Het ministerie van Industrie van de Volksrepubliek China gaat 'illegale' internettelefoniediensten (voip) aanpakken. Dat hebben ambtenaren bekendgemaakt. Welke diensten als illegaal worden bestempeld, zeggen ze nog niet. Volgens een anonieme zegsman, die door de South China Morning Post wordt geciteerd, betekent de maatregel dat voortaan alleen staats-telecombedrijven nog internettelefonie mogen aanbieden.
'Ons ministerie concentreert zich in samenwerking met relevante departementen op het neerhalen van illegale voip-gesprekken', zo stelt de ministeriële richtlijn. Hoe China voip gaat blokkeren, maakten de ambtenaren niet bekend. De Volksrepubliek heeft een kliklijn geopend waarop burgers deze diensten kunnen melden.
Een van de grootste aanbieders van internettelefonie is Skype. De diensten van dat bedrijf worden nog niet geblokkeerd, zo liet een woordvoerder aan persbureau Bloomberg weten.
Netneutraliteit in Europa
China schendt met deze maatregel de netneutraliteit: het doorgeven van al het internetverkeer ongeacht de inhoud.
Ook in Nederland is netneutraliteit onderwerp van discussie. In 2009 werd Skype tijdelijk door KPN op mobiele telefoons geblokkeerd. Na een storm van protest, die ertoe leidde dat de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk ingreep, stopte de provider hiermee.
Op Europees niveau is al overeenstemming bereikt over de herziening van de Europese telecommunicatierichtlijnen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de richtlijnen vertaald in een conceptvoorstel. Dit voorstel gaat volgens digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) niet ver genoeg, omdat het enkel transparantie eist van providers en geen netneutraliteit.
BOF pleit er daarom bij de Nederlandse overheid voor om actief maatregelen te nemen om de netwerkneutraliteit te waarborgen.
Netneutraliteit in Amerika
De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), vergelijkbaar is met de Nederlandse telecomwaakhond Opta, heeft op 21 december een aantal maatregelen aangenomen die de neutraliteit van internet in Amerika moeten waarborgen.
Mobiel breedband valt echter niet onder de nieuwe regels. Dat betekent dat Amerikaanse mobiele providers via hun eigen netwerk bepaalde diensten kunnen blokkeren of juist met voorrang kunnen afleveren op smartphones en tablets. Ook betekent het dat een contract tussen Verizon en Google, om de software van deze laatste voorrang te geven op het 4G-netwerk van de telecomprovider, zou zijn toegestaan.
China – the New World Orders playground?