Nederlandse IBM-medewerkers die graag internet op hun mobiele telefoon of smartphone willen, moeten deze extra kosten zelf betalen. IBM is alleen bereid te betalen voor internet op de laptop en niet voor internet op andere apparaten. Als de medewerker zelf voor de kosten van mobiel internet wil opdraaien, dan faciliteert IBM het wel.
IBM benadrukt dat het zijn medewerkers niet verplicht om internet op de mobiele telefoon te nemen. ‘Het is op vrijwillige basis', aldus een woordvoerder. 'Wij maken mobiel werken mogelijk, maar internet gaat bij ons via de laptop en de mobiele telefoon is er alleen om te bellen. Mocht je meer met je mobiele telefoon willen doen, dan is dat voor eigen rekening.'
Het IBM-beleid om mobiel te werken dateert van ongeveer tien jaar geleden. Toen was er nog niet op grote schaal mobiel internet. Nu internet op de mobiele telefoon of smartphone gemeengoed begint te worden, is het logisch dat ook werknemers hierom gaan vragen. IBM houdt echter vast aan het reeds opgestelde beleid en ontsluit informatie alleen via de laptop. Wel kunnen medewerkers e-mail op de mobiel ontvangen via Lotus Notes Traveler, maar ook hiervoor geldt dat eventuele extra kosten voor eigen rekening zijn.
Leaseauto
In september 2010 besloot IBM uit kostenbesparing duizend Nederlandse medewerkers hun leaseauto te laten inleveren. Deze beslissing leverde een stortvloed aan reacties op. Nederlandse ict'ers waren vooral verbaasd over de beslissing van IBM. Of de nieuwe beslissing ook vanwege kostenbesparingen is gemaakt, is niet bekend.
IBM betaalt geen internetaansluiting thuis meer voor de werknemers sinds begin 2010. IBM gaar ook privégebruik van mobiele telefoons aan banden leggen. IBM gaat pensioen aan passen (versoberen). IBM gaat fors snijden in alle kosten, getuige een artikel op een website in de USA. IBM gaat alle mensen die een 3 en een 4 op hun PBC rating hebben ontslaan. IBM wil steeds meer ZZP’ers aantrekken voor werkzaamheden. Het was echt tijd om bij die tent te vertrekken.
Eerder dit jaar schafte IBM de internetvergoeding van 40 euro netto af. Leaseauto weg, internet thuis en nu ook via mobiel zelf betalen.
De zin ‘beleid van tien jaar geleden’ zegt genoeg. Hoezo flexwerken? Flexibiliteit komt steeds meer van maar één kant.
De deksel komt vanzelf op de neus, als de markt weer aantrekt. Veel werknemers zijn blij met ‘spiegeltjes en kralen’. Neem je die af, dan gaan ze weg, de goede mensen het eerst.
Nog even en je moet je eigen bureau meenemen, stoel is ook handig. Om de flexplekkenterreur tegen te gaan, neem je gipsplaten mee. Ja, je maakt je eigen bedrijfje binnen de grote toko. Binding is zoooo 2005.
@Michel de Rooij, ik ben inderdaad nog van de vorige eeuw. Het mengen van werk en privé (zooo sixties) was toen al inefficiënt gebleken. Werk daarom liever 40 uur echt dan 60 uur half om half. Dat vindt de werk- en privé-omgeving ook.
Als de opdrachtgever / werkgever me in privé-tijd moet / wil kunnen bereiken, dan mag deze daarvoor in overleg met mij zorgen. Daarvoor zijn er zakelijke smartphones en laptops. De opdrachtgever / werkgever mag zelf uitrekenen of dat kan worden terugverdiend.
Versobering en het afnemen van dit soort kleine ‘fringe benefits’ geven de werknemer steeds meer een gevoel van onderwaardering en onbehagen. What’s next? Met deze mini expense control zal de shareholders value heus niet toenemen. Sterker, wil IBM haar medewerkers de business uit-managen?
Wat is dit weer ontzettend Nederlands zeg!
Dit gaat ons als buitenstaanders toch helemaal niets aan? Waarom moet iedereen hier nou weer wat van vinden?
De enige die hier (vind ik) wat van moeten vinden zijn de medewerkers, de OR en het management van IBM.
Berichtjes met wat meer nieuwswaarde zijn wat mij betreft van harte welkom.
Wat is de waarde van dit artikel? Wat kan mij het schelen welke arbeidsvoorwaarden IBM heeft. Komt Computable straks ook nog met een overzicht van ict-bedrijven die een winterbanden-regeling hebben of iets dergelijks? Lekker belangrijk. Het is zeker komkommertijd op de redactie. Kom alsjeblieft in 2011 met relevant ict-nieuws waar wij niet-IBM’ers wat aan hebben.
Denk dat het wel sterk afhankelijk is van de sporttak waar je jezelf in bevindt; een operationele taak heeft nu eenmaal andere karakteristieken dan die van een constultant of sales. Dat 40 uur werken riekt overigens naar een 9-5 mentaliteit; met de huidige filedruk niet altijd even praktisch.
Michel de Rooij, fijn dat je het nu wel met me eens bent dat het om terugverdienen van het “nieuwe werken” gaat en niet om het gezeur van een paar euro’s meer of minder per maand.
Jammer dat je daarna een flauwe opmerking maakt over een 9-5 mentaliteit terwijl je niet eens weet wat ik doe en wat ik in het verleden gedaan heb. Anders zou je dat nooit geschreven hebben. Heb nooit een 9-5 baan gehad. Niet dat ik daar op neer kijk. Misschien zou je dat ook moeten doen. Dan kan je beter samenwerken.