “Het regelmatig opschonen van tijdelijke bestanden (met bijvoorbeeld CCleaner) en het daarna defragmenteren van de harde schijf”. Dat is pas de echte winst.
Behalve Windows schoonhouden, moet je ook de PC schoon- d.w.z. stofvrij houden i.v.m. een goede warmteafvoer. Anders gaan de componenten haperen.