De Amsterdamse gemeenteraad heeft toch veertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor het wegwerken van achterstallig ict-onderhoud bij de gemeente Amsterdam. De goedkeuring komt nadat op donderdag 16 december 2010 het netwerk er één volle dag uit lag. Verschillende diensten ondervonden ernstige hinder van de storing. Zo kon de dienst Persoonsgegevens geen documenten zoals trouwaktes verstrekken. Op het stadhuis kon niet gemaild of geprint worden.
Donderdagavond 16 december 2010 ging de gemeenteraad alsnog akkoord met het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil. De storing was toen nog in volle gang. 'Het leidde tot hilarische taferelen bij het afsluitende begrotingsdebat van de gemeenteraad', zo schrijft het Parool. 'Handgeschreven moties en een naarstige zoektocht naar een nog wel functionerende printer.'
Volgens het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil wordt gedurende vier jaar honderd miljoen euro extra geïnvesteerd om de versnipperde en verouderde ict-infrastructuur te centraliseren en vernieuwen. Daarmee zou volgens VVD-wethouder Eric Wiebes vanaf 2014 per jaar 21 miljoen euro kunnen worden bespaard.
Uitval
De gemeente wil onder meer 22,3 miljoen reserveren voor de vervanging van verouderde apparatuur. Dat is dringend nodig 'om de bedrijfscontinuïteit te borgen', zo blijkt uit het plan. 'Systemen dreigen uit te vallen door verouderde apparatuur en zijn niet meer beschermd tegen calamiteiten. Gedacht moet worden aan apparatuur die de technische afschrijvingstermijn heeft overschreden en daardoor onverwacht en frequent uitvalt.'
Zo konden in het voorjaar van 2010 driehonderd ambtenaren meerdere keren enkele dagen niet werken, omdat het netwerk uitviel door verouderde apparatuur.
ICT op Open Amsterdams Peil
De gemeenteraad verwierp het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil in eerste instantie. Gemeenteraadsleden hadden grote bedenkingen bij de voorgespiegelde besparing van 21 miljoen euro die het plan na vier jaar moet opbrengen. Bovendien betreurt een deel van de raadsleden, waaronder de SP en de PvdA, dat in het plan geen ruimte is voor open source software. Volgens deze partijen is het gemeentebreed invoeren van opensourceprogramma's een veel betere manier om duurzame besparingen te realiseren.
De aanvankelijke huivering van de gemeenteraadsleden om in te stemmen met het uitvoeringsplan wordt versterkt door de recente verschijning van een vernietigend rapport over de Amsterdamse ict-investeringen tussen 2002 en 2010. Eén van de conclusies in dit rapport is dat de ict-plannen in die jaren onvoldoende kritisch zijn beoordeeld door de gemeenteraad. Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Policy Research Corporation.
Waarom gaat Amsterdam haar netwerk niet onderbrengen bij een zichzelf respecterende leverancier? Ik neem overigens aan dat een flinke claim op zijn plaats is.
@Charlie
Denk je dat er nu nog een zichzelf respecterende leverancier zal zijn die de huidige hard- en software tegen redelijke tarieven in beheer zou willen nemen? Ik denk dat er op z’n minst een flinke risico-opslag bovenop de prijs zal komen te liggen…
Dit is toch hilarisch te noemen: noodzaak van investeringen worden duidelijk terwijl de wereld ongeveer vergaat. Soms is iets doen waar je niet helemaal achter staat, beter dan helemaal niks doen en de boel laten instorten…
Vraag is: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Was iedereen zo druk met Noord/Zuid-lijn dat ze vergeten zijn om mee te gaan met de tijd? Te grote deelbelangen en verworven machtsposities?
Het is onmogelijk om storingsincidenten toe te schrijven aan veroudering van apparatuur. Verouderde apparatuur geeft hooguit een toename van de kàns op storing. Overigens is er – blijkens statistiek op ‘mean time between failures’ – juist bij netwerken jarenlang alleen maar een afname van de storingskans naarmate apparatuur langer in bedrijf is.
Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat een toegenomen kans op storing de aanleiding was voor vervanging van netwerkapparatuur. Wellicht gaat om DHCP-servers of zo, maar daarvan mag je toch verwachten dat het allemaal redundant is uitgevoerd. Bovendien praat je dan over tienduizenden of maximaal tonnen, geen 40 miljoen.
Het klopt gewoon niet, zo maar als er gestemd wordt een grote storing. Lachen.
Het idee bekruipt mij dat de uitval van ICT op 16 december onterecht gebruikt wordt om extra funding te krijgen. De onderdelen van de gemeente die waren uitgevallen waren net over op de nieuwe ICT. Niks legacy. Lijkt me dat de raad dus niet goed geïnformeerd was.
“Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat een toegenomen kans op storing de aanleiding was voor vervanging van netwerkapparatuur.”
Ik heb nieuws voor je, zo werkt de Gemeente Amsterdam. Zelfde is gebeurd met airco units, stroomvoorziening en servers. Er moet wat gebeuren, dan pas wordt er budget beschikbaar gemaakt.
Dit geeft maar weer het niveau in de politiek aan. Reken maar eens uit wat het de belastingbetaler kost als alle ambtenaren in Amsterdam niet kunnen werken. Om dit in te halen zijn zeker extra handen nodig die de kosten in Amsterdam omhoog stuwen.
Voor de ICT is een beleid nodig wat continu wordt uitgevoerd. Als voor dit soort dingen een gemeenteraad moet gaan vergaderen is het echt mis.
Eens met Rob Koelmans. Tenzij er in het verleden echt bagger hardware gekocht is, zal lang draaiend spul zoals netwerk bekabeling en servers meestal vrolijk doorwerken. Misschien dat af en toe een harde schijf of een voeding vervangen moet worden, maar een hele dag het hele netwerk eruit: dat is wel erg merkwaardig.
Het is natuurlijk wel zo dat veel managers en politici liever investeren in “leuke plannen” (liefst gericht op korte termijn resultaat) dan in structurele versteviging. Niet alleen de gemeente Amsterdam, maar ook de NS is daar goed in. Ik zou dat als policicus of manager ook doen, immers het beloningsstelsel zit zo in elkaar dat korte termijn resultaat wel beloond wordt en structurele verbetering niet echt.
Wat verwacht je anders in een PvdA bolwerk? Het is toch mijn geld niet is de heersende teneur in dergelijk regenteske kringen. En zolang de PvdA (Portemonnee van de Ander) daar de scepter zwaait met haar asociale geldverkwistingsbeleid, zal er ook niets veranderen.